Taggar: vinter , hälsa

Får du vita fingrar när det är kallt? Det här kan du göra

Har du varit med om att dina fingrar blir kraftigt vita och domnar när det är kallt ute? Då kan det vara Raynauds fenomen som drabbat dig, även kallat vita fingrar. Vi reder ut vad Raynauds fenomen är och hur du kan förebygga och lindra besvären.


Den som upplevt vita fläckar på händer och fötter vet att det både kan göra ont och kännas obehagligt. Raynauds fenomen drabbar oftast fingrarna och tår, men kan i sällsynta fall också sätta sig på nästipp eller tungspets. I Sverige har cirka 20 procent av alla kvinnor och två procent av männen sjukdomen.

Raynauds fenomen gör att blodtillförseln till fingrarna minskar på grund av kärlspasm vilket gör att blodkärlen drar ihop sig för mycket. Den tillfälliga krampen i kärlen uppstår oftast till följd av kyla eller stress. Det är i regel alltid samma område på kroppen som drabbas och anfallet kan hålla i sig från några minuter till några timmar.

Två varianter av sjukdomen

Varför man får sjukdomen är ännu okänt, men Raynauds fenomen förekommer i två varianter. Den primära typen är allra vanligast och debuterar oftast i 15–30 årsåldern. Denna variant tros vara ärftlig och ger oftast mildare symtom.

Den sekundära varianten är mer sällsynt och sjukdomsdebuten brukar komma efter 40 års åldern. Symtomen brukar då vara kraftigare och beror på underliggande sjukdomar som reumatiska sjukdomar, karpaltunnelsyndrom och hypotyreos. Får man vita fingrar senare i livet är det därför bra att kolla upp så att det inte är någon underliggande sjukdom som ligger bakom. Även frostskador och arbete med slag- och vibrationsverktyg kan ge Raynauds fenomen. Vissa läkemedel som betablockerare, migränmedicin och ADHD-medicin kan också ge upphov till sjukdomen.

Vanliga symtom

När man har Raynauds fenomen blir fingrar eller tår vita eller blåaktiga i kontakt med kyla eller stress. Det behöver inte vara jättekallt för att symtomen ska komma utan det kan räcka med att skölja händerna i kallt vatten eller att sitta ute en tidig vårdag. Smärta, stelhet, stickningar och domningar är också vanliga symtom. När kärlkrampen släpper öppnar sig blodkärlen mer än vanligt vilket gör att fingrarna ofta svullnar upp och blir röda – det kan kännas som stickande nålar.

Lindra och förebygg

Raynauds fenomen går inte att bota, utan den bästa behandlingen är att undvika faktorer som kan utlösa anfallen. Det är därför viktigt att hålla sig varm om händer och fötter för att undvika att kärlen dras ihop. Handvärmare i vantarna eller värmande ullsulor i skorna kan hjälpa för att hålla händer och fötter varma. Handvärmare är även praktiska att ha med i väskan så att du slipper oroa dig för att bli kall.

Nikotin och koffein kan påverka blodkärlen och därför är det bra att undvika dessa saker, särskilt när det är kallt ute. Det kan också hjälpa att smörja in området med en fuktgivande creme om du lätt får torr eller sprucken hud. Om du har väldigt stora besvär kan en läkare även skriva ut nitroglycerinsalva eller kärlvidgande mediciner för att lindra Raynauds fenomen.

Detta kan du göra själv

  • Undvik nikotin och helst också kaffe som kan påverka blodkärlen.
  • Spola med (lagom) varmt vatten för att påskynda uppvärmningen.
  • Håll dig varm när det är kallt med hjälp av vantar och varma skor.
  • Rör på dig regelbundet för att öka blodcirkulation.
  • Avslappningsmetoder som mindfulness och yoga kan hjälpa för att minimera stress.
  • En kopp varm dryck kan vara skönt att värma sig på.
  • Undvik bära ringar på de fingrar som drabbas. När kärlkrampen släpper brukar nämligen fingrarna svullna upp och kan då skada vävnad.

Taggar: vinter , hälsa

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.