Beror dina magbesvär på laktosintolerans?

Laktosintolerans är inget farligt utan det är faktiskt ett normalt tillstånd. Men besvären kan upplevas som obehagliga och jobbiga för den som drabbas. Här reder vi ut vad laktosintolerans är.


Många upplever magen som central för både hälsan och välbefinnandet. En mage som krånglar i tid och otid har ofta en väldigt stor negativ påverkan på ens sinnesstämning och tillvaro. Återkommande magbesvär kan bero på en överkänslighet mot mjölksocker, alltså laktosintolerans. Om du har besvär som orsakas av laktosintolerans finns det som tur är mycket du kan göra för att lindra och bli av med besvären – så att du kan leva fullt ut.


Utvalda produkter


Vad är laktosintolerans?

I tunntarmens slemhinna finns enzymet laktas som hjälper till att sönderdela och ta upp laktos, en sockerart som finns i mjölk. Personer med laktosintolerans har för låga nivåer av laktas, vilket innebär att kroppen har en nedsatt förmåga att ta upp mjölksocker i tunntarmen. Mjölksocker som inte spjälkas i tunntarmen hamnar i tjocktarmen där det bryts ner av bakterier och en jäsningsprocess startar. Det är detta som orsakar symtom som magknip, diarré, uppsvälld mage och gasbildning. Hur snabbt besvären kommer efter laktosintag och hur länge besvären sitter i är individuellt.

Tre olika former av laktosintolerans:

  • Primär laktosintolerans är den vanligaste formen av laktosintolerans som ofta debuterar i tonåren på grund av minskade nivåer av laktas.
  • Sekundär laktosintolerans orsakas av sjukdom som skadar tunntarmen, t ex tarminfektioner eller obehandlad celiaki (glutenintolerans). Försvinner ofta när skadan är läkt.
  • Medfödd laktosintolerans är en ovanlig sjukdom som överförs genetiskt, vilket innebär att man från födseln inte kan producera laktas.

 

Varför drabbas vissa?

Vår förmåga att bryta ner laktos är genetisk och skiljer sig mellan olika befolkningsgrupper. Personer med ett genetiskt ursprung utanför Nordeuropa har ofta en sämre förmåga att spjälka laktos som vuxna. Detta beror på en mutation som skett i bland annat Nordeuropa. Här har mjölkprodukter länge ingått i kosten även hos vuxna vilket gjort att kroppen, efter många generationer, anpassat sig till att bibehålla en hög laktasnivå livet ut. Förändringen i arvsmassan har alltså lett till att personer blivit laktostoleranta.

Hur vet du om du är laktosintolerant?

Det kan vara svårt att veta vad som ligger bakom magbesvär. Det är därför bra att kontakta vården om du misstänker att du eller ditt barn är laktosintoleranta. Det finns självtester som du kan ta hemma för att få en indikation på om det är laktos som ligger bakom besvären. Du kan också prova att utesluta laktos under en period för att se om besvären försvinner.


Att leva med laktosintolerans

Om du är laktosintolerant kan du helt eller delvis behöva undvika laktos. Hur mycket laktos du kan äta utan att det ger besvär får du prova dig fram till. Många klarar av att äta livsmedel med små mängder laktos, t ex hårdost, yoghurt, fil och smör. Du kan också byta ut de flesta mjölkprodukter mot laktosfria eller välja växtbaserade alternativ som soja- eller havremjölk. Ibland kan det dock vara svårt att undvika laktos – då finns det receptfria tabletter med enzymet laktas som hjälper kroppen att spjälka mjölksockret.

 

💡 Min Doktor kan hjälpa dig!

Om du tror att dina besvär beror på laktosintolerans så kan du vända dig till Min Doktor. De hjälper dig att bedöma dina besvär och utesluta andra sjukdomar som kan ge liknande symtom, t ex IBS. Läs mer om detta här!


Taggar: laktos , laktosintolerans , mage , magbesvär

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.