Så tar du hand om ditt hår på bästa sätt

Ditt hår är en del av din personliga stil och uttryck. Oavsett hårtyp är det avgörande att du tar hand om håret på bästa sätt och med bra produkter för att få det att stråla och må bra. Vi guidar dig rätt i hårdjungeln.

 

Tunt, tjockt, rakt, lockigt, fett eller frissigt – hår finns i många olika typer och former. Och alla kräver de en viss typ av omvårdnad och specifika produkter för att må som bäst. För att få ut det mesta av just ditt hår är det med andra ord en god start att identifiera vilken typ av hår du har.  Men innan vi dyker ner i de olika typerna finns det några allmänna råd att tänka på:

Ge ditt hår bra näring

En balanserad kost är nyckeln till många hälsosamma vanor i livet, så även ett friskt hår. En hälsosam kost med vitaminer och mineraler kan hjälpa håret på traven. Tillräckligt med protein, omega-3-fettsyror och B-vitamin främjar starkt och friskt hår.

Rengör försiktigt och håll håret i trim

Se till att tvätta håret regelbundet. Men undvik att tvätta ditt hår dagligen eftersom det kan torka ut din hårbotten och göra den irriterad. När du tvättar håret är det viktigt att du sköljer det noga, för att undvika att produkter ligger kvar och irriterar.

Oavsett hårtyp är det också viktigt att klippa ditt hår regelbundet för att ta bort kluvna toppar och främja tillväxt.

Skydda dina strån

Var försiktig med värme och kemiska behandlingar, som blekning och permanent, då det kan skada håret. Om du fönar håret eller använder andra värmeverktyg är det bra att använda produkter som skyddar håret. Du bör även skydda ditt hår mot sol och miljöpåverkan. Använd hatt eller keps och se till att applicera skyddande produkter för att minska påverkan från solens UV-strålar.

Oavsett vilken typ av hår du har, kom ihåg att regelbunden vård och rätt produkter kan göra en stor skillnad. Ta hand om ditt hår med kärlek och upptäck skönheten i just din hårtyp!

Så hittar du din hårvårdsrutin

Hemligheten till ett friskt svall är att identifiera vilken typ av hår du har och hitta produkter anpassade till ditt hår. Apotek Hjärtats expert Josefin Klegard tipsar om produkter som passar just din hårtyp.

 

 

Tjockt hår: Mjukgör, mjukgör, mjukgör!

Tjockt hår kan vara fantastiskt, men det kan också bli frissigt om det inte får tillräckligt med fukt. Det beror på att tjockt hår kan vara strävare och tätare.

– Använd ett närande schampo och balsam som hjälper till att mjukgöra och ge glans åt ditt hår. En gång i veckan kan du också göra en inpackning för extra näring och för att hålla det frissfritt, tipsar Josefin Klegard, Affärsområdeschef över Hud & Skönhet på Apotek Hjärtat.

 

Tunt hår: Maximera volymen

Tunt hår kan få en ny dimension med rätt produkter. Satsa på lättare produkter utan olja, eftersom det kan tynga ner och få håret att se fett ut. Använd gärna ett volymgivande schampo och balsam för att ge ditt hår extra fyllighet och volym.

– En lätt stylingmousse kan också hjälpa till att skapa önskad volym, utan att tynga ner ditt hår, säger Josefin Klegard.

 

Rakt hår: Svalka och skydda

Rakt hår vill gärna ha ett bra balsam som gör håret lent. Beroende på om du har tjockt eller tunt hår väljer du sedan produkter som är rätt för ditt hår. Tänk på att alltid applicera värmeskydd om du använder locktång för att ge ditt hår mer liv och rörelse.  

 

Lockigt hår: Definiera och ge fukt

Lockigt hår är vackert i all sin naturlighet, men kräver återfuktande produkter då det lättare blir torrt. Applicera gärna leave in-balsam eller en stylingkräm medan håret fortfarande är fuktigt. Krama håret lätt med händerna för att få fram det naturliga fallet.

–  Använd produkter som är speciellt utformade för lockigt hår, för att definiera dina lockar och minimera friss, säger Josefin Klegard.

 

Afrohår: Fukt och vårdande produkter

Afrohår kräver extra kärlek och fukt då det brukar vara torrare än många andra hårtyper. Använd ett fuktgivande schampo och balsam som hjälper till att bevara fukten i ditt hår. Naturliga oljor vårdar och skyddar.

 

Torrt hår: Djupgående och reparerande produkter

Upplever du att ditt hår ofta är torrt? Det kan dels bero på genetiska orsaker, dels på väderomslag, att du vistats i solen utan skyddande keps eller hatt eller att du stylar håret med värme utan att använda skyddande produkter. Torrt hår kan vara svårt att kamma och upplevs ofta glanslöst. Men det finns produkter som hjälper dig på traven! Ett torrt hår har stort behov av djupgående och reparerande produkter som innehåller proteiner, bland annat keratin, som verkar på djupet.

 

Fett hår: Tvätta mindre och använd torrschampo

Ett första steg för att förebygga att håret blir fett är att inte tvätta det så ofta. Ju oftare du tvättar, desto mer ökar den naturliga talgproduktionen, vilket är det som gör håret fett. Ett tips är att använda torrschampo mellan hårtvättarna. Om du har en väldigt oljig hårbotten kan specialanpassat schampo som återställer hårbottens naturliga pH-balans behövas.

 

 

Känslig hårbotten: Använd skonsamma produkter

Precis som att huden på kroppen eller i ansiktet kan hamna i obalans kan även hårbotten behöva lite extra omtanke ibland. Om din hårbotten är i obalans drabbas du ofta av klåda, torra flagor och fet beläggning. Det kan exempelvis bero på temperaturförändringar, eksem eller hormonella förändringar. Rätt hårvårdsprodukter, som inte är för starka, lindrar besvären.

 


Taggar: hårvård , tunt hår , tjockt hår , frissigt
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.