Ett initiativ för ökad kunskap om klimakteriet på arbetsplatser

Alla kvinnor går genom klimakteriet. Men ändå vet vi alldeles för lite om det. Klimakteriesäkringen är ett utbildningsinitiativ från oss på Hjärtat där vi vill hjälpa till att förbättra arbetsmiljön för kvinnor i övergångsåldern. För klimakteriet är inte bara en hälsofråga – det är också en arbetsmiljöfråga.

I en nationell undersökning som vi genomfört fann vi att två av tre kvinnor (64 procent) upplevt besvär i samband med klimakteriet. Och att var fjärde kvinna (25 procent) upplevt att det påverkat yrkeslivet negativt. Vi lärde oss också att 57 procent av svenskarna inte reflekterat över om klimakterierelaterade besvär har påverkat en kollegas humör, mående eller förmåga att utföra sitt jobb. Tydliga siffror som visar på ett stort behov av att höja kunskapsnivån och öka medvetenheten om vad klimakteriet kan innebära.

Kunskapsstärkning på schemat

Vi tycker att det är viktigt att alla ska få känna sig trygga och förstådda på jobbet. Inte minst när livet förändras. Med Klimakteriesäkringen vill vi öka förståelsen för vad klimakteriet kan innebära för en kollega. Men också ge handfasta tips och råd om vad arbetsgivare kan göra för att stötta en erfaren och värdefull kollega genom en livsförändrande process. Hela utbildningen finns nu på både svenska och engelska så att så många arbetsplatser som möjligt ska kunna klimakteriesäkras.

 

        

 

Vill du klimakteriesäkra din arbetsplats?

Cheferna på Apotek Hjärtat har gjort den här utbildningen. Nu är förhoppningen att vi kan inspirera andra företag till dialog och till att ta ett steg mot en bättre och mer inkluderande arbetsplats. Om du vill klimakteriesäkra din arbetsplats kan du använda länkarna nedan.                                                        

Klimakteriesäkringen har tagits fram av våra egna experter, tillsammans med vår HR-avdelning, i nära samarbete med klimakterieexperten  Pernilla Ny, disputerad universitetsadjunkt vid Lunds Universitet.

 

Jobbar du i en organisation med egen utbildningsplattform? Skriv ett mail isabella.ronnmark@apotekhjartat.se till oss så skickar vi ett färdigt filpaket (Scorm) att bädda in direkt i er egen plattform.

 

Hos oss kan du läsa mer om vad som händer i kroppen vid klimakteriet. Vi har också hjälpen vid lindriga symtom, t ex torra slemhinnor.

 

Sprid ordet och hjälp till att klimakteriesäkra Sveriges arbetsplatser

Här nedan finns bilder att använda för att berätta att ni har genomfört utbildningen på ditt företag. Två versioner anpassade för hemsidor och en för att dela i sociala medier.

                                                           

            Logga på svenska                   Logga på engelska               Badge Social media

  


Taggar: klimakteriet , klimakteriesäkradarbetsplats , hälsa , kvinna
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.