Taggar: sårvård , sår

Effektiv sårvård – så minskar du risken för infektioner

Rullgrus på gatan, nyslipade knivar och varma kastruller – olyckorna händer när man minst anar det. Oftast är de helt ofarliga, men det gäller att skydda och hålla rent såren för att de inte ska bli infekterade. Beroende på sårens storlek och art tar du hand om dem på lite olika sätt. Ta del av vår guide till effektiv sårvård.

 

Skrubbsår

På vårkanten är skrubbsår efter cykelolyckor på grund av rullgrus extra vanliga. Såren som uppstår blir ofta smutsiga och fulla av grus, därför är det viktigt att du gör rent såret.

 • Tvätta och gör rent såret med mild tvål och ljummet rinnande vatten.
 • Om smutsen sitter fast kan du ta hjälp av en mjuk, ren tandborste och försiktigt skrubba rent. Badda torrt och låt såret lufttorka en stund.
 • När såret luftats är det bra att skydda det med ett plåster eller ett förband, det förhindrar att bakterier eller virus kommer in i såret. Om såret är litet räcker det med ett vanligt plåster. Är det däremot större, eller väldigt fuktigt eller varigt – välj i stället att skydda det med ett sårkontaktlager (som en skyddande film) tillsammans med ett absorberande förband. Då sugs vätskan upp och såret får andas och läka i lugn och ro.

 Tips! Gör såret mycket ont kan du lindra smärtan innan rengöring genom att lägga på en bedövande salva som får verka en stund. 


Skärsår

Ibland händer det – när du skär falukorv till vardagsmiddagen eller finhackar rödlök till helgens råraka – kniven slinter och vips så har du skurit dig i fingret eller i handen. Så här ska du tänka när det händer:

 

 • Om skärsåret är av mildare art kan du gärna låta det blöda en liten stund. Blodet hjälper nämligen till att rensa ut eventuell smuts ur såret.
 • Gör sedan rent såret med en mild tvål och ljummet vatten. Är skärsåret av djupare karaktär (mer än några millimeter djupt och/eller mer än en centimeter brett) bör du alltid uppsöka läkare då det kan behöva sys.
 • Är det inte så farligt och kan behandlas hemma är sårförslutningstejp, eller suturtejp/strips som de också heter, att rekommendera. Tejpen sätts tvärs över sårglipan och håller effektivt ihop huden, vilket främjar läkningsprocessen och minskar risken för infektion.
 • Ovanpå förslutningstejpen sätter du sedan ett sterilt, absorberande och vattenavvisande förband för mindre sår.

Tips! Använd gärna en flytande tvål för att göra rent såret – enklare och effektivare.


Brännsår

Aj, aj, så ont! Olyckor med spillda kaffekoppar eller kokande vatten är tyvärr ganska vanliga. Om du råkar bränna dig är bästa sättet att mildra skadan genom att snabbt kyla ner det drabbade området. Gör så här:

 • Spola med svalt vatten, gärna under flera minuter, men inte längre än 15 minuter för att inte riskera att du i stället drar på dig köldskador.
 • Gör rent såret med en mild tvål och vatten.
 • Lägg om såret med ett sårkontaktlager anpassat för fuktiga sår, blåsor och brännskador, samt en kompress med hög absorptionsförmåga som håller allt på plats.
 • När såret läkt lite och blivit torrt räcker det att använda ett skyddande förband, så att smuts inte kommer in.
 • När såret har läkt och inte längre är rött kan du lindra eventuell klåda eller stramande skinn genom att smörja in såret några gånger om dagen med en fet kräm eller salva.

Tips! Har kompressen fastnat i såret? Blöt den med lite vatten så är den lättare att få bort. Viktigt dock att vattnet är rent. Använd ej kranvattnet om du är utomlands och osäker på vattenkvaliteten. 


Skavsår

Nya skor? Kanske den vanligaste anledningen till skavsår. Skavsår kan också uppstå om skorna är för trånga och skaver mot huden, eller om du gått med blöta fötter i skorna. Du kan förebygga skavsår genom att sätta plåster på de delar av fötterna där du vet att de brukar uppstå. Om de ändå dyker upp behandlar du dem så här:

 • Tvätta rent såret med en mild tvål och vatten, eller med en sårrengöringstvätt.
 • Sätt på skavsårsplåster som lindrar, påskyndar och underlättar läkningen.

Tips! Om du fått en blåsa – undvik att peta hål på den. Den skyddar nämligen den nya huden som håller på att bildas där under. 

 

Besvärande sår?

Om du har ett sår som inte blir bättre på en vecka, eller har diabetes och besvär med ett sår eller skavsår ska du söka rådgivning eller vård.Detsamma gäller om du misstänker hudinfektion. Du kan alltid kontakta vår partner Min Doktor som hjälper dig med diagnos och behandling. 


Bett från hund eller katt
 

Både hundbett och kattbett kan orsaka infektioner. Därför är det väldigt viktigt att noga rengöra såret om du blivit biten. Om du enbart fått ett litet sår, eller en rispa, kan du ofta sköta om såret själv. Då gör du så här:  

 • Tvätta händerna innan du börjar rengöra såret.
 • Skölj rent såret under rinnande vatten, i Sverige fungerar kranvatten bra.
 • Tvätta såret med en mild tvål och vatten.
 • Låt såret lufttorka och sätt på ett plåster.


Om du har fått ett djupt bett där tänderna trängt genom huden ska du genast kontakta vården, eftersom risken är stor att såret blir infekterat. Det är särskilt viktigt att direkt kontakta vården om du har blivit biten i händerna. Om det inte går – sök vård på akutmottagning. Ibland får du även ta en stelkrampsspruta. Det beror på att djur, som ibland har jord i munnen eller på tänderna, kan bära på stelkrampsbakterier. De flesta som är födda och uppvuxna i Sverige har vaccinerats mot stelkramp, men om det gått länge sedan du vaccinerade dig kan skyddet behöva förnyas.

Biten eller riven av ett djur utomlands?

Om du får ett bett, ett rivsår eller ett skrapsår av något djur utomlands är det väldigt viktigt att du söker vård omedelbart oavsett om du blöder eller inte, eftersom det kan finnas risk för rabies. Vid eventuell rabiessmitta är det helt avgörande att få vård snabbt. Om vård inte sätts in senast inom två dygn är rabies en dödlig sjukdom. Detsamma gäller om du har blivit slickad på ett sår eller i ansiktet. Om du råkar ut för detta, agera så här:

 • Tvätta genast området som utsatts med tvål och vatten i minst tio minuter, och kontakta genast vården.
 • Hos läkaren får du sårvård och vaccination.

Kom ihåg! Även om rabies finns i stort sett över hela världen är risken att smittas i Sverige väldigt liten. Däremot finns en viss risk att viruset förs in i Sverige via djur från andra länder.  

Tecken på infektion i sår

 •  Huden runt såret blir röd och svullen
 • Såret gör mer ont än tidigare
 • Såret har börjat vätska sig, och det syns lite var

Om du misstänker att ett sår blivit infekterat ska du tvätta såret två till tre gånger om dagen, låta det lufttorka och därefter byta till ett rent plåster eller förband. Om infektionen inte går över, eller blir värre, ska du söka vård. Samma sak om du får feber. Då kan du behöva antibiotika för att såret ska läka.


Taggar: sårvård , sår

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.