Covid-19, förkylning eller influensa – hur skiljer sig symtomen åt?

Under vinterhalvåret är det säsong för influensa och förkylning med halsont, täppt näsa, hosta och ibland feber. Vi försöker reda ut hur symtomen för covid-19, vanlig influensa och förkylning skiljer sig åt och hur du kan lindra symtomen.

 

Vanliga symtom

Hur ska man tänka kring sina symtom? Catharina Claesson, Chef Farmaci på Apotek Hjärtat hjälper till att reda ut.

Det finns några symtom som skiljer sig mellan covid-19, influensa och vanliga förkylningar och det är feber, torrhosta och andnöd. Feber och torrhosta förekommer vid covid-19 och influensa men kan också vara symtom på vanlig förkylning. Andnöd är ett symtom vid coronainfektion men är sällan förknippat med förkylning och influensa, berättar Catharina.

Även om symtomen vid influensa liknar de vid förkylning, så kommer symtomen ofta snabbt och är kraftigare än vid en vanlig förkylning.

Pollenallergi kan också ge symtom i näsan. Typiska symtomen vid pollenallergi är flera nysningar i rad, kliande näsa och/eller ögon. Läs mer om pollenallergi. 

 

 

Om du har covid-19, influensa eller förkylning

Vila och stanna hemma vid symtom. Det är viktigt att stanna hemma om du känner dig sjuk, så att du inte smittar andra. Har du feber är det bra att inte ha för varmt i rummet och viktigt att dricka för att ersätta den vätska som kroppen svettas ut. Febernedsättande paracetamol, ibuprofen eller naproxen är bra att ha hemma liksom nässpray och andra förkylningsprodukter, t ex mot hosta och ont i halsen. De flesta som har covid-19 får lindriga symtom och blir friska efter ett par dagar, utan att behöva söka sjukvård. Är du vaccinerad eller har haft covid-19 tidigare får du ofta lindrigare symtom om du blir sjuk.

Kontakta sjukvården om du:

  • Blir andfådd när du rör dig
  • Är så orkeslös att du har svårt att vara uppe
  • Har feber i mer än 4-5 dygn eller om febern kommer tillbaka.

 

- Eftersom symtomen är lite snarlika så är rekommendationen att om man har symtom på covid-19, influensa eller förkylning ska man stanna hemma tills man är frisk. Så att man inte riskerar att smitta andra, avslutar Catharina.

 

Vaccinering

Om du tillhör en riskgrupp så kan det vara klokt att vaccinera mot både influensa och covid-19, även om man haft covid-19 tidigare. Du kan läsa mer om vaccinationer hos Min Doktor. 

Läs mer om covid-19 hos 1177 eller Folhälsomyndighetens sida.


Taggar: förkylning , covid-19 , influensa , corona

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.