Taggar: tbe , sommar , fästingar

TBE – symtom och vaccination

Sommaren innebär fler timmar utomhus i både skog, trädgård och parker. Tyvärr är det inte bara vi människor som uppskattar dessa platser – det gör även fästingarna – som ibland bär på virussjukdomen TBE. Det går att skydda sig mot viruset genom en vaccination.

 

Som tur är bär långt ifrån alla fästingar på TBE. Men har du oturen att bli biten av en fästing som bär på viruset förs det över även till dig. De flesta blir lindrigt sjuka, men för en tredjedel sprider sig viruset till hjärnan eller hjärnhinnorna. Eftersom det inte finns något botemedel mot TBE kan det vara klokt att vaccinera sig om man bor i ett område med mycket fästingar.

 

Fästingtäta områden

Stockholms, Södermanlands och Uppsala län, framförallt längsmed kusten, är några exempel på fästingtäta områden. Där bär även högre andel fästingar på TBE-viruset. De senaste tio åren har dock viruset spridit sig i Sverige, och finns bland annat även i områdena runt Vänern och Vättern och i Skåne, Blekinge, Östergötland, Värmland, Dalarna och Gävleborg. Extra bra trivs fästingarna i högt gräs och skuggiga miljöer.

– Fästingar trivs också där det är fuktigt, ofta vid vattendrag. Än så länge är TBE inte speciellt vanligt förekommande uppåt i landet, vilket antagligen beror på ett kyligare klimat, säger Lina Jägfalk, sjuksköterska på Min Doktor.

 

Symtom på TBE

De vanligaste symtomen är feber, trötthet och huvudvärk. Vissa känner även av värk i musklerna. De flesta får inte fler symtom än så, och oftast går det över inom några dagar.

– I allvarligare fall kommer symtomen tillbaka i kraftigare form efter någon vecka. Då är det vanligt med hög feber, svår huvudvärk, balanssvårigheter och ljuskänslighet.  

Om du känner av kraftigare symtom en till fyra veckor efter ett fästingbett är det viktigt att söka läkarvård eftersom det kan vara tecken på att inflammationen spridit sig till hjärnan.

 

Vaccination hos Min Doktor

Om du bor eller ofta vistas i fästingtäta regioner kan det vara en god idé att vaccinera dig mot TBE. Hitta din närmaste klinik här, ofta i anslutning till Apotek Hjärtat eller ICA Maxi, där du via drop in kan få hjälp av en sjuksköterska med vaccination. Friska personer under 50 år får tre doser under första året, och för personer med nedsatt immunförsvar ges fyra doser.

– Efter att grundvaccinationen är fullföljd har du ett skydd i tre år. Därefter är det dags för påfyllnadsdos och sen bör du vaccinera dig vart femte år. Om risken att utsättas för smitta är hög och tiden är knapp finns även ett snabbschema som alternativ.

Vaccinera dig mot TBE hos Min Doktor

 

Stöd för spruträdda

Eftersom vaccinationen ges via sprutor kan det för spruträdda kännas obehagligt och nervöst innan besöket. Berätta gärna för sjuksköterskan om din rädsla, så får du hjälp och stöd under hela besöket.  

– Det kan också hjälpa att ta sprutan liggandes, till exempel om du har lätt för att bli yr eller svimma.

När det gäller vaccinationer på barn finns det olika saker att göra för att underlätta besöket. Se till att barnet kommer utvilat och mätt till mottagningen, och berätta gärna för barnet en stund innan hur vaccinationen går till.

– Det kan också kännas tryggt att sitta i förälderns knä medan sprutan ges. Prata gärna om något annat under tiden, och låt det barn som tycker det är mest obehagligt ta sin spruta först.

Efteråt kan det vara bra att hitta på något roligt, som att åka på en utflykt, äta något gott eller bara åka hem och ta det lugnt. Om tiden efter vaccinationen är mysig och enkel upplevs minnena från vaccinationen mindre obehagliga.

 

Så här tar du bort en fästing

1. Ta tag om fästingen med en fästingborttagare eller med en pincett så nära munnen på den som möjligt, det vill säga så nära din hud som möjligt. Undvik att klämma ihop fästingen med fingrarna.

2. Dra loss fästingen försiktigt och rakt ut, den ska inte vridas loss.

3. Tvätta såret med tvål och vatten eller desinfektionsvätska.

4. Om en del av fästingen finns kvar i såret kan du försöka ta bort resterna med en nål eller pincett. Det är dock inte nödvändigt eftersom det inte ökar risken för att bli smittad av TBE.

 


Taggar: tbe , sommar , fästingar

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.