Taggar: tbe , borrelia , vaccination

Skydda dig mot TBE och borrelia

Sommaren innebär fler timmar utomhus i både skog, trädgård och parker. Tyvärr är det inte bara vi människor som uppskattar dessa platser – det gör även fästingarna – som kan ge sjukdomarna TBE och borrelia. Du kan skydda dig mot TBE genom en vaccination. I nuläget finns inget vaccin mot borrelia – ha därför koll på symtomen så att du kan få tidig behandling.


Som tur är bär långt ifrån alla fästingar på TBE eller borrelia. Varje år rapporteras 250 – 300 fall av TBE i Sverige, men 2021 var det över 530 fall. Cirka en tredjedel av dem som insjuknar i TBE drabbas av långdragna eller bestående sjukdomsbesvär som minnesstörningar eller trötthet. Borrelia smittar fler – ungefär 10 000 personer insjuknar varje år – men få blir allvarligt sjuka.


Fästingtäta områden

Stockholms, Södermanlands och Uppsala län, framför allt längsmed kusten, är några exempel på fästingtäta områden. Där bär även högre andel fästingar på TBE-viruset. De senaste tio åren har viruset spridit sig i Sverige, och finns bland annat även i områdena runt Vänern och Vättern och i Skåne, Blekinge, Östergötland, Värmland, Dalarna och Gävleborg. Extra bra trivs fästingarna i högt gräs och skuggiga miljöer.

– Fästingar trivs också där det är fuktigt, ofta vid vattendrag. Än så länge är TBE inte speciellt vanligt förekommande uppåt i landet, vilket antagligen beror på ett kyligare klimat, säger Lina Jägfalk, sjuksköterska på Min Doktor.

Borrelia förkommer i nästan hela Sverige. Risken att smittas är dock störst längs kusterna, framför allt i de sydöstra delarna av Sydsverige och Mellansverige.


Vaccination mot TBE

Har du oturen att bli biten av en fästing som bär på TBE överförs viruset även till dig. De flesta blir lindrigt sjuka, men för ungefär en tredjedel sprider sig viruset till hjärnan eller hjärnhinnorna. Eftersom det inte finns något botemedel mot TBE kan det vara klokt att vaccinera sig om du bor i eller ska resa till ett område med mycket fästingar. På någon av Min Doktors vård- och vaccinmottagningar, som ofta ligger i anslutning till Apotek Hjärtat eller ICA Maxi, kan du via drop in få hjälp av en sjuksköterska med vaccination. Apotek Hjärtat samarbetar även med Vaccinova som vaccinerar över hela Sverige. Friska personer under 50 år får tre doser under första året, och för personer med nedsatt immunförsvar ges fyra doser.

– Efter att grundvaccinationen är fullföljd har du ett skydd i tre år. Därefter är det dags för en påfyllnadsdos och sen bör du vaccinera dig vart femte år. Om risken att utsättas för smitta är hög och tiden är knapp finns även ett snabbschema som alternativ.

Vaccinera dig mot TBE hos Min Doktor

Symtom på TBE och borrelia


Om du misstänker att du smittats av TBE eller borrelia ska du kontakta läkare. Via Min Doktor kan du få råd och hjälp. Symtomen för sjukdomarna är förhållandevis olika. TBE kan ge influensaliknande symtom som feber, huvudvärk, muskelvärk och trötthet. Cirka en tredjedel återinsjuknar sedan i hög feber och olika symtom från nervsystemet – eftersom viruset angriper hjärna och hjärnhinnor.

- Sjukdomstiden kan bli väldigt lång och alla tillfrisknar inte till full kapacitet. I komplicerade fall och för dem som trots tidigare vaccination drabbats tas även prov från ryggmärgsvätska. Det förekommer även dödsfall till följd av den svåra sjukdomsbilden, säger Harald Zetterquist, läkare på Min Doktor.

Sjukdomsförloppet för dem som smittas av borrelia kan se lite olika ut. Vissa märker inte att de blivit smittade, men de flesta får någon form av symtom. Det vanligaste symtomet visar sig som ringformade eller rodnande utslag runt fästingbettet. Borrelia kan i mer allvarliga fall ge huvudvärk, värk i nacke, rygg, armar och ben samt förlamning i en del av ansiktet. Det kan också orsaka en allvarlig infektion i det centrala nervsystemet med förlamning, minnesstörningar och koncentrationssvårigheter – men det är mycket ovanligt.

