Taggar: hårvård , sommar

Så håller du sommarhåret vackert

Dagar på stranden, sol och ett och annat dopp hör sommaren till. Det är härligt för både kropp och knopp – kom bara ihåg att håret kan behöva lite extra omtanke dessa månader. Här ger Apotek Hjärtats inköpare och frisör Emmelie Rönnevall sina bästa hårtips inför sommaren.

 

Solen ger oss gärna en solkysst look under sommaren, men den har också en förmåga att bleka och skada håret. Ett generellt tips är att skydda både hår och hårbotten med en sjal, hatt eller keps och att tillföra massor av fukt i form av olja, serum, balsam och inpackning. Har du färgat hår är det klokt att vara lite extra varsam i solens strålar, och att välja rätt produkter för håret.

 

– Ett schampo, balsam eller inpackning för färgat hår innehåller UV-skydd, vilket både bevarar färgen och håller håret glansigt, säger Emmelie Rönnevall.

 

Under sommarmånaderna är det också vanligt att hårbotten blir varm och fuktig. Det kan leda till obalans som gör hårbotten oljig och torr, och det är vanligt med mjäll eller att huden flagnar. Ett schampo som neutraliserar, till exempel ett schampo för mjäll eller torr och känslig hårbotten, är därför alltid bra att ha hemma under sommaren.

– Det fungerar dessutom utmärkt för att lugna hårbotten om du råkat bränna dig i solen.

  

Bad i pool och salta hav

Klor, som finns i de allra flesta pooler, kan både missfärga håret och göra det trassligt och torrt. Duscha gärna håret både innan och efter ett skönt bad i poolen - ett fuktigt hår tar nämligen inte lika lätt till sig beläggningar. Ett annat tips är att boosta håret med en olja eller ett serum en stund innan bad.

– Oljan fungerar som en skyddande hinna på varje hårstrå. Det hjälper håret att hålla borta beläggningar och missfärgningar. Ricinolja kan med fördel användas i hela håret, den skyddar dessutom hårbotten från att torka ut.

  

När det kommer till bad i saltvatten är nyckeln till ett friskt hår en återfuktande inpackning.

– Saltvatten gör håret strävt och torrt vilket innebär att håret behöver fuktbombas ofta. Det enklaste sättet är att smörja både hår och hårbotten med en inpackning innan varje bad.

 

Klipp och färg under sommaren

Då både sol och bad skapar torra hårtoppar och frissiga längder är sommaren en perfekt årstid för att fräscha upp håret med en klippning. Om du är sugen på en ny färg går det bra att färga, men ha i åtanke att solens strålar kan bleka mörka färger och kalla nyanser. Solen lockar också fram varma undertoner i håret, så har du färgat blont hår eller slingor i kalla nyanser är ett silverschampo* bra att använda. Och för att avsluta med ett generellt tips; Det viktigaste, under alla årstider, är att ha bra rutiner på schampo, balsam och inpackning.

– Och att alltid återfukta håret med serum, olja eller inpackning för att hålla det smidigt och mindre frissigt. När du vill vara extra fin välj gärna stylingprodukter med inbyggt UV-skydd.

*Silverschampo är ett schampo med lila eller blå ton som dämpar gula toner i blekta hår. 

 

Utvalda hårprodukter med UV-skydd

 

  • EVY Sun UV Heat Hair Mousse: En lätt hårmousse som ger stadga och skyddar håret mot både solen och hårtorken.
  • Löwengrip Long Lasting: En hårvårdsserie med UV-skydd där du hittar både schampo, balsam, inpackning och värmeskydd i sprayform.
  • DS Pre Styling CreamHärlig stylingkräm med UV-skydd som används vid föning och lockning av håret. Tillför fukt och glans.

 


Taggar: hårvård , sommar

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.