Taggar: munhälsa , munvård

Blöder tandköttet när du borstar tänderna?

Du är långt ifrån ensam om att uppleva blödande tandkött vid tandborstning. Läs om orsaken bakom och hur du behandlar tandköttsinflammation – och vad som kan hända om du lämnar blödande tandkött obehandlat.

Blödande tandkött, så kallad gingivit, är vår vanligaste tandsjukdom och beror på att bakterier har fått växa ostört runt tandkanten. Det räcker nämligen inte med tandborstning för bra munhygien – tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar bör användas så gott som dagligen för ett friskt tandkött.

Vilket av hjälpmedlen du ska välja styrs av hur du lättast kommer åt att rengöra mellan tänderna. Tandstickor och mellanrumsborstar finns i olika storlekar, även tandtråd är anpassad efter om du har glest eller trångt mellan tänderna.

Vad är det då som har hänt när blödning uppstår?

Enkelt uttryckt har en inflammation bildats i övergången mellan tand och tandkött. Inflammation är kroppens sätt att försvara sig mot bakterieangrepp och kan uppstå redan efter några dagars utebliven rengöring mellan tänderna.

Vad kan tandköttsinflammation leda till?

Om det blödande tandköttet lämnas obehandlat bildas tandfickor där stora mängder bakterier samlas. I fördjupade tandfickor blir inflammationen med tiden kronisk och tandfästet i käkbenet bryts ned.

Förutom att du kan drabbas av tandlossning (parodontit) kan tandköttsinflammationen även påverka den allmänna hälsan. Forskning visar att gravida kvinnor med parodontit riskerar att föda för tidigt. Även risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar i och med att bakterien, porphyromonas gingivalis, sprids i kroppen via blodet och kan orsaka en infektion i hjärtats kranskärl. Det i sin tur kan påskynda åderförkalkning som i värsta fall leder till hjärtinfarkt.

Hur blir man av med blödande tandkött?

Med hjälp av noggrann rengöring kan du själv bota en ytlig tandköttsinflammation. Borsta med mjuk tandborste och gör ordentligt rent mellan tänderna två gånger om dagen. Det kan kännas ömt i tandköttet när du är där och petar men det är viktigt att fortsätta tills symtomen är borta.

En ytlig inflammation är läkt på ungefär en vecka. Tänk på att regelbunden användning av tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar är viktigt även efter behandlingen för att du inte ska drabbas igen.

När ska man söka vård?

Vänd dig alltid direkt till tandläkare om en tand i det blödande området är lös eller om du inte har blivit symtomfri efter två veckors noggrann rengöring av samtliga tandytor. Om du har återkommande problem med svullet och blödande tandkött eller har mycket tandsten kan du få råd och behandling hos en tandhygienist.

 

Produkter som håller rent mellan tänderna


Taggar: munhälsa , munvård

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.