Taggar: maghälsa , magkatarr

Magkatarr? Så kan du lindra och behandla hemma

Halsbränna, illamående eller en brännande känsla i magen. Besvären vid magkatarr kan vara många. Specialistläkaren Henrik Kangro ger här sina bästa tips för att lindra besvären vid magkatarr för att få en gladare mage i balans.

 
Magkatarr, eller dyspepsi som det också kallas, är ett samlingsnamn för ett flertal olika besvär relaterade till den övre delen av magen. Det är ofta ofarligt och kan drabba vem som helst – när som helst i livet.

– Det kan handla om symptom som halsbränna, hungersug, tidig mättnadskänsla, illamående och ont i magen. Besvären kan både bero på en ökad känslighet i mag-tarmkanalen och på livsstilsfaktorer som stress, alkohol och fet mat, säger Henrik Kangro, medicinsk chef på Min Doktor.


Kronisk eller akut magkatarr

Man brukar skilja på akut och kronisk magkatarr. Akut magkatarr kan till exempel orsakas av hög alkoholkonsumtion eller av receptfria antiinflammatoriska värktabletter som innehåller ibuprofen eller acetylsalicylsyra.

Kronisk magkatarr däremot orsakas ofta av en hög saltsyraproduktion i magsäcken eller en infektion av en bakterie, helicobacter pylori. Saltsyra produceras i magsäckshinnan och hjälper till att döda skadliga bakterier som kan finnas i mat och vatten vi får i oss. Vissa personer har en naturligt högre produktion av syra vilket ibland kan orsaka besvär. Fet mat, kaffe, tobak och stress kan också öka produktionen av saltsyra.

 

– Den kroniska magkatarren är allvarligare än den akuta och behöver alltid utredas. För att kunna ställa diagnos undersöks du genom så kallad gastroskopi, där en lång slang med en kamera förs ner genom munnen för att undersöka magsäcken.

 

Så kan du lindra besvären

För att lindra besvären finns det mycket du kan göra själv. Kanske upplever du obehag i magen efter att du ätit fet mat eller när du stressat mycket. Då kan ett första steg vara att se över din livsstil eller kost för att se om det kan vara något av det som gör att du får magkatarr.

 

– Hur man behandlar är olika från person till person. För att bli av med besvären behövs ofta en livsstilsinriktad behandling där du behöver se över, undvika eller förändra de faktorer som ger dig besvären. Det kan till exempel röra sig om att minska ner på stress, alkohol, tobak, kaffe, stark, fet, rökt och kryddstark mat samt sura drycker. Du bör också undvika värktabletter som innehåller ibuprofen och acetylsalicylsyra* eftersom dessa kan orsaka besvär. Bra mat i lagom mängd, i kombination med att äta regelbundet, hjälper många. Likaså kan motion och fysisk aktivitet också minska besvären vid magkatarr.

– Det finns också receptfria preparat som neutraliserar eller minskar syran i magsäcken och som kan användas tillfälligt.

 

*Gäller även andra värktabletter av så kallad NSAID-typ, som sådana som innehåller naproxen och diklofenak, reds.anm.

 

Då bör du söka vård

Halsbränna och sura uppstötningar förekommer ofta samtidigt som magkatarr och dessa symtom kan du på egen hand lindra med receptfria läkemedel. Men om du misstänker att du har magkatarr bör du kontakta vården för diagnos och behandling. På apoteket kan du få hjälp att avgöra om det är lämpligt i ditt fall. Då kan läkarna även utesluta andra sjukdomar innan du börjar behandla för magkatarr. Särskilt viktigt är det om du är över 50 år och får besvär med magen som du tidigare inte har haft eller om du snabbt tappar i vikt. Detsamma gäller om du förlorar aptiten eller om du får problem med att svälja. Även Apotek Hjärtats samarbetspartner Min Doktor kan hjälpa dig göra bedömningen om besväret kräver läkarvård eller om det räcker med egenvård.

– Det är dessutom väldigt viktigt att du akut söker vård om du plötsligt får mycket ont i övre delen av magen, om du kräks blod eller har blodig avföring, säger Henrik Kangro.

 

Vanliga symtom vid magkatarr

- En brännande eller sugande smärta i magen
- Illamående och kräkningar
- Tidig mättnadskänsla, även vid små portioner
- Halsbränna och sura uppstötningar
- Hungersug
- Du mår antingen bättre eller sämre efter att du har ätit
- Bullrig eller gasig mage

  

Rekommenderade produkter


Taggar: maghälsa , magkatarr

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.