Råd vid knottbett och insektsbett
Sommaren är härlig och så välkommen, men lika ovälkomna är många av dess följeslagare. Vi pratar om bin, myggor, bromsar, knott och fästingar. För de allra flesta är insekts- och knottbett överkomliga. Det sticker till och kliar några dagar, men för den som är extra känslig börjar nu en jobbig tid. Ta del av vår guide för hur du lindrar dina insektsbett på bästa sätt.
Hur man reagerar på insektsbett är väldigt individuellt, men vanliga symtom är att det sticker till, börjar klia, att huden svullnar upp och att man av vissa bett kan få så kallade kvaddlar, en svullen upphöjning av huden. Beroende på vilken insekt som biter dig är smärtan olika. Smärtan vid sticket från en geting är intensiv men kortvarig, medan myggans stick känns mindre, men kliar desto längre. I listan nedan, går vi i genom hur du behandlar olika typer av insektsbett.
Geting-, bi- och humlestick
Ett stick av bi, geting eller humla kan göra oväntat ont. Det är vanligt att bli svullen och få en rodnad. Ta bort gadden direkt om den sitter kvar, så den inte fortsätter att föra in gift i huden. Ibland kan det svida och klia, då kan du badda med alsolsprit eller stryka på alsolgel. Lokalbedövande salva lindrar smärta och hydrokortison kan hjälpa vid lätt svullnad och klåda. Kyla är också effektivt för lindring. Ta ett paket frysta ärtor eller linda in några isbitar i en handduk och lägg på bettet. Tänk på att aldrig lägga det frysta direkt mot huden, utan ha en bit tyg emellan.
Barn som fått geting-, bi- eller humlestick
Stick från getingar, bin och humlor hanteras på samma sätt hos vuxna och barn. Det är ovanligt att barn drabbas av allergiska reaktioner. Men är ditt barn allergiskt är det viktigt att barnet har med sig en adrenalinspruta och att vuxna i barnets närhet känner till allergin och hur man använder sprutan.
Stucken i mun eller hals, eller andra kraftig reaktioner? Sök vård direkt
Vid kraftiga reaktioner, som till exempel att du svullnar upp i ansiktet, i halsen eller på läpparna ska du söka läkarvård. Det gäller också om du blivit stucken av väldigt många getingar och får feber eller mår illa. Det är också extra viktigt om du vet med dig att du är väldigt känslig eller om du blir stucken i munnen eller halsen. Om tungan svullnar upp kan du få svårt att andas. Om detta händer uppsök akutvården.
Myggor, knott & bromsbett
Myggor är inga favoriter under sommaren när man vill sitta ute och njuta av ljumna sommarkvällar. Täckande kläder tillsammans med myggmedel är en bra grundregel. Det finns även smarta gasbrännare med myggskydd som man lägger på bordet för att hålla myggorna borta.
Lindring av mygg-, knott- och bromsbett
Precis som vid getingstick så kan alsollösning och alsolgel lindra, även att smörja in bettet med hydrokortisonsalva. Vissa människor, speciellt barn, kan vara väldigt känsliga och få jättestora insektsbett. För dessa personer kan det hjälpa att ta antihistamintabletter. Läs mer om myggbett här.
Barn som fått mygg- eller knottbett
Vanligaste betten på barn är mygg- och knottbett. De syns ofta genom att en rodnad uppstår i huden. Betten är inte farliga för barn, men de kan klia och knottbett kan även göra lite ont. Insektsbett på barn behöver oftast inte någon behandling.
Klådan går över av sig själv men kliar det mycket kan du lindra på samma sätt som på vuxna. Innan du lindrar klåda med receptfri kortisonsalva, ska du alltid rådgöra med läkare om barnet är under 2 år.
Tips för barnen! Sätt på ett fint plåster på stickstället så är risken inte lika stor att de kliar sönder bettet och såret slipper bli infekterat.
Myrbett
Det finns många olika myror och de kan bitas, stickas och spruta myrsyra i såret. Giftet kan svida och orsaka reaktioner i huden, men det är inte farligt. Ettermyran, eller pissmyran, är en vanlig sort i Sverige och den enda svenska myran med ett bett som kan göra så att det svider. Kylbalsam eller alsolgel kan lindra.
Fästingbett
Fästingbett är vanligt om du vistas mycket i grönområden eller har husdjur som drar in dem i huset. Oftast är de ofarliga, men ju snabbare du tar bort dem, desto bättre. Fästingar kan nämligen bära på sjukdomarna TBE och Borrelia, och ju längre de sitter, desto större är risken att du blir smittad.
Vaccination mot TBE
Fästingar som bär på TBE är vanligast i södra och mellersta Sverige. Bor du i, eller vistas ofta i dessa områden, är det en god idé att vaccinera sig. TBE-vaccin kan ges till barn från 1 år. Min Doktor har mottagningar på flera ställen över landet, ofta i anslutning till Apotek Hjärtat eller ICA Maxi-butiker. Där kan du via drop in få hjälp med vaccination av en sjuksköterska. Läs mer: TBE – symtom och vaccination
Så tar du bort fästingen
Fästingen tar du enklast bort med hjälp av en fästingplockare, som finns i lite olika modeller. Ta tag i fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt uppåt tills den släpper. Det bästa är om hela fästingen följer med. Om någon del av fästingen fastnar – låt den sitta kvar. Håll sedan koll på bettet och huden runt omkring. Om det uppstår en rodnad runt bettet kan det vara ett tecken på borrelia. Om du misstänker borrelia ska du kontakta sjukvården.
Huggormsbett
Har du blivit biten av en huggorm ska du alltid åka till sjukhuset för observation. Även om du inte känner dig särskilt påverkad, ta dig inte dit på egen hand, utan se till att du har någon med dig. Har du otur, och mycket gift har sprutats in i kroppen, kan du nämligen bli väldigt dålig. Illamående, yrsel och att kroppsdelen du blivit biten i domnar av, är symtom som kan dyka upp. Barn och gravida är extra känsliga. Försök att hålla dig så stilla som möjligt då giftet sprids lättare om du rör dig, och håll kroppsdelen högt. Låt bettet vara i fred till dess att du kommer till sjukhuset. På sjukhuset kan du vid behov bli behandlad med huggormsserum.
Om barn blir biten av huggorm
Barn är ofta mer känsliga mot huggormsbett än vuxna, eftersom dosen av gift blir högre i förhållande till kroppsvikt. Rutinen för hur man hanterar huggormsbett är samma för vuxna och barn. Var extra noggrann med att lugna barnet och håll barnet så stilla som möjligt. Bär gärna barnet eller låt det ligga ner och vila i väntan på vård. Ta av skor och liknande innan svullnaden uppstår.
Taggar: myggbett , insektsbett , bett och stick