Taggar: sommar , sår , myggbett

Så tar du hand om sommarens skrubbsår och insektsbett

Saftglas, lek i gräset och första cykelturen. Sommaren bjuder på många härliga stunder tillsammans med barnen, men också getingstick, fästingbett och skrubbsår. Vi har produkterna som förebygger, lindrar och tröstar.


Alla typer av sår, stora som små, behöver omsorg. Börja med att rengöra såret med kroppsvarmt vatten och mild tvål. Försök få bort all smuts och grus. Har du inte tillgång till vatten finns det sårtvätt som effektivt och smärtfritt tar bort smuts och bakterier från såret – perfekt att ta med i väskan på utflykten. Är ni ute finns också smarta våtservetter för rengöring av sår och insektsbett.

Att göra rent sår kan göra (väldigt) ont. Om ditt barn är över 1,5 år finns en lokalbedövande salva (Xylocain) som kan ge lindring, applicera några minuter innan för att dämpa smärtan.

När såret är rent är det dags att plåstra om. Med plåster håller du såret rent och skapar en bra läkningsmiljö. Dessutom tycker de flesta barn att allt blir roligare med plåster, även om det inte blöder så tröstar det när man ramlat. Välj ett plåster med roliga mönster och figurer eller varför inte ett mjukt gosedjursplåster så brukar det onda snabbt glömmas bort.

Kom ihåg att alltid tvätta händerna innan du börjar behandla sår. Glöm inte heller bort att berömma ditt barn för att hen varit duktig.

 

Stoppa blödningen

Om ditt barn fått ett skrubbsår, skärsår, näsblod eller lättare brännsår kan du använda BlodStop för att få stopp på blödningen. BlodStop stoppar blödningen inom en minut och hjälper till att skydda samt försluta såret. Klipp eller vik den till passande storlek.

Vid näsblod finns näsblodstoppare som man kan använda vid mindre blödningar. Dessa absorberar blodet och stoppar blodflödet. Även dessa går att klippa så att de passar ditt barn.

 

Så kan du förebygga bett och stick

Insektsbett och stick är ofta ofarligt, men kan göra väldigt ont. Det bästa sättet att skydda barnen från mygg och fästingar är kläder. Välj kläder som skyddar så mycket av kroppen som möjligt och i ljusa färger. Mygg dras nämligen till mörka färger. Det finns också myggnät som du kan använda över barnvagnen.

Myggmedel är effektivt för att hålla myggen på avstånd och kan även funka mot fästingar, i dag finns det även flera fästingförebyggande preparat. Var noga med att gå igenom ditt barn efter att ni har varit ute för att upptäcka fästingarna tidigt.

För att minska risken att barnen blir stuckna av getingar är det bra att täcka över kött och sötsaker som annars lätt lockar tills getingar. Du kan även bjuda getingarna på något gott som saft en bit bort. Skor utomhus är också ett bra tips för att undvika att barnen råkar trampa på en geting.

 

Lindra bett och stick

Myggbett kan klia och svida, medan getingstick kan ge en intensiv och pulserande smärta. Vid getingstick är det bra att direkt plocka bort gadden, annars kan den fortsätta pumpa in gift i huden.

Salubrin hjälper till att lindra vid klåda efter insektsbett eller sveda från brännässlor. Det finns också lokalbedövande salva Xylocain (från 1,5 år) som lindrar både klåda och smärta. Preparat med hydrokortison hjälper mot klåda och inflammation (från 2 år).

Har barnet fått ett insektsbett som kliar väldigt mycket kan du använda ett plåster på området för att skydda huden från att gå sönder. Det kan också kännas skönt för att kyla ner området som blivit stucket eller en bula om barnet ramlat. Därför är en geldyna bra att ha redo i frysen för att snabbt kunna dämpa svullnaden och minska smärtan.

 


Taggar: sommar , sår , myggbett

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2022 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.