Skip to main content
Man ligger i soffan och vilar, med täcke och kudde. Han tittar på sin mobiltelefon.

Vinterkräksjuka & magsjuka - allt du behöver veta

Publicerad 2024-06-26
Senast uppdaterad 2024-09-04

Med vintern kommer vinterkräksjuka och magsjuka. God handhygien kan minska risken att bli smittad, men hjälper inte alltid. Blir du sjuk är vila och att dricka ordentligt med vatten en bra kur. Här har vi samlat information och tips om både vinterkräksjuka och magsjuka som kan vara bra att veta.

Mellan november och april är det säsong för vinterkräksjukan, med flest fall under januari till mars. Sjukdomen orsakas av calicivirus, ett mycket smittsamt virus. Det krävs bara en minimal mängd av viruset för att bli sjuk.

Hur smittar vinterkräksjuka?

Vinterkräksjuka sprids vanligen via mat eller dryck, samt i direktkontakten mellan människor. Om du träffar någon som är smittad eller har kräkts kan du få kräksjukan via små droppar i luften. Även leksaker och handdukar är vanliga smittohärdar.

Symtom på vinterkräksjuka

Inkubationstiden för vinterkräksjukan är 12–48 timmar, och typiskt för kräksjukan till skillnad från annan magsjuka, är att man insjuknar plötsligt och blir rejält dålig. Vanliga symtom är kraftiga diarréer och kräkningar, magont, feber, huvudvärk och muskelvärk.

Hur länge är man sjuk?

Vanligen i två till tre dagar. Kom dock ihåg att även om du är frisk och symptomfri kan du smitta andra i upp till två dygn efter tillfrisknande. Vuxna och lite äldre barn ska stanna hemma i minst ett dygn efteråt. Barn i förskoleåldern bör stanna hemma lite längre – i minst två dygn efter senaste kräkning, diarré eller feber.

Så behandlar du vinterkräksjuka

Det finns tyvärr ingen mirakelkur som gör att du tillfrisknar snabbare från kräksjukan. Det är bara att hålla ut och vila. Eftersom det är vanligt att både kräkas och ha diarré förlorar kroppen mer vätska än normalt. Därför är det också viktigt att dricka mycket. Om du har svårt att behålla vätskan kan du försöka dricka lite åt gången, och inte för snabbt. Det kan vara klokt att dricka vätskeersättning för att ersätta både vatten och salter som kroppen förlorar. Om små barn drabbas av kräksjukan är det extra viktigt att de får i sig vätska. Det finns specifik vätskeersättning som är anpassad för små barn. Om du orkar kan du även göra egen vätskeersättning eller isglass av vätskeersättning till barn. Tänk på att det är väldigt viktigt att dosera rätt om du gör egen vätskeersättning. Till barn är det bättre att använda en färdig ersättning.

Små barn och vinterkräksjuka

För de allra flesta barn går besvären över av sig själva. Eftersom risken för vätskebrist och uttorkning är högre för små barn, speciellt under två år, är det viktigt att från allra första symtom på kräk- eller magsjuka ge lite extra vätska. Om du behöver råd kring behandling kan du kontakta Apotek Hjärtats samarbetspartner Min Doktor. Det är viktigt att söka vård i följande situationer:

  • Barnet är under sex månader och får kräkningar och diarréer.

  • Barnets mående förbättras inte inom ett dygn.

  • Barnet har en kronisk sjukdom och du är osäker på om det behöver vård.

  • Barnet verkar friskt, men avföringen fortsätter att vara lös i mer än två veckor efter en vinterkräksjuka eller en magsjuka.

  • Barnet får inte i sig någon vätska och kissar mycket mindre än vanligt.

  • Barnet är orkeslöst, vill och orkar inte leka och är ointresserat av omgivningen.

  • Barnet har stark magsmärta som blir värre eller inte går över.

  • Blod i kräkningarna eller i avföringen.

Gravid och vinterkräksjuka

Att vara gravid och drabbas av vinterkräksjuka är vanligtvis inte farligt för varken mamman eller barnet. Fostret kan inte få magsjuka på samma sätt som vuxna. Däremot kan uttorkning påverka fostret negativt, så det är viktigt att dricka ordentligt för att undvika vätskebrist.

Förebygga och undvika vinterkräksjuka

Det finns en del saker att tänka på för att minska risken att insjukna i vinterkräksjuka och andra magsjukor.  

✔️ God handhygien: Var noga med handhygienen och tvätta alltid händerna med tvål och vatten före och efter måltider, och efter toalettbesök. Tvätta också händerna efter att du varit i miljöer med mycket folk.

✔️ Använd flytande tvål och pappersservetter eller handtork: Undvik att dela handduk, både i offentliga miljöer och hemma.

✔️  Undvik bufféer: Särskilt bufféer med kall mat. Om du blir bjuden på mat, försök att ha koll på tillagningssättet och kökshygienen.

✔️ Handsprit och våtservetter: Ha handsprit eller desinficerande våtservetter till hands. Kom ihåg att handsprit inte är effektivt mot caliciviruset; tvål och vatten är det bästa alternativet. Handsprit ska användas som ett komplement, inte som en ersättning för tvål och vatten.

Kan man vara immun mot vinterkräksjuka?

Ja, 20 procent av Sveriges befolkning får aldrig vinterkräksjuka. Det beror på en genvariant som gör att de inte kan smittas av den vanligaste sorten av kräksjuka. På senare år har det däremot kommit varianter av caliciviruset som inte ens de immuna står emot.

Skillnaderna mellan vinterkräksjuka och magsjuka

Magsjuka är en samlingsbenämning för infektioner i mag- eller tarmsystemet, orsakade av virus, bakterier eller parasiter. Vinterkräksjuka är en specifik typ av magsjuka orsakad av calicivirus.

Symtomen på vinterkräksjuka och magsjuka liknar varandra, med kräkningar, diarréer och magont. Vid vinterkräksjuka insjuknar man ofta hastigt och symptomen är mer intensiva. Det är också vanligare att få feber, huvudvärk och muskelvärk, och sjukdomsperioden kan vara något längre.

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat