Magsjuka under semestern

Under sommaren ökar tyvärr risken för magsjuka. Vi vistas utomhus mer, grillar i parker och besöker platser med djur, exempelvis djurparker eller bondgårdar. Många tar också en semestervecka eller två utomlands, vilket kan öka risken att bli magsjuk eller få så kallad turistdiarré.


Vanliga orsaker till magsjuka under sommaren är att vi får i oss bakterier från mat som stått framme för länge, att vi inte sköljer grönsaker tillräckligt och att vi inte separerar rått kött från andra råvaror när vi lagar mat. Vi kan också få i oss bakterier efter att vi varit i kontakt med djur utan att tvätta händerna efteråt. I slutet av juli börjar normalt även den tid vi kallar rötmånaden. Då är vädret ofta varmare och fuktigare, vilket gör att mögel och bakterier trivs som bäst och lättare påverkar maten negativt. Se till att mat inte står framme en längre tid, kyl maten ordentligt och använd ditt luktsinne – det talar ofta om för oss om maten fortfarande är ätbar. 

Symtom på magsjuka

Om du blivit smittad av magsjuka blir du vanligtvis sjuk snabbt. Det är vanligt att må illa, kräkas, ha ont i magen samt få diarré. Ibland får du även feber och värk i kroppen. Oftast går magsjuka över inom några dagar.

Så motverkar du turistdiarré

Turistdiarré är en typ av magsjuka och ger symtom som diarré, magont, feber samt illamående och kräkningar. Precis som magsjuka bör den gå över efter några dagar. Den vanligaste orsaken till turistdiarré är att man får i sig någon typ av colibakterier. Det är bakterier som finns i magtarmkanalen hos både människor och djur. Men även andra typer av bakterier, virus eller parasiter kan ställa till det för våra magar. Ofta blir man sjuk efter intag av förorenad mat eller dryck. Det kan såklart vara svårt att veta vilken typ av mat eller dryck man ska undvika, men några tips som kan minska risken att bli sjuk är:

 

  • Se till att maten du äter är väl uppvärmd samt genomstekt eller kokt.
  • Undvik att äta råa skaldjur och rå fisk.
  • Ät inte mat som stått framme länge i ett varmt klimat.
  • Skala eller skölj frukt.
  • Bakterier kan smitta genom kranvatten. Om is gjorts på förorenat kranvatten kan även den smitta. För att vara på säkra sidan är det klokt att köpa vatten på flaska när du är utomlands.
  • Håll god handhygien. Tvätta händerna med tvål och vatten innan du äter och efter att du varit på toaletten. Om du inte har tillgång till vatten fungerar handsprit eller desinficerande våtservetter.

 

Så behandlar du magsjuka och turistdiarré

När du kräks eller har diarré förlorar kroppen mer vätska än normalt. När det dessutom är sommar och varmt förlorar kroppen ännu mer vätska. Därför är det viktigt att dricka vatten, och gärna komplettera med vätskeersättning. Att inte tillföra vätska, salt och mineraler kan leda till vätskebrist och uttorkning. Om du har värk i kroppen och/eller feber kan du ta värk- och febernedsättande tabletter.

 

  •  När du känner dig bättre kan du börja med små portioner mat. I början kan det vara lättare att få i sig lättsmält mat som nyponsoppa, blåbärssoppa, buljong, vitt bröd, kokt fisk och ris.
  • Undvik gärna mat med mycket fibrer, det kan förvärra diarrén.
  • Avvakta med kaffe till du känner dig helt frisk, det kan också ge mer diarré.

 

Vid diarré kan det svida och göra ont i rumpan. Det kan lindras genom att du tvättar eller duschar i stället för att torka med papper efter att du varit på toa. En fet kräm eller salva, eller en barnolja, kan även strykas på runt ändtarmsöppningen för att lindra svedan.

 

Om du vill stoppa diarrén tillfälligt, till exempel vid en flygresa hem, finns det stoppande läkemedel som även minskar vätskeförlust. Om du är osäker på vilket läkemedel som passar kan du alltid fråga om råd på våra apotek. Vid kräkningar kan det vara klokt att ha med sig påsar.

 

När ska du söka vård?

De flesta som får magsjuka eller turistdiarré behöver inte söka vård, besvären går ofta över av sig själva, och sjukdomarna är sällan farliga. Om du känner dig osäker på hur du ska tänka kan du alltid kontakta vår samarbetspartner Min Doktor för rådgivning kring magsjuka. Kontakta alltid läkare vid följande symtom:

 

  • Du känner dig väldigt svag och trött.
  • Diarrén har pågått i mer än en vecka.
  • Du har kräkts i mer än ett dygn utan att det blir bättre.
  • Du är torr i munnen, törstig och kissar mindre än vanligt/har mörkurin. Det kan bero på att du har fått vätskebrist.

 

Om du använder läkemedel mot hjärtsvikt, diabetes eller annan allvarlig sjukdom ska du också kontakta vården. Detsamma gäller om du använder vissa läkemedel mot högt blodtryck. Det kan du läsa mer om på 1177.


Det är viktigt att söka akut vård om något av följande symtom uppträder:

  • Du har blodiga diarréer.
  • Du har hög feber och frossa.
  • Magsmärtorna är svåra och går inte över trots att du kräks eller har diarré.
  • Du är väldigt trött och svag.

 

Små barn och magsjuka

Precis som för vuxna brukar magsjuka hos små barn gå över av sig själv. Men risken för vätskebrist ökar om barnet är under två år. Därför är det extra viktigt att se till att barnet får i sig vätska. Det finns särskild vätskeersättning för barn. Om ditt barn är yngre än sex månader och insjuknar med kräkningar och diarréer är det klokt att ringa sjukvårdsupplysningen för råd. Detsamma gäller om barnet inte är bättre inom ett dygn och bajset fortsätter vara löst i mer än två veckor. Om barnet har en kronisk sjukdom och du är osäker på om det behöver vård – ring alltid Min Doktor eller 1177 (+46 771-11 77 00 utomlands) för rådgivning.

 

Så söker du vård utomlands

Om du behöver vård utomlands kan du alltid vända dig till den lokala sjukvården för rådgivning och hjälp. Du kan även få rådgivning av läkare online via Min Doktor, som är tillgängliga dygnet runt, året runt via sin app. Du når även 1177 på +46 771 11 77 00. Om du reser inom Europa är det klokt att ta med dig ditt EU-sjukförsäkringskort. Då får du tillgång till nödvändig vård om olyckan skulle vara framme. Kortet beställs hos Försäkringskassan. Via appen UD Resklar kan du också få information om telefonnummer och adresser till närmaste sjukhus.

Bra saker att packa med sig för semestern

✔️Värk- och febernedsättande medicin

✔️Stoppande läkemedel mot diarré

✔️Vätskeersättning

✔️Vätskeersättning för barn   

✔️Handsprit eller desinficerande våtservetter

 



Taggar: magsjuka , diarré , turistdiarré , vård , vätskeersättning
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.