Taggar: covid-19 , munskydd

Frågor och svar om munskydd

Just nu får vi många frågor från våra kunder som handlar om munskydd. På den här sidan har vi därför samlat information som kan vara bra att känna till om olika typer av munskydd, och hur de används på ett så säkert sätt som möjligt.


Få aktuell information om coronautbrottet på Folkhälsomyndigheten.se

 

Munskydd i kollektivtrafiken

I december 2021 införde Folkhälsomyndigheten nya råd och rekommendationer för att begränsa spridningen av covid-19 i samhället. Enligt dessa rekommenderas munskydd för dig som reser med kollektivtrafik om det inte går att undvika trängsel. Munskydden som används ska vara CE-märkta, vilket alla munskydd på Apotek Hjärtat är. Här kan du läsa mer om rekommendationerna för munskydd hos Folkhälsomyndigheten.

När du använder munskydd är det fortsatt viktigt att följa rekommendationerna, som att stanna hemma om du har symtom och hålla avstånd till andra människor. Det är även viktigt att munskyddet används på rätt sätt så att inte risken att smittas istället förhöjs. Läs guiden för säkrare användning längre ner i denna artikel.

  

Olika typer av munskydd

Idag är det operationsmunskydd som vi säljer på Apotek Hjärtat. Vi är måna om att de munskydd vi säljer håller hög kvalitet. Därför kan det ta lite extra tid att hitta leverantörer som uppfyller alla krav på kvalitet och dokumentation. Vi följer löpande utvecklingen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer om munskydd för att kunna erbjuda trygga råd och produkter.

Munskydd – skydd för omgivningen

Munskydd är vardagsbenämningen på det som egentligen heter operationsmunskydd. Traditionellt är munskydd engångsprodukter som används inom vården för att skydda patienten mot vätskedroppar (nysningar eller hosta) från den som bär munskyddet. Men även för att skydda den som bär munskyddet mot mindre vätskestänk (gäller klass IIR).

Operationsmunskydd

Det är denna typ av munskydd vi säljer på Apotek Hjärtat idag. De är klassade som medicinteknisk produkt och ska följa lagstiftningen som följer med klassningen.

Operationsmunskydden kan delas in i olika klasser; I, II och IIR utifrån bakteriefiltereffektivitet (BFE), andningsmotstånd (DP) och stänkresistens (mmHg).

• Klass I har 95% BFE men testas inte för stänkresistens.
• Klass II har 98% BFE men testas inte för stänkresistens.
• Klass IIR 98% BFE och stänkresistens men högre andningsmotstånd.

 

Andningsskydd – skydd för bäraren

AndningsskyddAndningsskydd eller andningsmask är masker som tidigare använts inom industrin för att skydda personalen mot dammpartiklar eller farliga kemikalier. Dessa används nu av sjukvårdspersonal för att skydda sig själva mot coronavirus när de vårdar patienter.

Andningsmasker som är avsedda att skydda den som bär masken ska följa kraven i lagstiftningen om Personlig Skyddsutrustning (PPE). Maskerna klassificeras utifrån klasserna FFP 1-3 där 3 är den högsta klassen, dvs högst filterförmåga. FFP2 motsvaras av KN95 i Kina och N95 i USA. En FFP2-mask filtrerar bort 94% av partiklarna medan FFP3 filtrerar 99%.

 

Masker av tyg

Tygmask

Det finns idag begränsad dokumentation om skyddseffekten av tygmasker. De lyder inte under någon särskild lagstiftning eller standarder och det är idag svårt att utvärdera deras effektivitet och säkerhet.Säkrare användning

Om du vill använda munskydd är det viktigt att känna till hur du ska göra det på ett så säkert sätt som möjligt. Rekommendationerna nedan gäller operationsmunskydd och kommer från WHO.

 

Så här tar du på munskyddet

- Tvätta händerna noggrant innan du rör vid skyddet.

- Kontrollera att skyddet inte har några revor eller hål.

- Hitta den sida som ska vara uppåt. Den kan ha en liten metallbit eller hårdare kant som markerar detta.

- Fäst munskyddets snören bakom öronen. Den ofta mer mörkblå sidan av masken ska vara utåt.

- Munskyddet ska täcka näsa, mun och haka. Justera metallbiten över näsan så att skyddet sitter tätt.

- Anpassa skyddet så det inte lämnas några lufthål på sidorna.

 

Så här tar du av av munskyddet

- Undvik att röra vid själva munskyddet, ta av det med hjälp av snörena.

- Håll skyddet på avstånd från dig och ytor. Släng den direkt efter användning, gärna i ett sopkärl med lock.

- Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten.

 

Viktigt att tänka på

• Använd inte ett trasigt eller fuktigt munskydd.

• Skyddet ska täcka näsa, mun och haka.

• Använd inte ett löst munskydd, den ska sitta tight mot ansiktet.

• Rör inte munskyddets framsida.

• Använd inte munskyddet flera gånger, släng det när du har tagit av det.


Kom ihåg att ett munskydd inte skyddar mot Covid-19 på egen hand. Håll avstånd till andra människor och tvätta händerna både noggrant och ofta även om du bär munskydd/ansiktsmask.

Källa: WHO

Fortsätt följa rekommendationerna

För att minska risken att smitta våra medmänniskor och bli sjuka själva är det mycket viktigt vi fortsätter följa de allmänna rekommendationerna. Stanna hemma vid symtom, tvätta händerna ofta (med tvål och vatten i minst 20 sekunder) och håll avstånd både inom- och utomhus.

Få aktuell information om Coronautbrottet på Folkhälsomyndigheten.se

 


Taggar: covid-19 , munskydd
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.