Taggar: stress , semester

Stressa inte bort semestern – 5 knep som behåller lugnet!

Se till att din semester blir precis den sköna och välförtjänta ledighet du så väl behöver. Här är goda råd som hjälper dig att hålla huvudet kallt i sommar.


Lägg in luft i schemat

Föräldrar, svärmor, kompisar… Det är lätt hänt att semestern blir ett enda flängande mellan olika sociala aktiviteter. Du behöver både oplanerad tid och tid för egna älsklingsaktiviteter för att varva ner. Det är extra viktigt för dig som har barn. Hur mycket man än längtar efter att vara ledig tillsammans med familjen kan man behöva vuxentid. Efter en kompisutflykt, joggingtur, yogapass eller en kväll på tu man hand med din partner är det lättare att bli den lugna och tålmodiga förälder du vill vara.

Stäng av mobilen

Kanske det svåraste rådet att följa, men förmodligen det viktigaste om du vill skapa riktig semesterro. Bestäm när du ska vara uppkoppladm – till exempel en timmes telefontid om dagen när du kollar sms, mejl och sociala medier. Om du klarar att koppla bort dig helt kommer du antagligen att bli förundrad över lugnet som breder ut sig. Kanske lite tråkigt till en början, men efter några dagar öppnar sig nya världar. Förhoppningsvis får du tid och ro att testa nya idéer. Eller så vilar du bara…

Gör en realistisk budget – och våga tacka nej

Sommaren är bästa tiden även för den som vill leva billigare. Att oroa sig för pengar skapar bara negativ stress. Bättre att ta itu med problemet, göra en realistisk budget och våga tacka nej till spontana shoppingrundor eller restaurangbesök om du inte har råd. I de flesta städer finns många sommaraktiviteter som inte kostar mycket. Gratis festivaler och konserter ordnas runt om i landet. Statliga muséer har oftast fritt inträde. Picknick och loppisshopping är andra bra budgetalternativ.

Skaffa en plan B för regniga dagar

Vi svenskar mår generellt sämre efter en regnig sommar än om vädret varit på topp, det har flera undersökningar visat. För den som vill slippa stressa över vädret finns två alternativ: Ge dig ut i det eller gör något roligt inomhus. För många moderna människor som vistas för lite utomhus kan det vara en oväntat skön upplevelse att utsätta sig för vädrets makter. Det är inte hela världen om man blir blöt av regnet och man behöver inte frysa om man klär sig ordentligt. Våra hjärnor mår bra av att vistas i naturen, oavsett väder, det hjälper oss att varva ner. Inomhus kan en storstädning göra underverk för humöret hos somliga. För andra kan en regnig dag vara den ursäkt man behöver för att stanna i sängen…

Packa semesterväskan rätt

Även om en härlig solsemester hägrar så kan vägen dit innebära rejäla stresspåslag. Tåg, flyg och bussar som är försenade, långa köer till säkerhetskontroll och bagageband. Förbered dig mentalt genom att ladda packningen med en bra bok, telefonen med en intressant podd, vattenflaska, lite snacks och en bekväm nackkudde. Då är du bättre rustad för långa resdagar med bibehållet lugn.

Hämta ut recept online

Hämta ut ditt recept, och få leverans hem till dörren.


Taggar: stress , semester

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.