Guide: Hur fungerar en epilator?

Våren närmar sig och med den säsongen för bara ben. Men hur tar man egentligen effektivast bort eventuella oönskade hårstrån på benen? Det finns flera olika tillvägagångssätt för att avlägsna hår på kroppen. En av de metoder som erbjuder ett lent och långvarigt resultat är epilering. Vi guidar dig till hur du använder en epilator – och hur den skiljer sig från andra alternativ.

 

Vad är en epilator?

En epilator ser ut och fungerar lite som en rakapparat, som laddas upp eller kopplas till eluttag. Skillnaden är att den avlägsnar håret från rötterna istället för att bara skära av stråna. Jämfört med vaxning är en epilator bättre på att avlägsna korta hårstrån som inte vaxet kommer åt. Däremot tar det längre tid att använda en epilator än att dra av håret snabbt med vax.

 

Hur använder jag den?

Se till att huden är utsträckt så att epilatorn kommer åt alla hårstrån, det gör att du bara behöver använda den en gång på det områden. Vissa epilatorer är även vattentåliga och går att använda i duschen. Annars kan det vara bra att epilera direkt efter en varm dusch, eftersom det gör håret mjukare och öppnar upp porerna. Exfoliera huden ett par dagar senare med en kroppsskrubb för att minska risken för inväxta hårstrån.

 

Vilka är fördelarna med en epilator?

Om du vill ha ett resultat som varar längre (upp till fyra veckor!), då är epilatorn ett bra alternativ. Den kommer även åt de allra flesta hårstrån så räkna med en riktigt len hud. Dessutom är det bara en engångskostnad när du köper epilatorn, till skillnad från rakhyvlar som är en förbrukningsvara.  

 

Gör det ont att använda en epilator? 

Jämfört med när du rakar bort håret avlägsnar du vid epilering håret vid roten. Det är dessutom flera hårstrån som rycks upp samtidigt – som vid vaxning. Det gör att det känns betydligt mer än att använda rakhyvel eller rakapparat. Vid upprepad användning kan du däremot uppleva att smärtan minskar och att hårstråna också blir mjukare. Ett tips är att inte använda epilatorn under mens då vissa upplever att de är mer smärtkänsliga då.

 

På vilka kroppsdelar kan jag använda den?

Du kan använda epilatorn på ben, rygg, i armhålorna, på armarna och vid bikinilinjen (vår storsäljare Braun Silk-épil 3 innehåller även en mindre epilator för bikinilinjen, för att lättare komma åt det området). Däremot får du inte använda den till håret på huvudet, ögonfransar, ögonbryn eller liknande.

 


Taggar: kroppsvård , epilator , sommar , rakning

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.