
Pollenallergi, corona och förkylning – hur skiljer sig symtomen åt?
Under pollensäsong är det många som lider av nysningar och rinnande och kliande ögon. Vi försöker reda ut hur symtomen för pollenallergi, covid-19, vanlig influensa och förkylning skiljer sig åt och hur du kan lindra symtomen.
28 procent har upplevt svårigheter att skilja sina symtom för pollenallergi mot besvär som kan tyda på eventuell covid-19.*
*undersökning från Sifo på uppdrag av
Apotek Hjärtat, januari 2021
Hur ska man tänka kring sina symtom? Catharina Claesson, Chef Farmaci på Apotek Hjärtat hjälper till att reda ut.
Det finns några symtom som skiljer sig mellan covid-19 och vanliga förkylningar, influensa eller allergier och det är feber, torrhosta och andnöd. Feber och torrhosta förekommer vid covid-19 och influensa men kan också vara symtom på vanlig förkylning. Andnöd är ett symtom vid coronainfektion men är sällan förknippat med förkylning och influensa. Det kan även förekomma i samband med allergier, då vissa får astmatiska besvär, berättar Catharina.
Även om symtomen vid influensa liknar de vid förkylning, så kommer symtomen ofta snabbt och är kraftigare än vid en vanlig förkylning.
Flera nysningar i rad, kliande näsa och/eller ögon är typiska symtom på pollenallergi.
- Eftersom symtomen är lite snarlika så är rekommendationen att om man har symtom på förkylning eller influensa ska man stanna hemma tills man är frisk (minst sju dagar om du varit sjuk i covid) och sedan ytterligare två dagar, avslutar Catharina.
Viktiga rekommendationer
Om du misstänker covid-19
- Stanna hemma! Ta hjälp om du behöver handla mat, medicin eller annat.
- Region Stockholm har tagit fram ett självskattningstest för att se om du kan egenvårda dig eller behöver kontakta vården. Läs mer om detta och gör testet här.
- Ring 1177. Det är viktigt att inte ta sig till vårdcentral/sjukhus utan i första hand ringa.
- Det är endast ett prov som kan avgöra om du har covid-19. Du kan lämna ett PCR-prov genom 1177, läs mer här.
Om du har pollenallergi
- Följ pollenrapporten och börja behandla i tid. Detta är extra viktigt om du har allergiutlöst astma.
- Fyll på hemapoteket så att du har läkemedel och andra produkter mot pollenallergi hemma.
- Tabletter med antihistamin hjälper både mot symtom i ögon och näsa. Man kan komplettera med ögondroppar eller nässpray vid behov. Har man inte så mycket symtom eller symtom bara från ett ställe kan det kanske räcka med ögondroppar eller nässpray.
- Vid kraftiga besvär från näsan är det sprayer med kortison som är mest effektiva.
- Försök undvika pollen genom att hålla fönstren stängda, vädra på kvällen eller natten, torka tvätten inomhus, inte träna utomhus när det är mycket pollen.
- Om man har pollenallergi brukar antihistamintabletter ge relativt snabb effekt - vilket också kan vara en hjälp i att tolka symtomen.
Om du har förkylning/vanlig influensa
- Vila och stanna hemma vid symtom.
- Har du feber är det viktigt att inte ha för varmt i rummet och att dricka för att ersätta den vätska som kroppen svettas ut.
- Febernedsättande paracetamol, ibuprofen eller naproxen är bra att ha hemma liksom nässpray och andra förkylningsprodukter.
Taggar: vår , förkylning , pollenallergi , covid-19 , hälsa