Att tappa håret - vad det kan bero på och vad du kan göra

Varje dag tappar vi hundratals hårstrån utan att tänka på det, men när det fastnar ovanligt mycket hår i borsten börjar vi kanske undra om allt står rätt till. Både att håret faller av och att ett kraftigt hårsvall blir tunnare beror på en rad olika saker och drabbar både kvinnor och män.

 

Ärftlighet

Runt 40 – 50 % av alla män tappar håret och den vanligaste orsaken till kal hjässa är ärftlighet. Män som bär på anlagen börjar ofta märka det redan innan 30-årsåldern; hårfästet flyttar högre upp och det bildas en kal fläck på toppen av huvudet, som sedan växer succesivt. För kvinnor kommer symtomen på ärftligt håravfall först i övergångsåldern och drabbar ungefär 10 %. Håret blir tunnare och glesare mitt på huvudet, men de kala fläckarna brukar inte uppstå hos kvinnor.

Medicinska orsaker

Att du lossar hår kan också bero på läkemedel, stress, näringsbrist eller sjukdom.

Läkemedel, stress eller näringsbrist

Äter du p-piller, antidepressiv medicin eller blodförtunnande kan det medföra att håret blir tunnare. Samma sak om du har varit psykiskt stressad, gravid eller genomgått en förlossning. Om du har för lite järn, folsyra eller B12-vitamin i kroppen kan det också leda till att håret består av tunna stripor. Den här typen av näringsbrist hänger ibland ihop med hård bantning eller tuffa dieter.

Sjukdomar

Håravfall kan också bero på sjukdom, till exempel diabetes, autoimmuna sjukdomar eller rubbningar i ämnesomsättningen. Fläckvist håravfall, när håret lossnar i stora tussar, kan bero på svamp i hårbotten eller den ovanliga autoimmuna sjukdomen alopecia areata. Sök vård om du får fläckvisa håravfall och samtidigt känner dig trött och sjuk, eller om du som kvinna får ökad hårväxt på kroppen i samband med kala fläckar på huvudet.

Håravfall vid cellgiftsbehandling

För att bota, bromsa upp och lindra ges cytostatika till cancerpatienter. Cytostatika verkar för att döda cancercellerna men dödar även en del av de friska cellerna i till exempel benmärg, hår och slemhinnor. Då behandlingen ofta påverkar hårstråna så de blir väldigt tunna och sköra är en av de vanligaste biverkningarna håravfall. Hårstråna går då helt enkelt av när de når upp till hudytan. Alla cytostatika orsakar dock inte håravfall, många gånger blir håret bara lite tunnare. Att Genom att välja skonsamma schampon, mjuka hårborstar och undvika starka hårbehandlingar som till exempel färgning kan i vissa fall dämpa håravfallet. Håret kommer dock alltid tillbaka efter det att behandlingen avslutats.

 

Träffa läkare online

Om du är orolig över eller vill få hjälp att minska ditt håravfall och behöver hjälp kan du alltid kontakta vår partner Min Doktor. Klicka här för att läsa mer

Vad kan jag göra själv?

Är det dina mediciner som misstänks vara orsaken till tunnare hår bör du kontakta din läkare och berätta om problemet. Kanske du kan byta till ett annat läkemedel.

Kosttillskott

Om du följer någon speciell diet och märker att ditt hår påverkas negativt bör du överväga att ändra din kosthållning, men även om du äter allsidigt kan du drabbas av brist på mineraler och vitaminer. Då kan det behövas tillskott av de näringsämnen du tar upp för lite av. Kosttillskott som är särskilt anpassat för hår, hud och naglar finns på Apotek Hjärtat, men rådgör alltid med läkare eller apotekspersonal innan du börjar med något kosttillskott.

Kan jag få tillbaka håret?

Schampo och hårkurer

Om din hårkvalitet har förändrats på grund av stress, graviditet eller förlossning förbättras den inom ett halvår efter det att stressnivåerna har minskat eller den hormonella balansen är återfunnen. Samma sak gäller för dig som har haft näringsbrist; din hårväxt kommer att återhämta sig när kroppen får de näringsämnen den behöver för att fungera. På Apotek Hjärtat kan du hitta schampo som stimulerar hårtillväxten och ökar volymen.

Läkemedel och transplantation

Om du tappar håret på grund av ditt genetiska arv finns både receptbelagda och receptfria läkemedel för män och kvinnor, till exempel Recrea, som bromsar håravfallet. Behandlingen måste fortgå hela livet och effekten varierar från person till person. 

Du kan också få tillbaka håret med hjälp av transplantation som antingen utförs med kirurgiska eller icke-kirurgiska metoder. Hårtransplantationer görs på en rad kliniker runt om i Sverige och är en behandling som du får bekosta själv.

 

Produkter att använda vid håravfall


Taggar: håravfall , tappa håret , hår , hårtips
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2022 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.