IBS - Symptom och behandling

Har du ofta problem med uppsvälld mage? Lider du av omväxlande förstoppning och diarré? Har du återkommande gasbesvär och smärta i buken? Då kan IBS vara orsaken. Carolina Karlsson, utbildad receptarie och näringsfysiolog på Apotek Hjärtat, har koll på symptomen du ska hålla utkik efter och hur du själv kan dämpa dem.


IBS, eller irriterad tjocktarm som det också kallas för, är en funktionell sjukdom i nedre delen av magen. Då symptomen på IBS kan vara väldigt olika och variera ganska mycket från person till person kan det vara svårt att ställa diagnos IBS. De allra vanligaste symtomen är diarré och förstoppning, smärta i buken, uppsvälld mage och gasbesvär.

IBS kan behandlas på flera olika sätt. Det första du kan göra är att se över dina matvanor. Skapa ett dokument där du varje dag skriver ner vad du äter och hur du mår efteråt. På så sätt kan du själv få en snabb överblick över vilken mat och dryck som påverkar dig mest negativt. Att minska intaget av alkohol, fet mat, kolsyrade drycker, kaffe och gasbildande födoämnen som baljväxter och sötningsmedel hjälper många. Att äta långsammare, oftare och att tugga med stängd mun för att undvika att svälja för mycket luft är andra knep som Carolina Karlsson rekommenderar. Det finns ingen regel som fungerar för alla utan här gäller det att testa sig fram. Förutom att se över sin kost finns det även flera receptfria läkemedel som kan hjälpa.

IBS beror på avvikande motorik i tjocktarmen där kraftigare rörelsemönster ofta ses efter måltid. Nervsignalerna mellan mage och hjärna har en störd reglering vid IBS vilket kan göra att signalerna förstärks. Kommunikationen mellan mage och hjärna påverkas dessutom av hur man mår, därför kan stress förvärra tillståndet. Symptomen kan dock lätt förväxlas med vissa matallergier och inflammatoriska tarmsjukdomar, därför är det viktigt att utesluta dessa hos läkare innan man påbörjar en behandling. 

Tarmreglerande medel som Inolaxol kan prövas eftersom detta bulkmedel förbättrar konsistensen på avföringen och kan hjälpa mot både förstoppning och diarré.  Det finns även livsmedelsextrakt (Proibis) och växtbaserade läkemedel (Iberogast) som kan lindra magbesvären. Probiotika, levande bakterier som jobbar för att stärka tarmens egen bakterieflora, kan också ha positiv inverkan för maghälsan, berättar Carolina.

Vanliga symptom & behandling

DiarréHar du ofta besvär av diarré? Då kan en lösning vara att i perioder använda Loperamid som hjälper vid tillfällig diarré, exempelvis Imodium och Dimor, som minskar tarmarnas muskelaktivitet så att vatten och salter hinner tas upp och därmed ger en fastare avföring. Tänk på att receptfria läkemedel endast ska användas i max 2 dygn, vid akut tillfällig diarré. Har du långvarig diarré bör du kontakta läkare.

 

Förstoppning: För den som har problem med förstoppning är det viktigt att se till att dricka ordentligt med vatten samt äta fiberrik kost. Om det inte räcker kan man, förutom bulkmedel  som Inolaxol eller Vi-Siblin, pröva Movicol eller Laktulos som binder vatten i tarmen. Håller förstoppningen i sig över en längre period kan man behöva laxermedel (t.ex. Laxoberal och Klyx) för att lätta på stoppet i ändtarm. Det finns även receptbelagda läkemedel mot IBS-medierad förstoppning.

 

Problem med gaser: Dimetikon lindrar vid gasbesvär genom att bryta ned skum och bubblor som bildas i mag-tarmkanalen. Personer med svåra besvär av smärta och uppblåsthet kan bli hjälpta av kramplösande receptbelagda läkemedel, som hjälper den glatta muskulaturen att slappna av. 

 

Träffa läkare online

Om du tror att du har IBS och vill få hjälp kan du vända dig till vår partner Min Doktor för hjälp.


Taggar: magbesvär , ibs , förstoppning , diarré , ballongmage

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.