- I de flesta fall, och särskilt med tidigt insatt behandling, kan man tillfriskna helt med hjälp av en antibiotikakur.

Skillnaden mellan TBE och borrelia

TBE är ett virus och överförs i samma sekund som fästingen biter sig fast. Borrelia är en bakterie som lever i fästingens tarmsystem, och oftast tar det minst ett dygn från bettet till att du smittas. Under april – oktober, om du har tillbringat tid i skog och mark i fästingtäta områden, är det därför klokt att undersöka kroppen efteråt. Risken att smittas av borrelia minskar avsevärt om du tar bort fästingen snabbt.

- Virus går inte att bekämpa med antibiotika, där kan vi bara förhindra att insjukna genom att vara vaccinerade. Bakterier är däremot känsliga för antibiotika och kan därför behandlas.

Harald Zetterquist tycker att alla som vistas i fästingtäta områden och i miljöer där fästingar trivs bör överväga att vaccinera sig.
- Den geografiska spridningen ökar och når en bra bit upp i Norrland numera. Sen finns ju TBE även i Finland, Baltikum och i Europa så långt västerut som Österrike, och man har även identifierat fall som smittats i Holland och Danmark.


Vilka kan vaccinera sig mot TBE?

- Vaccinet kan ges från ett års ålder. Om äldre personer insjuknar i TBE drabbas de vanligen svårt, och kan ha svårare att återhämta sig. De enda som inte kan ta vaccinet är dem med livshotande allergiska reaktioner efter intag av ägg eller kycklingproteiner. Vaccinet är inte testat i studier på gravida eller ammande, men har inte visat sig uppenbart skadligt. Jag brukar dock avråda från vaccination under just graviditet om inte risken för TBE är överhängande.

Varför finns inget vaccin mot borrelia?

- Det finns några olika undertyper av borrelia-bakterien, och därför har det också varit svårt att framställa ett komplett skyddande vaccin. Just nu pågår dock en studie med ett nytt finurligt vaccin som förhoppningsvis ska råda bot på det. Om det visar sig lyckat kan vi nog hoppas på ett effektivt borrelia-vaccin om ett par år.

Stöd för spruträdda

Eftersom vaccinationen ges via sprutor kan det för spruträdda kännas obehagligt och nervöst innan en vaccination mot TBE. Berätta gärna för sjuksköterskan om din rädsla, så får du hjälp och stöd under hela besöket.  

– Det kan också hjälpa att ta sprutan liggandes, till exempel om du har lätt för att bli yr eller svimma, säger Lina Jägfalk.

När det gäller vaccinationer på barn finns det olika saker att göra för att underlätta besöket. Se till att barnet kommer utvilat och mätt till mottagningen, och berätta gärna för barnet en stund innan hur vaccinationen går till.

– Det kan också kännas tryggt att sitta i förälderns knä medan sprutan ges. Prata gärna om något annat under tiden, och låt det barn som tycker det är mest obehagligt ta sin spruta först.

Efteråt kan det vara bra att hitta på något roligt, som att åka på en utflykt, äta något gott eller bara åka hem och ta det lugnt. Om tiden efter vaccinationen är mysig och enkel upplevs minnena från vaccinationen mindre obehagliga.

 

Några råd inför sommaren 💡

  • Med hjälp av kläder och stövlar kan du minska risken att bli fästingbiten.
  • Det finns också olika hjälpmedel som kan hålla fästingarna på avstånd, exempelvis olika sprayer och krämer.
  • Leta efter fästingar när du varit ute i naturen och ta bort dem så fort som möjligt för att minska risken för smitta.
  • Använd pincett eller fästingplockare och ta tag om fästingen så nära huden som möjligt.
  • Dra fästingen rakt ut utan att vrida. Om du inte får med hela fästingen, låt resten vara. Den stöts snart bort.
  • Tvätta stället där du blivit biten med tvål och vatten.
  • Kontrollera huden runt bettet en månad framåt för att se om det uppstår någon rodnad. Vänd dig i så fall till sjukvården för att kontrollera om du kan ha drabbats av borrelia.
  • Kom också ihåg att skydda dina husdjur från fästingar. Det finns produkter både för hundar och för katter.

 

 


Taggar: tbe , borrelia , vaccination

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.