Taggar: ibs , magbesvär , maghälsa

Bli kompis med magen med hjälp av fibrer

En krånglande mage kan ställa till det ordentligt. Men genom att mata den med fibrer håller du välmåendet på topp hela dagen.

För ett långt och friskt liv gäller det att vara kompis med sina tarmbakterier och mata dem med fibrer – det är nämligen det bästa de vet. Tarmfloran antas vara grunden till vårt välmående, enligt senaste forskningsrön, och när den är i obalans kan vi få brottas med problem som kan härledas inte bara från magen och våra tarmar utan från helt andra funktioner i kroppen. 15 gram fibrer är ungefär vad människor i västvärlden får i sig dagligen – vilket är hälften av vad vi behöver. Dietisten Sofia Antonsson tror att vi skulle lyckas bättre med fiberintaget om vi gjorde oss av med några stora missförstånd.

"

Många som har känslig mage tror att fibrer är jobbigt för magen att bearbeta och undviker därför fiberrik kost, men det är totalt fel. Om man har IBS eller orolig mage måste man vara mer selektiv med vilka fibrer man äter, men man ska absolut äta fibrer.

Sofia Antonsson, dietist

För dig som har problem med magen kan det vara svårt att koppla ihop rätt mat med rätt symtom. Ofta tror vi att det som vi precis har ätit gör att vi har ont i magen, men för att hitta rätt orsak till besvären behöver vi komma ihåg vad vi åt för ungefär tolv timmar sedan. Det är först då som maten har nått tjocktarmen och till exempel orsakar gaser. Vanliga missuppfattningar är att det är gluten eller laktos som blåser upp magen och leder till smärta.

"

Jag har hjälpt jättemånga som slutat med laktos men inte blivit bra, eftersom det egentligen handlar om att de får i sig för lite och fel sorts fibrer. De har kunnat återinföra laktos igen, säger Sofia.

Trots att alla västerlänningar tycks behöva fibrer i form av kosttillskott anser Sofia Antonsson att man kommer långt genom att äta mer frukt och grönsaker samt mindre färdigmat. För dig som har plåtmage kan rödbetor, jordärtskockor och blomkål vara bra att lägga till i kosten, medan du som har en IBS-diagnos kan äta mer av haricots verts, broccoli och edamamebönor. Surdegsbröd bakat med dinkel rekommenderas till alla. Dessutom är rödkål, grönkål, svartkål och vanliga havregryn supermat för tarmarna.

Om du inte lyckas öka fiberintaget genom att förändra kosten finns olika typer av tillskott som enkelt blandas ner i frukostyoghurten eller smoothin då den är neutral i smaken. Husk Mage i balans är ett exempel på fibertillskott som finns att köpa på apoteket. Det är ett kosttillskott baserat på psylliumfröfibrer som bidrar till att bibehålla normal matsmältning och hjälpa till vid både trög eller lös mage.

– Vi använder husk i kostbehandling för att normalisera avföringen. Den gröna sorten rekommenderas om man har IBS och den blå om man inte har några magproblem utan vill öka fiberintaget för att stötta tarmfloran, säger Sofia Antonsson.

Träffa läkare online

Om du har problem med magen som inte blivit bättre när du ändrat din kost eller provat annan egenvård är du välkommen att höra av dig till vår partner Min Doktor för bedömning. 

Prova Husk Mage i Balans


Taggar: ibs , magbesvär , maghälsa

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.