Taggar: sårvård , skrubbsår

Ta hand om sommarens skrubbsår

Ibland gör sommaren lite ont. Skrubbsår och blåmärken hör de varma sommarmånaderna till. Men med några goda råd på vägen och ett uppdaterat sommarapotek kan du njuta av semestern i lugn och ro.


Långa härliga sommardagar lockar till lek och äventyr, men rullgrus, skateboards och bad på hårda klippor resulterar ofta i ett och annat blåmärke eller skrubbsår. När olyckan är framme är det bra att ha rätt grejer hemma. Se till att apotekslådan är påfylld inför semestern med både plåster, huvudvärkstabletter, febernedsättande, sårtvätt med mera.

 

Rengöring av sår


För att undvika infektion är det viktigt att rengöra såret. Glöm inte bort att tvätta händerna innan du börjar. Såret tvättas sen med vanlig oparfymerad tvål och rikligt med ljummet vatten. Var noga med att få bort all smuts och använd en pincett för att få bort gruskorn och liknande som fastnat i såret.

Saknar du tvål och vatten går det bra att göra rent med sårtvätt eller klorhexidin som desinficerar. Gör det mycket ont kan du lägga på en lokalbedövande salva, till exempel Xylocain, en stund innan du rengör. Den kan användas från 1,5 års ålder. Det finns också smarta våtservetter för rengöring av sår och insektsbett, perfekta att ta med ut på skogspromenaden eller cykelturen.

 
Skydda såret med förband eller plåster


När såret är rengjort ordentligt, täck det med ett förband så får det en bättre läkningsmiljö. Vanliga plåster är räddare i nöden – året runt. Välj bakteriebindande förband eller plåster om det finns risk för infektion, exempelvis vid sport och bad. Om huden runt om såret känns varm och röd, eller ifall såret varar är det tecken på infektion. Går det inte över bör du uppsöka sjukvård.

 

💡Tips – alla barn älskar plåster

De flesta barn tycker att allt blir roligare med plåster, även om det inte blöder så tröstar det när man ramlat. Välj ett plåster med roliga mönster och figurer eller varför inte ett mjukt gosedjursplåster så brukar det onda snabbt glömmas bort.


Är såret infekterat?

Även om du varit noga med rengöringen kan såret bli infekterat. Tecken på infektion är att huden runt såret rodnar och området blir varmare. Smärtan i och kring såret kan öka och såret kan börja vätska. Badda med uttorkande och svalkande alsolsprit. Skydda med en torr kompress eller ett plåster beroende på hur stort såret är. Upprepa behandlingen varje dag till sårskorpan torkat och såret inte varar längre.

Blir besvären värre och om du får feber ska du kontakta din vårdcentral. Det kan bli aktuellt att behandla med antibiotika om infektionen inte blir bättre av sig själv.

Läs mer: Effektiv sårvård – så minskar du risken för infektioner.

 
Förebygg och behandla skavsår

Problem med nya sommarskorna? Vi lovar, du är inte ensam.Försök förebygga uppkomsten av skavsår genom att sätta plåster där du vet med dig att de brukar dyka upp. På hälen, under remmar etc. Skavsårsplåster finns i många olika former och storlekar och fungerar lite som en extra hud som både skyddar och förebygger.
Får du ändå skavsår så kan du tvätta det med sårtvätt och sätta på ett skavsårsplåster. Får du vätskefyllda blåsor undvik att ta hål på dem. Är de väldigt stora kan du försiktigt ta hål  med en ren nål och pressa ut vätskan.5 produkter bra för sårvård

Hansaplast sårvårdskit – perfekt kit att ha med i ryggsäcken i sommar. Innehåller sårsköljningsspray, plåster och sårläkande kräm.

 

Hjärtats Alsolsprit kutan lösning– rengörande och lindrande lösning med uttorkande effekt. Baddas på såret med en bomullsrondell.


Salvequick MED Maxi Cover – extra stora plåster med bra uppsugningsförmåga. Bra för de lite större såren. Mjukt och följsamt plåster som andas.

 

Compeed Skavsårsplåster Mixpack – läkande, skyddande och förebyggande skavsårsplåster i flera olika storlekar. Minskar smärtan direkt.

 

 

 


Taggar: sårvård , skrubbsår

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.