Klimakteriebesvär? Så tar du hand om sköra slemhinnor i underlivet

Efter klimakteriet får de flesta kvinnor sköra slemhinnor i underlivet eftersom att mängden östrogen i kroppen minskar. Slemhinnorna blir mer ömtåliga, kan börja klia och svida och det kan göra ont när du har sex. Med rätt hjälp kan du lindra dina besvär.


Varför blir slemhinnorna känsliga?

Det finns flera anledningar till torrhet i slidan – stress, nedsatt östrogenproduktion efter förlossning eller den reumatiska sjukdomen Sjögrens syndrom. Om du har tagit bort äggstockarna eller fått antihormoner som en behandling mot cancer kan du också få torra slemhinnor. Men en av de vanligaste orsakerna till sköra slemhinnor i underlivet är den sjunkande produktionen av könshormonet östrogen i samband med klimakteriet. Efterklimakteriet minskar produktionen snabbt, vilket göratt slemhinnan i slidan blir torr och känslig.

Behandling av sköra slemhinnor

Det finns östrogenbehandling som du använder lokalt i slidan. Den hjälper till att göra slemhinnan tjockare, mer elastisk och fuktig och kan förebygga till exempel urinvägsinfektion som du löper högre risk att drabbas av vid torra slemhinnor. Det finns flera receptfria läkemedel med en låg mängd östrogen, både som kräm eller vagitorier som förs in i slidan. Östrogen ger bäst effekt när du har använt det i några veckor.  Östrogen ska inte användas om du har eller har haft bröstcancer. Rådgör med din läkare innan du på egen hand påbörjar en behandling med östrogen för första gången. 

När ska du söka sjukvård?

Det är viktigt att du kontaktar sjukvården om du får blodiga flytningar eller blödningar från slidan efter klimakteriet samt om den lokalbehandling med östrogen som du gjort inte hjälpt efter två-tre veckors behandling.

Receptfria produkter mot sköra slemhinnor i klimakteriet

 1. 1
  Replens vaginalgelHormonfri gel som ger fukt åt torra slemhinnor. Förs upp i slidan med hjälp av engångsapplikatorer tre gånger i veckan. Detta är ett receptfritt läkemedel.

 2. 2
  Repadina Plus
 3. 3
  Ovesterin vaginalkrämKrämen innehåller östrogen och hjälper till att hålla underlivets slemhinnor elastiska och motståndskraftiga mot mekanisk påverkan och infektion. Krämen förs djupt in i slidan med hjälp av en doseringsspruta. Rådgör med läkare innan behandling påbörjas. Detta är ett receptfritt läkemedel
Träffa läkare online

Vår partner Min Doktor kan hjälpa till vid klimakteriebesvär. Gå vidare till Min Doktor här

Så tar du hand om dina sköra slemhinnor
 • Tvätta underlivet max 1-2 gånger om dagen för att undvika klåda och irritation.
 • Tvätta helst bara med med vatten, eller en mild oparfymerad tvål eller intimolja.
 • Tvätta framifrån och bakåt och se upp med att skölja slidan med vatten eftersom det torkar ut sköra slemhinnor.
 • Använd luftiga kläder och gärna underkläder av bomull.
 • Använd glidmedel vid samlag för att vara extra skonsam mot underlivet.
 • Risken för urinvägsinfektioner ökar med torra slemhinnor så se till att kissa efter sex för att bli av med eventuella bakterier.
Har du fler frågor om hur du tar hand om sköra slemhinnor i underlivet och andra
klimakteriebesvär, kom in till oss på Apotek Hjärtat och prata med våra farmaceuter.
  
Läs mer om Hjärtats utbildningsinitiativ för Klimakterisäkrad arbetsplats.

Taggar: klimakteriet , underlivet

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.