Testa dig för klamydia med enkelt hemmatest

Misstänker du att du har blivit smittad med klamydia? Vi svarar på vanliga frågor om klamydia – och förklarar hur det fungerar när man testar sig hemma med självtester från Dynamic Code.


Hur vet jag ifall jag har klamydia?

Det är en klurig könssjukdom som ofta inte ger några symtom men är väldigt viktig att bli av med för att inte drabbas av nedsatt fertilitet. Infektionen kan nämligen leda till inflammation i äggledare, prostata och bitestiklar om den lämnas obehandlad. Särskilt stor är risken för sterilitet hos kvinnor.

Vilka symtom ger könssjukdomen?

Män med klamydia kan få flytningar från urinröret och känna att det svider vid vattenkastning. Även urinrörsinflammation kan vara ett tecken på klamydia. Hos kvinnor är symtomen mellanblödningar, smärta i nedre delen av magen, sveda vid vattenkastning samt flytningar från slidan. Symtomen brukar komma 1–3 veckor efter smittotillfället och ett test visar om du är smittad tidigast en vecka efter att du har blivit smittad.

Hur smittar klamydia?

Klamydia är en bakteriell smitta som överförs via oskyddade samlag – oralt, vaginalt och analt, men botas med hjälp av antibiotika. Ett sätt att ta reda på om du har sjukdomen är att köpa ett självtest på apoteket som du använder hemma. Tänk på att även din partner behöver göra ett test.

Hur fungerar hemmatester för klamydia?

Snabbt och smidigt, skulle nog de flesta säga. Dessutom slipper  du uppsöka vården i det första skedet. Du kan gå till närmaste apotek, eller få testet i brevlådan inom ett dygn och genomföra det i lugn och ro i din hemmiljö.

Två av de vanligaste frågorna Apotek Hjärtat får om klamydiatesten är hur snabbt man får svar och om de är lätta att använda. Vi informerar om hur det går till att testa sig själv med klamydiatest från varumärket Dynamic Code:

– Det brukar ta 24 timmar att få svar på testet och det hämtas digitalt i leverantörens testportal. Alla självtester ska vara enkla att använda och instruktioner för hur man gör följer med produkten.

Dynamic Code erbjuder olika test för kvinnor och män. Hos män analyseras prov från urinen medan klamydiabakterier hos kvinnor konstateras via prov från slidan. Även andra könssjukdomar går att upptäcka med några av självtesten. Till exempel är mykoplasma genitalium en infektion som har många likheter med klamydia vad gäller symtombilden.

– Vissa av produkterna vi säljer testar bara för klamydia medan vissa också testar för andra infektioner samtidigt. Gemensamt för dem är att man utför testet hemma och skickar provet till laboratorium för analys.

Får man vara anonym när man gör ett klamydiatest?

– Nej. Om ditt prov är positivt måste du kontakta sjukvården, eftersom klamydia är en allmänfarlig sjukdom och regleras av smittskyddslagen.

Enligt lag är du skyldig att uppge vilka du har haft oskyddat samlag med för att en smittspårning ska kunna göras. De berörda får inte veta att det är du som har lämnat uppgifterna. Avstår du från kontakt med sjukvården får du ett antal påminnelser om att höra av dig. Fortsätter du att vara frånvarande anmäls du enligt 4 kap. 7 § SmL till Smittskyddsenheten i ditt landsting.

Vad ska man tänka på när man väljer hemmatest?

För att vara säker på att du använder ett klamydiatest av god kvalité och med CE-märkning ska du vara noga med att köpa testerna via apotek. Alla självtester som säljs hos Apotek Hjärtat analyseras av särskilda laboratorier och har mycket hög tillförlitlighet.

Vad gör jag om jag är smittad av klamydia?

Då måste du ta kontakt med sjukvården. Dels för att det är viktigt att få antibiotikabehandling mot infektionen för att undvika följdsjukdomar, dels för att klamydia regleras av smittskyddslagen. För att få ett recept och rapportera om smittan kontaktar du en vårdcentral, STD-mottagning eller ungdomsmottagning. Vissa av labben som analyserar proverna från apotek har samarbeten med digitala vårdcentraler, vilket innebär att du kan få kontakt med läkare utan att besöka en mottagning.

Diskret vård via Dynamic Code

Om man har klamydia kan man från Dynamic Codes svarssida gå vidare till någon av de anslutna digitala vårdgivarna. Där får man kontakt med läkare och ett elektroniskt recept. Allt kan skötas direkt från mobilen och hanteras med 100% diskretion.

Här hittar du hela sortimentet med klamydiatest från Dynamic Code, som du enkelt använder själv hemma.

 

Hemmatester för klamydia


Taggar: klamydia , intimproblem

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.