Balsammetoden - så kommer du igång

Balsammetoden, även kallad No Poo, är en omtalad snackis som blir allt mer populär och vanlig att använda. Vad innebär balsammetoden och hur gör man för att enkelt komma igång? Vi guidar dig genom de olika stegen och vad du bör tänka på för att lära dig hur du skapar förutsättningar för ett naturligt vackert hår.

Att börja med balsammetoden behöver inte vara speciellt krångligt. Det som krävs är några enkla förkunskaper, exempelvis att lära dig vad du ska titta efter i innehållsförteckningen när du handlar balsam och hårprodukter. Metoden går enkelt beskrivet ut på att du, efter en sista tvätt med ett godkänt schampo, fortsättningsvis tvättar ditt hår med enbart balsam som inte innehåller sulfater, mineraloljor eller silikoner. Syftet är att rensa håret från onödiga ämnen som dessutom kan verka uttorkande och i längden ha en negativ effekt på hårets glans, lyster och kvalitét.

Balsammetoden - steg för steg

 1. 1
  Tvätta håret med ett sista schampo
  Att använda ett sista schampo gör du om du precis ska börja med balsammetoden, eller om du redan har kommit igång men vet med dig att håret fått i sig ämnen som inte är godkända för balsammetoden - exempelvis efter frisörbesök eller när du har färgat håret. Sista schampot fungerar som en förberredande reningsprocedur och tvättar ur de mineraloljor och silikoner som finns i många vanliga schampon och hårprodukter. Sista schampot ska innehålla sulfater men däremot vara fritt från silikoner och mineraloljor. Tvätta ur håret med ditt sista schampo 1-2 gånger.

Bra sista schampon för balsammetoden

 1. 2
  Tvättbalsam och teknik
  Efter att du tvättat ur håret med sista schampot så är det dags att inleda balsammetoden! Se till att inte tvätta håret för ofta, försök att hålla dig till en gång i veckan. Förutsättningen här är att du har rätt balsam som är fritt från sulfater, silikoner och mineraloljor. Börja med att blöta håret och skölja igenom med vatten. Placera sedan ut små klickar med balsam jämt fördelat över hårbotten och massera sedan in balsamklickarna med cirkelrörelser under 1-2 minuter. Därefter tillsätter du lite ljummet vatten, utan att skölja ur helt. Fortsätt massera hår och hårbotten en stund till, sedan drar du ut balsamet mot hårtopparna och fortsätter att arbeta in det i hårets längder. När du är färdig kan du antingen låta balsamet sitta kvar inför nästa steg eller skölja ur det.

Tvättbalsam för balsammetoden

 1. 3
  Vårdande Balsam
  Ett vårdande balsam har en kort innehållsförteckning och innehåller gärna naturliga oljor och fetter. Detta är det sista steget när du tvättar håret med balsammetoden och är helt enkelt till för att vårda håret och ge en fin glans och struktur. Det vårdande balsamet används bara i hårets längder och toppar – inte i hårbotten. Arbeta in balsamet och låt det sitta i någon minut innan du sköljer ur håret ordentligt.

Vårdande balsam

 1. 4
  Efter balsamtvätt - borsta och torka ditt hår
  När du har tvättat ditt hår så är det bra att undvika hårfönen och istället låta håret handukstorka. Allra bäst görs detta med en microfiberhandduk som är snällare mot hårstråna än en frottéhandduk, som lätt drar loss strån genom att de fastnar i handdukens fibrer. Ett annat bra tillbehör är en kam eller borste med mjuka kamtänder, förslagsvis en Tangle Teezer eller liknande

Bra tillbehör för balsammetoden

No Poo - ämnen att undvika

Silikoner
Silikoner kapslar in hårstråna och ger en tillfällig känsla av smidighet och glans, men motverkar att håret tar till sig fukt på naturligt vis. Du känner igen silikoner på innehållsförteckningen genom att titta på slutet av ingrediensernas namn. Silikoner slutar ofta på ”cone” eller ”xane”, som till exempel Diphenyl Dimethicone eller Cyclohexasiloxane.

Sulfater
Sulfater ska enbart finnas i ditt sistaschampo, där de gör sin nytta genom att torka ut hår och hårbotten och rensa bort silikoner och mineraloljor. Ditt tvättbalsam, vårdande balsam ska däremot vara sulfatfritt. På innehållsförteckningen kan sulfater exempelvis heta Sodium Lauryl Sulfate eller Sodium Coco Sulfate.

Mineraloljor
Mineraloljor liknar silikonernas verkan på håret, genom att kapsla in hår- och hårbotten och ge känslan av mjukhet och glans. Ger håret en tillfälligt len och smidig känsla, men täpper till porerna i hårbotten och stör hårbottens naturliga balans. När du letar efter detta på innehållsförteckningen kan det enkelt heta mineralolja men också exempelvis Petrolatum eller Paraffinum.

Alkoholer – de uttorkande
Det finns två typer av alkoholer att lägga på minnet i detta fall: feta eller uttorkande. Den feta alkoholen är ingenting att bekymra sig över, finns i ditt balsam och verkar fettlösande. Uttorkande alkoholer är däremot någonting som helst inte ska överanvändas och det är bra om hårvårdsprodukten innehåller så lite av den som möjligt. När du tittar på innehållsförteckningen så ska den uttorkande alkoholen stå långt ner i listan – ju längre bak i listan desto mindre innehåll. Uttorkande alkoholer är exempelvis Isopropyl alcohol eller Alcohol denat.

 


Taggar: hårvård , skönhet , naturligt , hår , hårtips

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2022 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.