Så får du torrt hår att må bra igen

Ett torrt och skadat hår kan behöva lite hjälp på traven. Emmelie Rönnevall, inköpsassistent på Apotek Hjärtat och utbildad frisör, förklarar vad torrt hår beror på och vad du kan göra för att håret ska bli friskt, välmående och i balans igen.

Lockigt, rakt eller frissigt. Bra eller lite sämre hårdag. Håret på huvudet är i första hand till för att skydda oss från solens strålar, men känslan av ett lent och friskt hår är ganska härlig. Ett torrt hår däremot är ofta svårt att borsta och kan ibland kännas glanslöst.
 Torrt hår kan bero på många saker

Soliga dagar utan keps eller en dröm om lockigt hår. Håret kan bli torrt av väderomslag, av solens strålar och av olika typer av behandlingar. Att bleka, permanenta och styla håret med värmeverktyg gör ofta att håret torkar ut. Andra orsaker till torrt hår är svåra att påverka, som genetiska skillnader.

💬 Människor med textur i håret har ofta en torrare grund än personer med rakt hår. På samma sätt är det för personer med väldigt naturligt mörkt eller grått hår, där en annan typ av pigment och elasticitet kan göra håret torrt, säger Emmelie.

Är torrt och skadat hår samma sak?

Det behöver inte alls hänga ihop. Håret kan upplevas som torrt utan att det är det minsta skadat. Då behöver håret ofta bara lite fukt. Så är det ofta med lockigt hår, trots att det är friskt och starkt kan det bli torrt och behöva återfuktning. Men vet du med dig att du har använt värmeverktyg eller gjort en hårblekning kan håret ha tagit skada. Då är det bra att i första hand försöka bygga upp håret med hjälp av proteiner och uppbyggande produkter.

Kan man reparera skadat hår?

I de flesta fall går det att reparera ett skadat hår. Emmelie berättar mer.

💬 För att rädda ett skadat hår kan du använda djupgående och reparerande produkter som innehåller proteiner som verkar på djupet. Håret är uppbyggt av det naturliga proteinet keratin, och därför behöver vi tillföra det när håret är skadat. Det som inte går att rädda med produkter får man klippa av, för att skydda den del av håret som fortfarande är välmående, säger Emmelie.

Mjukt och friskt hår

Håret behöver, precis som vår kropp, tas om hand. Schampo, balsam, inpackning, olja eller andra leave-in produkter gör håret gladare. På sommaren kan det vara bra att återfukta håret lite extra. Speciellt om du är en person som gillar att bada i både saltvatten och i klorbassäng, då kan du tillföra en hårolja som lägger sig som ett skyddande hölje runt topparna.

En välmående hårbotten

Och sist men inte minst, även din hårbotten behöver omtanke. En fet, torr eller mjällig hårbotten påverkar kvalitéten på håret. Därför är det viktigt att hålla hårbotten i balans för att på så sätt få ett friskt och välmående hår. Det finns fler olika typer av produkter som hjälper mot kliande och torr hårbotten.


Tre hårvårdsserier för torrt hår

Björn Axén Argan Oil

Hårvårdsserie som består av skonsamma och vårdande produkter. Berikade med ekologisk arganolja och keratin, som vårdar och stärker hår och hårbotten. Serien innehåller schampobalsaminpackning och en stylingkräm. Ge håret lite extra med en naturligt skyddande hårolja.
 

Björn Axén - Argain Oil


Antonio Axu Hydrating

Schampo och balsam som är intensivt återfuktande och speciellt framtaget för mycket torrt hår. Innehåller bambu, lotus och phytantriol som tillför fukt och lyster. Fungerar även värmeskyddande vid styling.


Briogeo Don't Despair, Repair!

En serie av hårprodukter som ger extra fukt till torrt eller skadat hår. Serien innehåller schampobalsam och en intensivt återfuktande mask som motverkar att håret bryts av.
 

Briogeo Don't Despair, Repair!


Taggar: hårtips , hårvård , torr hårbotten

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.