Pollen i luften! Börja med pollenmedicin i god tid

Säsongen för pollen är redan i gång! Allergispecialisten Victoria Strand berättar om varför det är viktigt att börja med pollenmedicin i god tid och hur du skiljer en vanlig vårförkylning från pollenallergi.


Jag är allergisk mot pollen ­– när är det dags att jag börjar med min pollenmedicin?

Börjar du äta mediciner när du redan fått besvär hjälper de sämre. Mitt råd är att börja några veckor innan säsongen för pollen drar i gång, men då det är svårt att förutse brukar jag säga att du ska starta så fort du känner av minsta lilla symptom. Ett knep annars är att hålla koll på pollenrapporten. Bor du i Stockholmsområdet kan du börja äta pollenmedicin när halterna höjs i södra Sverige. Då kommer det ta ungefär två veckor till dess att du märker av förhöjda värden av pollen där du bor. 

 

Träffa läkare online

Om du misstänker pollenallergi och samtidigt har problem med andningen eller hosta, eller vill förnya ett recept går det bra att kontakta vår partner Min doktor. Läs mer om receptförnyelse hos Min Doktor.

 

Vad händer om jag struntar i min pollenmedicin?

Det är viktigt att du medicinerar för att slippa de förkylningsliknande symtomen. Medicinen dämpar även trötthet och minskad prestationsförmåga. Dessutom motverkar de inflammationen och irritationen i slemhinnorna. Om du hoppar över medicinen kan dina problem bli värre i framtiden. För allergiker uppstår en känslighet och kramptendens i luftrören under pollensäsongen. Om symtomen inte behandlas hänger den överkänsligheten kvar långt in på hösten och vanliga förkylningar kan bli värre.

 

Har du fler tips på hur jag kan må så bra som möjligt under pollensäsongen?

Som sagt, medicinera tidigt på säsongen och med rätt mediciner. Var hellre ute morgon och kväll än mitt på dagen, ha dörrar och fönster stängda, ta inte in påskris hemma och följ pollenrapporterna. Har du väldigt svåra besvär finns det speciella pollenfilter att köpa som du kan sätta in vädringsfönster och även i bilen.

 

Hur vet jag att det är allergi och inte en vanlig förkylning?

Det är inte alltid helt lätt – och faktum är att många läkare missar att det är allergi det handlar om. Börja med att fundera på om det i flera år har varit så att du blir förkyld på just våren och sommaren. Vanliga symptom på pollenallergi är genomskinlig snuva, hosta och kliande ögon. Har du däremot ont i halsen, feber eller tjockare snuva – liknar det mer en förkylning. Misstänker du att ditt barn har allergi? Det brukar yttra sig i att barnen är hängigt och har hosta och snuva men saknar andra symptom på infektionssjukdom.

Tänk på att symtomen för allergi och förkylning kan vara snarlika de för covid-19. Stanna hemma om du känner dig sjuk.

Kan jag bli pollenallergiker när som helst i livet?

Du kan drabbas när som helst i livet, även som liten. Men det vanligaste är att besvärendyker upp i tonåren, under högstadiet. Det är vanligt att du blir bättre i övre tonåren för att sedan få tillbaka besvären som vuxen.

 

Är det kraftig säsong för pollen varje år?

Normalt sätt kommer en kraftig säsong vartannat år, men de senaste åren har vi haft fler än vanligt. Det kan bero på de mildra vintrar vi haft på senare år.

Om Victoria Strand

Victoria är allergispecialist på Astma- och Allergisjukhuset vid Sankt Görans sjukhus i Stockholm och har över 25 års erfarenhet som allergolog.

Läs fler tips på hur du undviker besvär under pollensäsong här!

Låt inte pollen stoppa dig


Taggar: pollenallergi , allergi

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.