Taggar: sårvård

Effektiv sårvård – så minskar du risken för infektioner.

Rullgrus på gatan, nyslipade knivar och varma kastruller – olyckorna händer när man minst anar det. Oftast är de helt ofarliga, men det gäller att skydda och hålla rent såren för att de inte ska bli infekterade. Beroende på sårets storlek och art tar du hand om dem på lite olika sätt. Ta del av vår guide till effektiv sårvård.

Besvärande sår?

Om du har besvär från ett sår på huden och misstänker hudinfektion kan du kontakta vår partner Min Doktor som hjälper dig med diagnos och behandling. Läs mer här

Skrubbsår

På vårkanten är krubbsår efter cykelolyckor på grund av rullgrus extra vanliga. Och såren som uppstår blir ofta smutsiga och fulla av grus. Då är det viktigt att du gör rent såret med hjälp av mild tvål och ljummet rinnande vatten. Sitter smutsen fast kan du ta hjälp av en mjuk, ren tandborste. Om såret är relativt litet skyddar du det sen med hjälp av ett vanligt plåster som förhindrar att bakterier eller virus kommer in i såret. Är såret däremot väldigt fuktigt eller varigt, välj istället att skydda det med ett sårkontaktlager (som en skyddande film) tillsammans med ett absorberande förband. Då sugs vätskan upp och såret får andas och läka i lugn och ro.

Tips! Gör såret mycket ont kan du lindra smärtan innan rengöring genom att lägga på en Xylocaingel som får verka en stund.

 

Skärsår

Om skärsåret är av mildare art kan du gärna låta det blöda en liten stund. Blodet hjälper nämligen till att rensa ut eventuellt smuts ur såret. Gör sedan rent såret med  en mild tvål och ljummet vatten. Är skärsåret av djupare karaktär (mer än några millimeter djupt och/eller mer än en centimeter brett) bör du alltid uppsöka läkare då det kan behöva sys. Är det inte så farligt är sårförslutningstejp att rekommendera. Tejpen sätts tvärs över sårglipan och håller effektivt ihop huden, vilket främjar läkningsprocessen och minskar risken för infektion. Ovanpå sätter du med fördel ett sterilt, absorberande och vattenavvisande förband för mindre sår.

Tips! Använd gärna en flytande tvål för att göra rent såret – enklare och effektivare.

 

Brännsår

Olyckor med spillda kaffekoppar eller kokande vatten är tyvärr ganska vanliga. Om olyckan är framme är det bästa sättet att mildra skadan genom att snabbt kyla ner det drabbade området. Spola det med svalt vatten, gärna under flera minuter, men ej längre än 15 minuter för att inte riskera att du istället drar på dig köldskador. Innan du lägger om såret gör rent det med mild tvål och vatten. Lägg sedan om såret med ett sårkontaktlager anpassat för fuktiga sår, blåsor och brännskador, samt en kompress med hög absorptionsförmåga som håller allt på plats. Så fort såret är torrt räcker det med ett skyddande förband. När såret har läkt och inte är rött längre kan man lindra eventuell klåda eller stramande skinn genom att smörja in såret några gånger om dagen med en fet kräm eller salva.

Tips! Har kompressen fastnat i såret? Blöt den med lite vatten så är den lättare att få bort. Viktigt dock att vattnet är rent. Använd ej kranvattnet om du är utomlands och osäker på vattenkvaliteten.

 

Tecken på infektion

- Såret börjat vätska sig.

- Om huden runt såret efter ett dygn får en ökad svullnad, rodnad och ömmar mer än tidigare är det antagligen infekterat. Då är det viktigt att rengöra såret igen, gärna flera gånger om dagen till dess att rodnaden lägger sig. Sprider det sig eller du får feber uppsök genast läkare.


Taggar: sårvård

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2022 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.