Förläng livet med munvård

Visste du att bra munvårdsrutiner kan förlänga livet? Tandborstning, tandtråd och mellanrumsborstar gör munnen glad och kroppen friskare. Professor Björn Klinge ger oss sina bästa råd för en god munhälsa genom hela livet.
 

Utvalda produkter


Ta hand om din mun och dina tänder så förlänger du livet, det hävdar i alla fall Björn Klinge, tandläkare och professor i parodontologi (tandlossning), som länge studerat kopplingen mellan vår munhälsa och några av våra största folksjukdomar. Han har också skrivit boken Din hälsa sitter i munnen tillsammans med Pamela Andersson.

"

Med god munhälsa upplever man inte bara högre livskvalitet, man kan också leva sex till åtta år längre. Kroniska infektioner och inflammationer i munnen kan nämligen påverka vår allmänhälsa i stort, säger Björn.

När bakteriebeläggningar samlas runt tandhalsar och i tandkött, skapas ett utflöde av bakterier i blodomloppet. Sker detta under en längre tid, och utan behandling, kan bakterierna i munnen även påverka resten av kroppen. Förutom tandlossning (parodontit), kan inflammationerna på lång sikt även påverka uppkomsten av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och demenssjukdomar.

Tandborstrutiner viktigt redan som barn

 

Forskning visar tydligt att de som etablerat en god rutin redan som barn, har bättre munhälsa än andra även senare i livet. Det är därför extra viktigt att vi hjälper våra barn med detta från start.

"

Under pandemin har vi sett att många människor, speciellt ungdomarna, ändrat sina beteenden med förevändningen att man inte ska träffa någon. Visst är det trevligt för andra att man luktar gott ur munnen, men det är för din egen skull du ska borsta tänderna.

Mellanrumsborstar och tandtråd

Lika viktigt som att borsta tänderna är det att ta hand om utrymmet mellan tänderna för att undvika tandköttsinflammation, tandsten och i förlängningen tandlossning.

"

Är tandköttet rött eller svullet, blöder det när du borstar, har du dålig andedräkt, ser tänderna längre ut? Ja, då har du antagligen en inflammation. Förutom den vanliga tandborsten är det viktigt att använda tandtråd i de allra trängsta utrymmena, och mellanrumsborstar där utrymmet är större. Borstar i olika storlekar är rekommenderat för att komma åt överallt.

💡 Björn Klinges råd för god munhälsa 💡

1. Etablera rutiner
Viktigast för att lyckas med sin munhälsa är att etablera goda rutiner. Borsta varje morgon och kväll, även om det är semester.

2.  Använd dig av 2+2+2+2-metoden
Borsta tänderna i två minuter, två gånger om dagen med två centimeter fluortandkräm. Vänta två timmar innan matintag.


3. Välj rätt mellanrumsborste
Mellanrummet mellan tänderna ser ofta väldigt olika ut, så använd gärna flera tjocklekar på borstarna för bästa resultat.

 

Produkter som hjälper till att hålla munnen och tänderna i trim:

Tandtråd

Lika viktigt som det är att borsta alla sidor av tänderna är det att göra rent mellan dem för det är oftast här bakterierna flockas och skapar tandköttsinflammationer om de inte tas bort. Tandtråd finns i flera olika tjocklekar, välj den som passar dig bäst. Dra tandtråden upp och ner några gångar mellan varje tand och se till att du kommer ner på båda sidor i tandköttet. Vira tandtråden runt fingertopparna om du använder tandtråd på rulle. Vissa föredrar tandtråd spänd på en plastbåge (plackers, flossers), men båda funkar lika bra. Upprepa proceduren mellan alla tänder och gärna varje dag.

Mellanrumsborstar

Mellanrumsborstar är ett bra alternativ eller komplement till tandtråden mellan de tänder där utrymmet är lite större. Även dessa borstar finns i olika modeller, vinklar och storlekar.  Ett tips är att köpa flera olika, eller ett mixpack, så du kommer åt överallt. Vid stora problem finns även antibakteriell gel som dämpar inflammationer.

Tandpetare

Ha tandpetare med dig i handväskan så kan du enkelt ta bort mat som fastnat mellan tänderna. Finns i både klassiskt trä och modernare i böjbart gummi.


Mer från mun och tänder


Taggar: munhälsa , mellanrumsrengöring , munvård

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.