Guide: fästing på hund och katt

Vilka sjukdomar sprids av fästingar? Hur tar jag bort en fästing på min hund eller katt? Vad händer om jag inte får bort hela fästingen och huvudet sitter kvar? Vilka fästingmedel finns det? Frågorna är många, men lugn, vi guidar dig!

 

Har du recept på fästingmedel eller annan medicin till ditt husdjur?
Hämta ut här! 💡

 

Fästingsjukdomar och symtom

De flesta fästingarna bär inte på smitta och ditt husdjur behöver inte bli sjukt även om det är smittat. Katter blir sällan sjuka av fästingburna sjukdomar, men själva fästingbettet kan orsaka hudirritation och klåda. För att minska risken för sjukdom, ta bort fästingen så fort som möjligt.

Det är främst sjukdomarna borrelia och anaplasma som ditt husdjur kan få. TBE är mycket ovanligt. Tecken på att ditt husdjur blivit smittat av någon av dessa sjukdomar kan vara trötthet, feber, stela leder och minskad aptit. Vid borrelia kan man även se hälta som med tiden förflyttar sig mellan olika ben. Uppkommer något av dessa symtom så är det viktigt att kontakta en veterinär. 

  • Borrelia – Smittar främst hundar. Djur som smittats blir sällan sjuka. För att ett djur ska bli smittat måste fästingen sitta fast minst 1 dygn. Därefter kan det dröja månader innan symtom visar sig.
  • Anaplasma – Både katter och hundar kan få sjukdomen. Det tar minst 1 dygn för smittan att föras över från fästing till djur. Sedan tar det ungefär 1–2 veckor från att djuret blivit bitet tills det visar symtom. Behandling sker med antibiotika. Ofta återhämtar sig hundar och katter fort.
  • TBE – Det är mycket ovanligt att ditt husdjur får TBE. Är det en fästing som bär på TBE-virus så smittas djuret snabbt. I sällsynta fall blir djuret mycket sjukt och kan få hög feber och krampanfall. Vid sådana symptom, kontakta veterinär snarast.

Ta bort fästing på hund eller katt

Det enklaste sättet att plocka bort en fästing är med hjälp av en fästingplockare. Sätt den runt fästingens huvud, så nära huden du kan komma. Dra sedan fästingen rakt uppåt, lugnt och stilla så att hela fästingen följer med. Får du inte bort hela fästingen kan det hända att fästingens huvud blir kvar. Vanligtvis är det inte farligt att huvudet sitter kvar, det brukar ramla av inom något dygn.

Ibland kan såret bli lite rött eller bilda en bula. Tvätta då såret med desinfektionsmedel eller tvål och vatten. Kontrollera gärna bettet några veckor efteråt. Om svullnad eller en rodnad på flera centimeter uppstår, kontakta veterinär.

Fästingplockare från Hjärtat

 

Fästingmedel

När temperaturen är över 5 grader så är fästingen aktiv. Det är bra att under fästingsäsongen mars-oktober då och då titta efter fästingar på ditt husdjur. Titta extra noga bakom öron, i ansiktet och armhålor.

Vistas du i skog och områden med högt gräs så kan det vara bra att använda fästingmedel. Du kan få receptbelagda tabletter utskrivna av veterinär, men det finns även många olika medel som är receptfria. Din veterinär kan hjälpa dig att hitta den lösning som passar ditt djur bäst. Vaccin finns för borrelia, men inte för anaplasma eller TBE.

  • Fästinghalsband har en aktiv substans som utsöndras under tiden som djuret bär det. Halsbandet ska sitta på dygnet runt för att substansen ska spridas över huden så bra som möjligt. Det finns halsband för både hund och katt. Det finns halsband som förutom mot fästingar, även skyddar mot andra parasiter så som loppor och löss. De flesta fästinghalsbanden har en effekt som varar i över fem månader. Läs bipacksedeln noga.

  • Spot-on-lösningar droppas direkt på huden i nackskinnet där det inte kommer åt att slicka. De flesta spot-on preparat har en effekt som varar i cirka 4 veckor. Därefter behöver behandlingen upprepas. Det finns både receptfria och receptbelagda spot-on-lösningar. Vissa medel är för både hundar och katter, men det finns spot-on-lösningar som är framtagna enbart för hundar och som kan vara mycket giftiga för katter. Rådfråga oss på Apotek Hjärtat eller din veterinär om vad som är rätt för just ditt husdjur.

  • Fästingmedel i form av tabletter finns både receptfria och receptbelagda. För de receptbelagda behöver du kontakta veterinär för att få ett recept utskrivet. Tabletter hindrar inte fästingar från att bita, men risken för sjukdomar minskar då läkemedlet snabbt dödar fästingen som biter. Har du redan ett recept på fästingmedel, kan du hämta ut det här.

💡 Viktigt! Läs alltid bipacksedeln eller produktinformationen innan behandling. Där finner du information om eventuella biverkningar. Prata med oss på Apotek Hjärtat eller kontakta din veterinär om du är osäker eller har frågor.


Taggar: hund , fästing , katt , tbe , sommar , bett och stick , borrelia

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.