Taggar: husdjur , hund

Vilket hundschampo passar just min hund?

Hundar och valpar är vansinnigt söta och dessutom trogna vänner att ha vid sin sida. Men att gosa med en smutsig eller illaluktande hund är inte så mysigt. Hur ofta ska man egentligen duscha sin hund och vilket hundschampo ska man välja? Vi har samlat allt du behöver veta om hundschampo och tvättrutiner för både vuxna hundar och valpar.

 

Hitta rätt schampo och balsam för din hund

Precis som att vi människor kan välja mellan en uppsjö av schampon beroende på om vi har färgat, frissigt eller volymlöst hår, finns det ett stort utbud av schampon för hundar. Men det är faktiskt inte så svårt att välja schampo för din hund. Har den inga problem med sin päls går det utmärkt med ett ”vanligt” hundschampo för normal päls. Här har vi samlat effektiva schampon och balsam för olika behov.  

Schampo för hundar med normal päls

Virbac Allerderm Oat Underhållsschampo är ett bra, mjukgörande schampo som passar de flesta pälsar. Schampot är baserat på havremjöl och ger en mjuk och blank päls.

Schampo för torr hud, mjäll eller fet hud 

Om din hund har mjäll kan det både bero på att huden är torr eller att den är fet. Både mjäll och en fet eller torr hud mår bra av att behandlas med vårdande fettsyror. Virbac Allerderm Moist Schampoo vårdar din hunds päls och minskar problemen.

Balsam för torr hud eller torr päls

Om din hund har torr hud eller torr, glanslös päls kan ett balsam med återfuktande Karbamid och mjölksyra hjälpa till att återställa fuktbalansen. Virbac Humilac balsam kommer i smidig balsamspray och kan sprayas på efter schamponering. 

Schampo för oren hud, svamptillväxt eller bakterier

Om din hund drabbats av svamptillväxt eller oren hud kan ett särskilt schampo användas som komplement till övrig behandling. Virbac Allerderm Scrub är ett antiseptiskt hundschampo som bland annat innehåller klorhexidin för behandling av svampangrepp. 

 

Hur ofta ska man schamponera sin hund? 

Hur ofta du ska schamponera din hund beror på. Har du en utställningshund och vill hålla pälsen glänsande och fin kan du tvätta pälsen upp till en gång per vecka. En vanlig sällskapshund kan tvättas mer sällan – det behöver inte vara mer än några gånger per år.

Tvätta din hund när du tycker det behövs, till exempel efter en lerig utelek, om pälsen känns väldigt fet eller om hunden börjar lukta illa. På så sätt anpassar du schamponeringen efter hundens behov. Får din hund lätt tovor i pälsen kan du tvätta hunden lite oftare – det är lättare att borsta hunden och hålla pälsen i trim när den är ren.

Tycker din hund om att bada och gillar att bli schamponerad kan du göra schamponeringen till en mysig stund med din hund. Massera gärna hunden lite extra för att behålla en positiv känsla kring er tvättrutin.  

Ska man använda balsam till hundens päls?

Är din hund långhårig och löper stor risk att bli tovig kan du använda balsam efter tvätten. Det räcker att använda balsam på de ställen din hund blir tovig. Använd även gärna balsam på hundar som har torr hud. Se då till att massera in balsamet ordentligt i huden innan du sköljer ur det. 

Hur tvättar man en valp? 

Det är viktigt att börja vänja valpen tidigt med att bli tvättad. Gör det till en mysig stund så att schamponeringen blir så odramatiskt som möjligt. Duscha gärna din valp ganska ofta, bara med vatten, så att hunden vänjer sig vid att bli tvättad. Om valpen tycker det är obehagligt – vänj den långsamt genom att exempelvis bara tvätta tassarna i början. Efter det kan du börja med benen så smått. Belöna med beröm och godis under tvätten så ökar chansen att hunden ser tvättrutinen som något härligt. 

Bra att veta!

Bada eller duscha aldrig en tovig hund. Försök att reda ut tovorna med en kam innan det är dags att tvätta pälsen. Går tovorna inte att reda ut är det bättre att klippa ned hundens päls och att i stället försöka hålla den nya pälsen som växer ut fri från tovor. 

Schamponera din hund: Steg för steg

  • Börja med att borsta hunden med en borste för päls. Du kan sätta in lite vadd i hundens öron för att undvika att vatten kommer in.
  • Duscha pälsen så den blir rejält blöt. Använd ljummet vatten och testa dig fram till vilken temperatur din hund gillar bäst.
  • Schamponera in hela hunden. Var försiktig så att det inte kommer in vatten eller schampo i hundens ögon och öron. 
  • Skölj ur schampot och schamponera sedan minst en gång till, beroende på hur smutsig din hund är. Löddrar det dåligt kan du behöva schamponera fler gånger än så. Låt gärna schampot verka några minuter innan du sköljer ur det.
  • Skölj noga så att inga schamporester sitter kvar, det kan ge hunden klåda. Ofta behöver man skölja längre än man tror för att få bort alla schamporester.
  • Handdukstorka noga.
  • Borsta igenom pälsen om det behövs.
  • Beroende på hundras kan du antingen låta hunden självtorka eller föna hunden torr. En långhårig hund kan med fördel fönas med borste för att slippa tovor. 

 

Pälsvårdande produkter


Taggar: husdjur , hund

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2021 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.