2023 firar Rosa Bandet 20 år och 20 kända personer tar sig an att designa årets band

2023 fyller Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj 20 år! Det uppmärksammas med ett rosa band designat av 20 kända personer med olika erfarenheter och professioner. Allt från cancerforskare och entreprenörer till skådespelare och författare. Personer som på ett eller annat sätt sticker ut i sin bransch, som står för framåtanda och som på sitt unika sätt inger framtidshopp – precis som cancerforskningen

 

Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj pågår under oktober varje år för att samla in pengar till forskning, sprida kunskap och påverka beslutsfattare i viktiga frågor.

 ​Kampen fokuserar på bröstcancer, men pengarna som samlas in fördelas till den mest lovande cancerforskning – oavsett cancerform. Sedan starten 2003 har Rosa Bandet-kampanjen samlat in mer än en miljard kronor till kampen mot cancer. Vi är många som under de här åren engagerat oss och tillsammans hjälpt till.

I Sverige får en av tre ett cancerbesked någon gång under livet. Den skoningslösa sjukdomen drabbar oss alla – direkt eller indirekt. Men det finns hopp. Varje dag görs nya upptäckter som för forskningen framåt. Men för att färre ska drabbas och fler ska överleva måste vi besegra cancern tillsammans.

Varje år utser Cancerfonden en ny designer som får sätta sin prägel på Cancerfondens Rosa Band. I år fyller Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj 20 år! Det uppmärksammas med ett Rosa Band designat av 20 kända personer. Årets återvinningsbara band är tillverkat i papper med budskapet “Tillsammans mot cancer” skrivet i olika handstilar av de 20 kända personer som står bakom årets design. Bland de 20 utvalda hittar vi t ex Marie Göranzon, skådespelare, Björn Ferry, fd skidskytt och Nour El Refai, skådespelare och komiker.

 

Ytterligare en som varit med och designat bandet är Sophia Zackrisson professor och överläkare i radiologi vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus som forskar inom bröstcancer med fokus på tidig upptäckt.

"Rosa Bandet har en stark symbolik som alla känner igen och kan relatera till. De medel som samlas in tack vare kampanjen lägger en otroligt viktig grund till den forskning som driver kunskapen om cancer framåt.

Jag har alltid haft en stark känsla av att jag vill bidra till att lösa cancergåtan på något sätt. Kanske för att min moster Birgitta fick bröstcancer tidigt och hela hennes bröst opererades bort på 1970-talet. Hon var väldigt öppen med det inför alla inklusive oss barn, vilket var ovanligt på den tiden och hon förklarade för oss varför baddräkten såg annorlunda ut på henne när vi badade på stranden i Blekinge där vi hade sommarhus. Det var inte bröstcancer utan tjocktarmscancer som senare drabbade henne, som ledde till hennes, i mina ögon, för tidiga död 2012. Öppenhet, om man orkar med den, tror jag hjälper både den drabbade personen, vården och omgivningen att förstå vad som behöver göras i olika situationer. Det är kanske en klyscha men den är så sann – det är inte bara en individ som drabbas, det är många fler som påverkas av en cancerdiagnos och hela livsperspektivet ändras på en sekund.

Läs mer om alla designers engagemang i årets kampanj på Cancerfondens hemsida.

Utöver Cancerfondens Rosa Band och armband hittar du flera andra produkter hos oss på Apotek Hjärtat, där en del av intäkterna går till Cancerfondens viktiga arbete. Forskningen gör framsteg, hittar nya vägar och ger fler chans att leva hela sina liv. Och Apotek Hjärtats kampanj handlar därför om alla ögonblicken som tillsammans bildar våra liv.

Under förra årets kampanj samlade vi tillsammans in betydelsefulla 100 miljoner kronor till svensk cancerforskning. Allt engagemang och alla bidrag, stora som små, är avgörande för hur framtiden ser ut för alla som drabbas. Cancerfondens Rosa Band och armband säljs från 25 september på ICA, Apotek Hjärtat och i Cancerfondens gåvoshop.


Cancerfondens Rosa Band kostar 50 kronor, varav 5,04 kronor är en tillverkningskostnad. Armbandet kostar 100 kronor, varav 5,50 kronor är en tillverkningskostnad. Resterande går oavkortat till Cancerfonden. Vi på hjärtat skänker även 5 kronor för varje såld utvald vara.

Insamlingen pågår 25 sept – 31 okt.

Rosa Bandet 2023


Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.