Taggar: huden , eksem

Varför får man eksem – och hur behandlas det?

Ungefär tio procent av befolkningen drabbas av eksem. Anna Georgiadi hos Apotek Hjärtat reder ut några vanliga typer av eksem, varför man drabbas och hur man behandlar det.

Vilka är de vanligaste typerna av eksem?

Det finns flera olika typer av eksem som uppkommer av olika orsaker. Anna Georgiadi, apotekare och farmacispecialist hos Apotek Hjärtat stöter på främst tre olika sorters eksem i sitt jobb:

– Seborroiskt eksem, atopisk dermatit och kontakteksem är vanliga former av eksem, säger Anna Georgiadi och fortsätter:

– Seborroiskt eksem kallas också för mjälleksem och visar sig som röd, fjällande och ibland kliande hud. Den lokaliseras främst i hårbotten, runt öron och i hudveck. En lättare form av mjälleksem läker vanligen på egen hand, men det finns läkemedel att tillgå om eksemet inte lättar.

En annan typ av eksem, kanske den vanligaste, är atopisk dermatit.

– Den visar sig också som torr, röd, kliande och fjällande hud, men kan sitta på olika ställen på kroppen beroende på personens ålder. Små barn kan få atopisk dermatit i böjvecken, och då kallas det för böjveckseksem.

Sedan finns det kontakteksem, som kan vara både allergiska och icke-allergiska.

– Icke-allergiskt kontakteksem kan drabba personer som till exempel har ett arbete där man tvättar händerna mycket och ofta. Då får man eksemet på grund av för mycket tvättande i vatten. Det allergiska kontakteksemet utlöses när huden är i kontakt med nickel, gummi, eller annat du är allergisk mot.

Varför drabbas man av eksem?

Det finns olika faktorer som kan utlösa eksem, men vissa är inte helt klarlagda. Som orsaken till seborroiskt eksem till exempel, men jästsvampen har betydelse i utvecklandet av den här typen av eksem.

– Orsaken till atopiskt eksem är däremot helt okänd, men man vet att ärftliga faktorer spelar roll. Till exempel kan man genetiskt ha en sämre hudbarriär vilket kan göra att eksemet, som är en inflammation i huden, uppstår när huden blir torr, förklarar Anna.

Allergiskt kontakteksem är en reaktion som utlöses efter att huden exponeras av något den är känslig mot. Det kan undvikas genom att helt enkelt undvika material eller ämnen du vet att huden brukar reagera på.

– Icke-allergiskt kontakteksem utlöses å andra sidan av att huden är nött av exempelvis för mycket tvättande. Samtidigt pågår inflammatoriska processer i huden som bidrar till kontakteksemet.

Tänk på att stress under lång tid kan vara en utlösande faktor till vissa typer av eksem.

Hur behandlar man eksem?

Eksem behandlas med mjukgörande och kortisonkrämer.

– Kortison används som en kurbehandling mot eksem medan de mjukgörande krämerna är underhållsbehandling. Viktigt att tänka på när man använder kortison är att trappa upp dosen, det finns olika styrkor på kortisonkräm, säger Anna.

Annat som man kan tänka på är att byta ut tvålen mot en duscholja i stället. Undvik även annat som kan verka irriterande mot huden eller ha en utlösande effekt.

När bör man söka läkarvård?

Det finns som sagt receptfria produkter mot olika eksem, men i vissa fall räcker inte det som behandling. Ta kontakt med vården i dessa fall:

  • Om barn under två år har svår klåda och det inte har hjälpt med två veckors daglig behandling av mjukgörare.
  • Du har testat receptfritt kortison i en vecka och inte blivit bättre.
  • Om eksemet har blivit sämre, infekterat och sårigt eller har spridit sig.
  • Ifall eksemet uppstår runt ögonen.
Träffa läkare online

Om du har problem med eksem som inte blir bättre med receptfri behandling kan du höra av dig till vår partner Min Doktor för bedömning och vid behov behandling. Sök vård för eksem hos Min Doktor.

Bra produkter för torr hud


Taggar: huden , eksem

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.