Torr i munnen? Så kan du lindra besvär vid muntorrhet

Smack, smack. Ibland kan munnen kännas torr och saliven seg. Muntorrhet kan komma smygandes, men det finns mycket du kan göra för att stimulera salivproduktionen och förebygga både hål i tänderna och dålig andedräkt.


Saliv är munhålans smörjmedel och utan den skulle vi varken kunna äta eller prata. Den skyddar även våra tänder från emaljskador, karies och infektioner. Om du har brist på saliv, eller om konsistensen förändras, kan det bero på muntorrhet.

Vad beror muntorrhet på?

Muntorrhet kan bero på många saker. Att bli torr i munnen är en vanlig biverkning av vissa typer av läkemedel, men det kan även bero på stress, uttorkning eller att du går igenom en strålbehandling.

Utvalda produkter

 

5 vanliga symtom på muntorrhet

Ibland kan muntorrhet vara lite svår att upptäcka. Besvären smyger sig ofta på gradvis, men här är några vanliga tecken på muntorrhet:

  • Du får svårt att svälja och tugga
  • Du kan få svårt att känna smak
  • Din andedräkt blir dålig
  • Din tandhälsa försämras, som inflammation i tandköttet eller ömhet i tänderna.
  • Du får svårt att sova


Lindra besvär vid muntorrhet

Besvären går att lindra med små förändringar i vardagen. För att få i gång salivproduktionen är det bra att tugga. Välj gärna mat med tuggmotstånd som råa morötter. Och tugga gärna på ett sockerfritt tuggummi eller en sugtablett under dagen. Att dricka mycket vatten kan tillfälligt lindra muntorrhet, men ofta behövs även salivstimulerande produkter. Försök att undvika söta och sura drycker så som läsk och juice, det kan nämligen skada emaljen som ofta är känslig vid muntorrhet.

Receptfria produkter mot muntorrhet

Det går inte att behandla muntorrhet, men det går att lindra symtom och förebygga tandproblem. Det finns receptfria produkter som hjälper till att bilda och ersätta saliv. Sugtabletter och spray som innehåller äppelsyra är bra för att bilda saliv. Syrlig smak stimulerar nämligen salivproduktionen. För dig med svår muntorrhet finns det saliversättning i form av en gel som hjälper slemhinnorna att behålla fukt i munnen. Vissa blir torra i munnen under natten och då kan fästtabletter hjälpa. De sitter mellan tandkött och kind och sprider fukt under 4–6 timmar på natten.

Förebygg karies med munskölj, tandkräm och fluor

Muntorrhet kan orsaka karies. Därför är det viktigt att vara noga med både tandborstning och att göra rent mellan tänderna med tandtråd eller en mellanrumsborste. Fluor hjälper till att hålla karies borta och finns i olika former. Håll utkik efter fluor i tandkräm, munskölj, sugtablett och tuggummi. Det går även att få fluorprodukter på recept från läkare eller tandläkare.

När ska jag söka vård? ☎️

Prata med din läkare om du tror att din muntorrhet beror på att du äter andra läkemedel. Hos tandläkaren kan du göra ett test som mäter hur mycket saliv du har i munnen och utreda vad din muntorrhet beror på.

 

Tips till torra munnar:

✔️ Hjärtats salivstimulerande sugtablett
Sockerfria sugtabletter mot muntorrhet. Innehåller äppelsyra som stimulerar salivproduktioner och skyddande fluor.

✔️Ekulf Fruktisar
Sugtablett med äppelsyra som stimulerar salivproduktionen. Bevarar fuktigheten i munnen och balanserar det naturliga pH-värdet.

✔️ Flux Dry Mouth Rinse
Sockerfri munskölj som stimulerar produktionen av saliv. Återfuktar och smörjer slemhinnor och minskar risken för karies.

✔️ Elexir Buckthorn 1000 mg 60 kapslar
Kosttillskott som kan bidra till att bevara slemhinnors normala funktion. Innehåller ekologisk havtornsolja och rik på Omega-7.

✔️ XyliMelts Munfukttablett
Tablett som är framtagen för att lindra muntorrhet under natten. Fästs mellan tandkött och kind och är fuktgivande.

Favoriter för att bota muntorrhet


Taggar: muntorrhet , munhälsa , munvård

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.