Vinterkräksjuka och magsjuka – så undviker och lindrar du

Med vintern kommer vinterkräksjuka och magsjuka. God handhygien kan minska risken att bli smittad, men hjälper inte alltid. Blir du sjuk är vila och att dricka ordentligt med vatten en bra kur. Här har vi samlat information och tips om både vinterkräksjuka och magsjuka som kan vara bra att veta.


Mellan november och april är det säsong för vinterkräksjukan, och de flesta blir sjuka under januari till mars. Sjukdomen orsakas av ett virus som heter calici och sprids väldigt lätt. Det räcker med att man kommer i kontakt med väldigt små mängder virus för att bli sjuk.

 

 

Hur smittar vinterkräksjuka?

Vinterkräksjuka sprids vanligen via kall mat eller dryck, samt i direktkontakten mellan människor. Om du träffar någon som är smittad eller har kräkts kan du få kräksjukan via små droppar i luften. Även leksaker och handdukar är vanliga smittohärdar.

Symptom på vinterkräksjuka

Inkubationstiden för vinterkräksjukan är 12–48 timmar, och typiskt för kräksjukan till skillnad från annan magsjuka, är att man insjuknar plötsligt och blir rejält dålig. Vanliga symptom är kraftiga diarréer och kräkningar, magont, feber, huvudvärk och muskelvärk.

Hur länge är man sjuk?

Vanligen i två till tre dagar. Kom dock ihåg att även om du är frisk och symptomfri kan du smitta andra i upp till två dygn efter tillfrisknande. Vuxna och lite äldre barn ska stanna hemma i minst ett dygn efteråt. Barn i förskoleåldern bör stanna hemma lite längre – i minst två dygn efter senaste kräkning, diarré eller feber.

Så behandlar du vinterkräksjuka

Det finns tyvärr ingen mirakelkur som gör att du tillfrisknar snabbare från kräksjukan. Det är bara att hålla ut och vila. Eftersom det är vanligt att både kräkas och ha diarré förlorar kroppen mer vätska än normalt. Därför är det också viktigt att dricka mycket. Om du har svårt att behålla vätskan kan du försöka dricka lite åt gången, och inte för snabbt. Det kan vara klokt att dricka vätskeersättning för att ersätta både vatten och salter som kroppen förlorar. Om små barn drabbas av kräksjukan är det extra viktigt att de får i sig vätska. Det finns specifik vätskeersättning som är anpassad för små barn. Om du orkar kan du även göra egen vätskeersättning eller isglass av vätskeersättning till barn. Tänk på att det är väldigt viktigt att dosera rätt om du gör egen vätskeersättning. Till barn är det bättre att använda en färdig ersättning.

Små barn och vinterkräksjuka

För de allra flesta barn går besvären över av sig själva. Eftersom risken för vätskebrist och uttorkning är högre för små barn, speciellt under två år, är det viktigt att från allra första symptom på kräk- eller magsjuka ge lite extra vätska. Om du behöver råd kring behandling kan du kontakta Apotek Hjärtats samarbetspartner Min Doktor. Det är också viktigt att kontakta sin vårdcentral eller 1177 i följande lägen:

📞 Barnet är under sex månader och får kräkningar och diarréer.

📞 Barnets mående förbättras inte inom ett dygn.

📞 Barnet har en kronisk sjukdom och du är osäker på om det behöver vård.

📞 Barnet verkar friskt, men bajset fortsätter att vara löst i mer än två veckor efter en vinterkräksjuka eller en magsjuka.

 

Om barnet kräks och har diarréer samtidigt som följande symptom ska du alltid kontakta en vårdcentral, en jouröppen mottagning eller akuten:

📞 Barnet får inte i sig någon vätska och kissar mycket mindre än vanligt.

📞 Barnet är orkeslöst, vill och orkar inte leka och är ointresserad av omgivningen.

📞 Barnet har stark magsmärta som blir värre eller inte går över.

📞 Blod i kräkningarna eller i avföringen.

 

Gravid och vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka och andra magsjukor är i sig inte farliga för vare sig kvinnan eller barnet. Ett foster kan exempelvis inte få magsjuka på samma sätt som vuxna. Däremot kan uttorkning påverka fostret – så se till att dricka ordentligt.

Går det att förebygga och undvika vinterkräksjuka?

Det finns en del saker att tänka på för att minska risken att insjukna i vinterkräksjuka och andra magsjukor.  

✔️ Var noga med handhygienen och tvätta alltid händerna med tvål och vatten före och efter måltider, och efter toalettbesök. Tvätta också händerna efter att du varit i miljöer med mycket folk.

✔️ Använd flytande tvål och pappersservetter eller handtork. Undvik att dela handduk, både i offentliga miljöer och hemma.

✔️ Undvik bufféer, särskilt med kall mat. Om du blir bjuden på mat – försök att hålla koll på tillagningssättet och kökshygienen.

✔️ Ha gärna en liten flaska handsprit eller desinficerande våtservetter i väskan eller jackfickan. Handsprit rår däremot inte på caliciviruset – så oroar du dig för just vinterkräksjukan är det tvål och vatten som gäller. Bra att tänka på är också att handsprit inte ska ersätta tvål och vatten, utan endast fungera som extra rengöring.

 

Kan man vara immun mot vinterkräksjuka?

Ja, 20 procent av Sveriges befolkning får aldrig vinterkräksjuka. Det beror på en genvariant som gör att de inte kan smittas av den vanligaste sorten av kräksjuka. På senare år har det däremot kommit varianter av caliciviruset – varianter som inte ens de immuna står emot. Om du är nyfiken på ifall du tillhör dem som har ett medfött skydd mot vinterkräksjukan kan du ta ett test. Det kan vara bra att veta om du är immun, exempelvis för att avgöra vem som ska vabba när barnen blir sjuka. Även barn kan ta testet.

Skillnaderna mellan vinterkräksjuka och magsjuka

Magsjuka är ett samlingsnamn för en infektion i mag- eller tarmsystemet. Infektionen kan ha orsakats av virus, bakterier eller parasiter. Vinterkräksjuka är alltså en specifik infektion av magsjuka – orsakad av caliciviruset.

När det kommer till symptom är inte skillnaden så stor. Vid både vinterkräksjuka och magsjuka är det vanligt med kräkningar, diarréer och magont. Vid vinterkräksjuka är det dock vanligare att insjunka väldigt hastigt och ha mer intensiva symptom. Det är också vanligare att drabbas av feber, huvudvärk och muskelvärk, och ofta är du sjuk lite längre.


Taggar: vinterkräksjukan , magsjuka

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.