Råd för att sluta snarka

Snarkning är en utbredd folksjukdom. Vi reder ut orsakerna till snarkning och vilka produkter som kan minska besvären.

Ungefär hälften av alla vuxna snarkar mer eller mindre, och vanligast är det bland män. Forskarna tror att kvinnor skyddas genom det kvinnliga könshormonet progesteron så länge de är i barnafödande ålder. Efter klimakteriet börjar andelen kvinnor som snarkar att öka.

Olika typer av snarkning

Det finns två olika former av snarkning; medicinsk och social. Medicinsk snarkning kan ge andningsuppehåll, så kallad sömnapné, vilket kan vara farligt eftersom andningsuppehållen minskar kroppens syretillförsel. Social snarkning är inte medicinskt farlig men nog så störande för den som snarkar som för omgivningen. Den sociala snarkningen går att behandla på egen hand med olika plåster, sprayer och snarkskenor. Snarkningen kommer från näsan eller halsen. Att man snarkar via näsan beror ofta på för trånga eller sneda näsgångar, svullna slemhinnor, stora näsmusslor eller polyper som täpper till luftvägarna och gör det svårare att andas. Stora halsmandlar, trång näsa eller trångt svalg kan vara orsaker till att snarkningar kommer från halsen. En av förklaringarna är att när vi sover så slappnar musklerna i svalget av vilket gör att det blir svårare för luften att flöda fritt. Då uppstår vibrationer i form av snarkningar.

Knep för att slippa snarkning

Det finns flera produkter som hjälper snarkare. Om inget av hjälpmedlen fungerar finns det bara ett sätt att lösa problemet – acceptera din snarkning och ge din omgivning öronproppar. 

 • Snarkplåster som sätts på näsan vidgar näsgångarna och gör det lättare att andas.
 • Halsspray fungerar som smörjmedel och mjukgör vävnaderna i det bakre svalget. Sprayas tre gånger i halsen före sängdags och lindrar effektivt snarkningar i upp till 8 timmar.
 • Näsvidgare är en liten plastskena som sätts i näsan och motverkar lättare snarkningar som beror på trånga näsgångar.
 • Munremsor mjukgör vävnaderna i det bakre svalget. Placera en remsa i gommen och låt den lösas upp, ska lindra snarkning i upp till åtta timmar.
 • Sov inte på rygg! Lägg dig på sidan eller sov på magen. Har du svårt att stanna i den positionen kan du använda dig av tennisbollsknepet. Sy in tennisbollar på ryggen av din pyjamas, på så sätt blir det väldigt obekvämt om du envist försöker rulla tillbaks och sova på rygg.

Varför snarkar man?

De finns många orsaker till varför vi snarkar. Här är några av de vanligaste – vilka stämmer in på dig?

 1. 1
  Trångt svalg och strupe.
 2. 2
  Stress.
 3. 3
  Rökning och alkohol.
 4. 4
  Övervikt.
 5. 5
  Smärtstillande och avslappnande mediciner exempelvis sömnmedel, lugnande och antihistaminer mot allergier.
 6. 6
  Överbett eller liten underkäke kan göra att tungan faller bakåt i svalget och täpper till.
 7. 7
  Problem med näsan.
 1. 8
  Trötthet – djup och/eller för lite sömn. 
 2. 9
  Stora mandlar eller polyper – gäller främst för barn.

Vill du ha fler tips och råd om hur du slutar snarka, kom gärna in till oss på Apotek Hjärtat och prata med någon av våra farmaceuter.

Produkter som kan lindra vid snarkning


Taggar: snarkning , sömnbesvär

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.