Så blir du av med inåtväxande hårstrån

Röda prickar, en kliande finne eller en böld – inåtväxande hårstrån kan både vara irriterande och smärtsamt. Vi ger dig tipsen på hur du tar bort skägg och hår på kroppen utan att få jobbiga problem. 

 

Inåtväxande hårstrån är ett ett vanligt problem bland de som rakar, vaxar eller plockar bort skägg och hår på kroppen. Ett hårstrå som växer in i huden kan vara både smärtsamt och ge upphov till röda prickar och klåda. I många fall blir huden också inflammerad och ibland kan det bildas små finnar och kvisslor runt hårstrået.  

Oftast är inåtväxande hår ofarligt men risken för att få ärr eller missfärgad hud ökar om du inte tar hand om problemet på rätt sätt. 

 

Rakning och vaxning största orsakerna till inåtväxande hår

Den vanligaste orsaken till inåtväxta hår är rakning och vaxning. Även om inåtväxande hårstrån i första hand orsakas av att du rakar dig i ansiktet eller vaxar armhålorna, bröstet, ryggen eller könet så inträffar det ibland naturligt och på andra ställen av kroppen. Oftast  beror det på att död hud eller smuts blockerar hårsäckens öppning vilket leder till att hårstrået aldrig växer upp ur huden utan istället rullar ihop sig inuti hårsäcken eller växer snett.

 

Behandling av inåtväxande hårstrån

Om du drabbas av inåtväxande hårstrån bör du undvika att pilla och klämma på hårsäckarna eftersom det riskerar att förvärra inflammationen. Tvätta i stället området med en mild tvål och skölj av med kallt eller ljummet vatten. Testa att använda en skonsam peeling, och sedan avsluta med en bra mjukgörande kräm, exempelvis RFSU Intim Ingrown Hair Cream.

Om du upplever att det är mycket irriterat kan du testa att behandla med receptfria läkemedel exempelvis en kräm som innehåller propylenglykol eller en sårtvätt som innehåller en klorhexidinlösning som används för att behandla hårsäcksinflammationer.  

Om du ser att skägg- eller hårstrået tydligt sticker upp ur huden kan du, försiktigt för att inte skada och reta huden ytterligare, använda en steriliserad pincett och dra bort hårstrået.  

 

Så minimerar du inåtväxande hårstrån

  • Duscha först, raka sen. Mjuka upp huden och håren inför rakningen genom att peela och skrubba dig i duschen under varmt vatten. 

  • Raka aldrig mot den riktning som håret växer i och tryck inte hyveln för hårt mot huden.

  • Använd gärna rakolja och sedan raklödder eller rakkräm för att få en så skonsam rakning som möjligt.

  • Byt rakblad ofta. Ett slött rakblad gör ett sämre jobb, och ”sliter” av håret istället för att kapa det.

  • Raka eller vaxa könet. Om du tar bort könshår är det viktigt att tänka på att inte ha sex eller träna på 24 timmar då detta kan irritera hårsäckarna. Använd gärna ett kroppspuder regelbundet de första dagarna efter hårborttagning för att minska risken för skav och irritation., exempelvis Dialon babypuder 

  • Vill du säkerställa att dina hårstrån har möjlighet att växa upp smärtfritt så kan du testa att skrubba eller peela dig två gånger i veckan. Ett hett tips är att använda sig av skrubbhandskar för kroppen. Huden i ansiktet är lite känsligare och behöver en mildare skrubb.

 

Om du har fler frågor kring inåtväxande hårstrån, kom gärna in på närmaste Apotek Hjärtat och prata med någon av våra farmaceuter.


Taggar: rakning , intimrakning , huden , hudvård , hudvård män

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.