Vanliga öronproblem hos hund och katt

Kliar din hund eller katt sig ofta i örat? Luktar det dåligt eller varar det ur örat? Då kan det vara en öroninfektion, -inflammation eller -skabb som spökar. Daniela Oprean, veterinär och apotekstekniker på Apotek Hjärtat, vet vilka tecken du ska hålla utkik efter och hur du bäst behandlar din bäste vän.

Öronproblem är vanligt hos både hund och katt och kan bero på olika saker. De allra flesta går dock att behandla ganska enkelt. Men oavsett orsak, är det jätteviktigt att djuret får behandling, så att infektionen inte utvecklas till en öroninflammation vilket kan ge allvarliga skador på hörseln och i värsta fall leda till dövhet.

Tecken på att din hund eller katt har problem med öronen kan vara att de kliar sig väldigt ofta i öronen eller ruskar på huvudet. Det kan även förekomma dålig lukt med brunaktiga sekretioner. Utvecklas infektionen till en inflammation kan symptomen bli värre.

- Om en infektionen har utvecklas till öroninflammation är symptomen ofta svårare som att hunden eller katten skriker, tappar aptiten, får feber eller blir torr i näsan. Öronen är känsliga och felbehandlingar kan leda till allvarliga problem som hörselnedsatthet eller dövhet. Därför är det viktigt att aldrig starta en behandling utan att en veterinär först har undersökt ditt djur, berättar Daniela.

De vanligaste orsakerna till öroninflammation är bakterier, svamp och parasiter. Det kan även handla om allergier. Ofta uppkommer de på djur där fuktigheten i örat är hög, därför är hundraser med längre öron ofta mer benägna att få öroninflammation än andra. Cocker spaniel, Basset hound, Canishe är några exempel på raser som ofta har problem med öronen på grund av hög fuktighet i öronen.

- Äger man en hund med lätt för öronbesvär är det bra att ha som rutin att varannan vecka trimma öronen och hålla dem rena. På Apotek Hjärtat finns flera passande preparat som kan användas för detta så som Epi-Otic, Douxo care auricular care eller Frontline Pet care öronrens. För återkommande öronproblem finns även Oticurant öronpuder som balanserar mikrofloran, reducerar fuktigheten och motverkar dålig lukt i örat.

Behandling för hund- och kattöron

Hur ska man behandla örat vid tecken på infektion?

- För att undvika komplikationer, till exempel att en lättare öroninfektion utvecklas till en öroninflammation, är det viktigt att behandling påbörjas i god tid. Beroende på svårighetsgrad kan behandlingen variera från spolning av örat, till antibiotika (om det är bakterier inblandade) eller behandling med avsvällande och antiinflammatoriska preparat. Ger din veterinär din hund eller katt en antibiotika-kur är det extra viktigt att hålla öronen rena då var och sekret kan hämma effekten av vissa läkemedel. Det är viktigt att man sen följer upp behandlingen för att undvika återfall och komplikationer  som stenoser och akut öroninflammation.

Problem med öronen kan ju även bero på skabb. Hur vet jag om det är det min hund/katt har drabbats av och inte en infektion?

- Klåda associerad med små svarta prickar i örat, irriterad hud och ökad produktion av sekret i örat är vanliga tecken på skabb. Vid skabb kan även huden runt huvudet, benen och bröstet bli knottrig. Djuret kan även drabbas av håravfall och få ett sandliknande mjäll i pälsen. Då skabb är väldigt smittsamt mellan djur (smittar ej människor) är det viktigt att alla hundar och katter i samma hushåll behandlas. Även här är det viktigt att uppsöka veterinär så att diagnos ställs och rätt behandling sätts in. Rävskabb behandlas med receptbelagda mediciner genom tablettbehandling, droppar på nacken eller sprutor. Även kortison kan användas som komplement vid svår klåda. Innan veterinärbesöket är det bra att rengöra öronen med antiinflammatoriskt och klåddstillande medel som till exempel Lila loves it ear gel/cleanser.

Många preparat består av vätska som ska droppas i öronen. Har du några smarta tricks till matte eller husse som har en hund eller katt som inte alls uppskattar denna typ av behandling?

- Ett trick är att tidigt vänja dem vid att man håller på med öronen. Försök göra det till en vana och lek. Du kan också ge ditt djur öronmassage med mycket belöning. När valpen/kattungen känner sig trygg och avslappnad med detta testar man att försiktigt börja rengöra öronen regelbundet med en fuktad bomullstuss.

Steg-för-steg – så rengör du öronen

  • Ta gärna fram vätskan i rumstemperatur i god tid innan behandling så blir det inte lika chockartat för hunden/katten när dropparna kommer in i örat. Droppa sedan rengöringen i ingången till hörselkanalen. Använd rikligt med rengöring, det får gärna svämma över(Obs! Detta gäller ej Lila Loves It Ear Gel som ska användas sparsamt).
  • Massera nedre delen av örat så att vätskan sprider ut sig. Lätt massage av örat förhindrar även att vätskan skakas ut direkt och då inte har någon funktion.
  • Torka bort överflödet med en bomullstuss. På öronlappen kan du även ta hjälp av topps för att få bort rester av vax och sekret. Du får dock aldrig peta med topps nere i örat.

Produkter för katt- och hundöron


Taggar: hund , hundhälsa , katt , katthälsa , husdjur

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.