Rensa rätt i badrumsskåpet

Ut med vintern och in med sköna våren! Under våren passar många på att städa och rensa i hemmet. Kom ihåg att sortera även i badrumsskåpet. Läs vår guide till att sortera rätt – och ta del av några tips som är snälla mot både miljö och plånbok.

Ansiktskräm, oljor, serum, schampo och en och annan mascara. Varje månad flyttar kosmetiska produkter både in och ut ur vårt badrumsskåp. Några produkter har en förmåga att hålla sig kvar lite för länge dock, så en rensning och sortering ett par gånger per år är ett klokt tips. Men vet du hur nagellack ska återvinnas? Och hur är det med mediciner, rakhyvlar och febertermometrar? Lär dig mer i vår sorteringsguide nedan.  


Så sorterar du produkterna i badrumsskåpet

Plast

Tomma plastförpackningar i form av till exempel schampoflaskor, krämer, tandkrämstuber och deodoranter kan slängas i din vanliga plaståtervinning. Även bröstpump och graviditetstest sorteras som plast – om du inte använt en elektisk pump eller ett elektriskt/digitalt graviditetstest – då ska det lämnas in som elektronik på miljöstationen. Om en förpackning består av två olika material som inte kan separeras ska den sorteras utifrån sitt huvudmaterial. Till exempel ska tomma medicinkartor sorteras som plast och inte aluminium – eftersom aluminiumet bara är ett tunt lager.

Glas

Tomma glasförpackningar sorteras som glas. Var alltid noga med att sortera ofärgat och färgat glas var för sig. Om de slängs i samma kärl påverkar det produktionen av nytt glas – som inte får en lika bra kvalitet och blir skörare.

Aluminium

Vissa förpackningar är gjorda av aluminium, exempelvis läppstift. När läppstiftet gjort sitt – sortera efter huvudmaterial (oftast plast eller aluminium). Om det finns produkt kvar kan stiftet, och övrigt smink, dock höra hemma hos närmaste miljöstation. Kommuner kan ha olika regler, så fråga din lokala återvinningscentral om du är osäker.

Farligt avfall

Om det finns produkt kvar i förpackningen, oavsett om det handlar om schampo, deodorant, ansiktskräm, parfym eller liknande, ska det ofta sorteras som farligt avfall på återvinningscentralen. Men även dessa produkter kan ha olika återvinningsregler beroende på kommun. Ibland räcker det att torka ur förpackningen med papper och slänga det i hushållssoporna, och sen sortera utifrån förpackningens material. Du ska aldrig hälla ut överflödig produkt i handfatet eller toaletten, det orsakar problem både för reningsverken och miljön. Nagellack, nagellacksremover och färgningsmedel är exempel på produkter som alltid ska sorteras som farligt avfall. Om du är osäker på hur du ska sortera – fråga din lokala återvinningscentral.

Hushållssopor

Vissa produkter ska alltid slängas i hushållssoporna. Kanske lite förvånande är rakhyvlar och/eller rakblad en sådan produkt. Kom bara ihåg att linda in rakbladet i papper så att ingen skär sig. Andra saker som alltid ska slängas i soporna är tamponger, bindor, våtservetter och bomullspads. De ska aldrig spolas ned i toaletten eftersom det orsakar stora problem för reningsverken. Även tandborstar ska slängas i hushållssoporna.

Lämna in gamla läkemedel till apoteket

Om du har läkemedel kvar som antingen passerat bäst före-datum, eller som du inte har behov av längre, ska de alltid lämnas in till apotek. Dels för att medicinen inte ska spridas i naturen, dels för att den inte ska hamna i fel händer och missbrukas. Sortera ytterförpackningarna efter material, och samla medicinkartor/mediciner/läkemedelsplåster i en genomskinlig plastpåse och lämna in på närmaste apotek. Om du använder sprutor, kanyler eller insulinpennor ska de samlas i en behållare innan du lämnar in dem – en sådan kan du få på närmaste apotek. Tänk också på att inte hämta ut mer läkemedel än vad du behöver – det sparar också på miljön. Kom också ihåg att inte förvara mediciner i badrumsskåpet, risken finns att de påverkas av fukt.


Miljövänliga tips som får produkterna i badrumsskåpet att räcka längre

Ta till saxen!

Innan du slänger en produkt – klipp upp förpackningen. Det finns alltid lite kräm kvar i tuben! Förslut med en klädnypa och du kan använda krämen några dagar till.

Smuligt puder

Råkat tappa pudret eller rouget? Töm smulorna i en skål och krossa till ett fint pulver. Tillsätt några droppar handsprit (ej handgel). Rör ihop till en jämn smet. Lägg tillbaka i puderbehållaren. Efter ett dygn är puderkakan fast igen.

Dela på bomullsrondellerna

I stället för att använda en hel bomullsrondell till vardera öga när du tar bort smink – klipp rondellerna i halvor. En halv räcker långt till ett öga.

DIY – facemist

En tom sprayflaska kan användas igen om du vill göra din egen facemist. Fyll flaskan med vatten till ungefär tre fjärdedelar. Tillsätt några klickar av din favoritansiktskräm. Skaka ordentligt, och vips har du en fuktmist som du kan använda under dagen när huden i ansiktet känns torr. Förvara i kylskåpet och använd inom en vecka.

Spara glasburkarna

När ansiktskrämen är slut kan glasburken i stället bidra till härligt sken i form av ljuslyktor. De kan också passa till förvaring av smycken, eller som reseförpackningar till exempelvis hudkräm.

Hushåll och rengör

Använd inte mer produkt än du behöver. Ofta tar vi för mycket schampo, testa i stället att klicka ut mindre produkt – vi lovar att det räcker för att göra håret rent. Ta också hand om dina sminkborstar. Rengör dem med jämna mellanrum så håller sig även sminket fräscht längre.

Välj produkter med omsorg

Utöver att sortera rätt och att använda produkterna klokt kan du göra ytterligare medvetna val genom att välja extra snälla produkter. Välj gärna makeup, hudvård, kroppsvård och hårvård som har märkningarna Svanen, EcoCert och/eller Asthma Allergy Nordic. På vår sajt kan du filtrera efter alla dessa märkningar. För att hitta veganska produkter filtrerar du på ordet ”vegansk”.  För receptfria läkemedel finns även guiden ”Välvald” som visar dig till läkemedelsföretag som är transparenta i sitt hållbarhetsarbete.

 

👉Läs mer om Hjärtats hållbarhetsarbete


Taggar: hållbarhet , återvinning
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.