Tips och råd vid insektsbett

Sommaren är härlig och så välkommen, men lika ovälkomna är många av dess följeslagare. Vi pratar om bin, myggor, bromsar, knott och fästingar. För de allra flesta är insektsbett överkomliga. Det sticker till och kliar några dagar, men för den som är extra känslig börjar nu en jobbig tid. Ta del av vår guide för hur du lindrar dina insektsbett på bästa sätt.


Hur man reagerar på insektsbett är väldigt individuellt, men vanliga symtom är att det sticker till, börjar klia, att huden svullnar upp och att man av vissa bett kan få så kallade kvaddlar, en svullen upphöjning av huden. Beroende på vilken insekt som biter dig är smärtan olika. Smärtan vid sticket från en geting är intensiv men kortvarig, medan myggans stick känns mindre, men kliar desto längre. I listan nedan, går vi i genom hur du behandlar olika typer av insektsbett. 

 

Stucken i mun eller hals?

Besök alltid läkare om du får kraftiga reaktioner eller om du blir stucken i munnen eller halsen. Läget kan snabbt bli allvarligt.

Geting-, bi- och humlestick

Ett stick av bi, geting eller humla kan göra oväntat ont. Det är vanligt att bli svullen och få en rodnad. Ta bort gadden direkt om den sitter kvar, så den inte fortsätter att föra in gift i huden. Ibland kan det svida och klia, då kan du badda med alsolgel. Lokalbedövande salva lindrar smärta och hydrokortison kan hjälpa vid lätt svullnad och klåda. Kyla är också effektivt för lindring. Ta ut ett paket frysta ärtor ur frysen eller linda in några isbitar i en handduk och lägg på bettet. Tänk på att aldrig lägga det frysta direkt mot huden, utan ha en bit tyg emellan.

Vid kraftiga reaktioner, som till exempel att du svullnar upp i ansiktet, i halsen eller på läpparna ska du söka läkarvård. Det gäller också om du blivit stucken av väldigt många getingar och får feber eller mår illa. Det är också extra viktigt om du vet med dig att du är väldigt känslig eller om du blir stucken i munnen. Om tungan svullnar upp kan du få svårt att andas. Om detta händer uppsök akutvården.

Myggor, knott & bromsbett

Myggor är inga favoriter under sommaren när man vill sitta ute och njuta av ljumna sommarkvällar. Täckande kläder tillsammans med myggmedel är en bra grundregel. Det finns även smarta gasbrännare med myggskydd som man lägger på bordet för att hålla myggorna borta.

Precis som vid getingstick så kan alsollösning och alsolgel lindra, även att smörja in bettet med hydrokortisonsalva. Vissa människor, speciellt barn, kan vara väldigt känsliga och få jättestora insektsbett. För dessa personer kan det hjälpa att ta en antihistamintabletter. Fråga oss på Apotek Hjärtat om råd.

💡 Läs mer: Är du överkänslig för myggbett? Så lindrar du symtomen!

Tips för barnen!
Sätt på ett fint plåster på stickstället så är risken inte lika stor att de kliar sönder bettet och såret slipper bli infekterat.


Fästingbett

Fästingbett är vanligt om du vistas mycket i grönområden eller har husdjur som drar in dem i huset. Oftast är de ofarliga, men ju snabbare du tar bort dem, desto bättre. Fästingar kan nämligen bära på sjukdomarna TBE och Borrelia, och ju längre de sitter, desto större är risken att du blir smittad om fästingen bär på sjukdom.

Fästingar som bär på TBE är vanligast i södra och mellersta Sverige. Bor du i, eller vistas ofta i dessa områden, är det en god idé att vaccinera sig. Min Doktor har mottagningar på flera ställen över landet, ofta i anslutning till Apotek Hjärtat eller ICA Maxi-butiker. Där kan du via drop in få hjälp av en sjuksköterska med vaccination. 

💡 Läs mer: TBE – symtom och vaccination

Fästingen tar du enklast bort med hjälp av en pincett eller fästingplockare, de finns i lite olika modeller. Ta tag i fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt uppåt tills den släpper. Det bästa är om hela fästingen följer med. Fastnar någon del av käken, så låt den sitta kvar. Håll sedan koll på bettet och huden runt omkring.

Huggormsbett

Har du blivit biten av en huggorm ska du alltid åka till sjukhuset för observation. Även om du inte känner dig särskilt påverkad, ta dig inte dit på egen hand, utan se till att du har någon med dig. Har du otur, och mycket gift har sprutats in i kroppen, kan du nämligen bli väldigt dålig. Illamående, yrsel och att kroppsdelen du blivit biten i domnar av, är symtom som kan dyka upp. Barn och gravida är extra känsliga. Försök att hålla dig så stilla som möjligt då giftet sprids lättare om du rör dig, och håll kroppsdelen högt. Låt bettet vara i fred till dess att du kommer till sjukhuset. På sjukhuset kan du vid behov bli behandlad med huggormsserum.
Taggar: sommar , sår , myggbett , insektsbett
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2022 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.