Eksem - symtom, råd och behandling

Eksem kan klia och vara besvärligt. Vi har pratat med Anna Georgiadi, farmacispecialist på Apotek Hjärtat, som hjälper oss att reda ut vad eksem beror på, vilka symtom som är vanliga och vad du kan göra för att förebygga och lindra när det kliar som mest.

 

Eksem är ganska vanligt och beror på en inflammation i det översta hudlagret. Det finns olika typer av eksem, som kan sätta sig på olika delar av kroppen, men de vanligaste symtomen är att huden blir inflammerad, torr och röd.

– Eksem är ganska vanligt, speciellt hos barn, men även vuxna kan drabbas och då är det ofta tillfälligt och under en period i livet, berättar Anna Georgiadi.

 

Vad kan eksem bero på?

Orsakerna till eksem kan vara många, det kan exempelvis vara ärftligt eller bero på att du har kommit i kontakt men något som du är allergisk mot. Det uppstår oftast om hudens översta lager har blivit skadat –  det kan ha nötts eller kommit i kontakt med kemikalier, rengöringsmedel, parfym, nickel eller något annat som du är känslig mot.

 

Vanliga symtom och tecken på eksem

När du har eksem blir huden ofta torr, den kan fjälla och få små sprickor som kan göra ont. Eksem kan även bli infekterade och blir då mer gulaktiga. Hur eksem ser ut är olika, på ljus hud blir utslagen ofta röda och på mörk hud kan området med eksem ofta bli mörkare i jämförelse med den övriga huden.

 

Eksem - olika typer

Det finns olika typer av eksem, de kan skilja sig åt i hur de ser ut och var på kroppen de sätter sig, och vissa typer av eksem är mer vanliga på barn.

 

Atopiskt eksem

Den här typen kan sätta sig lite var som helst på kroppen och drabba dig oavsett ålder. Hos barn sätter sig atopiskt eksem ofta i vecken där lederna böjs, därför kan typen även kallas för böjveckseksem.


Allergiskt kontakteksem

Det kan du få om du har varit i kontakt med något som du är allergisk mot. Vissa kan exempelvis vara känsliga mot konserveringsmedel i skönhetsprodukter och ämnen som bland annat finns i plåster och kläder med tryck på. Den här typen av eksem sätter sig ofta på händerna, i armhålorna eller i ansiktet, och då ofta runt ögonen.

 

Icke allergiskt kontakteksem

Vanligt på händerna och det kan du få om du använt stark tvål, rengöringsmedel eller lösningsmedel.

 

Mjälleksem

Är vanligt i hårbotten eller där du har mycket hår, och orsakas av en jästsvamp. Denna diagnos ska ställas av läkare för att sedan behandlas ­– ofta med svampdödande schampo och en kräm till kropp och ansikte som innehåller både svampdödande medel och kortison.

 

Underbenseksem

Är framför allt vanligt om du har försämrad blodcirkulation i benen, eller om du har åderbråck eller bensår.

 

Slickeksem

Barn kan ibland vara blöta runt munnen och därför få så kallat slickeksem.

 

Soleksem

Är som små prickar eller blåsor, och gör att huden blir röd och känns varm. Det kan komma några timmar eller dagar efter att du har varit mycket i solen.

 

Behandla eksem

Det finns flera olika saker du kan göra för att både förebygga och behandla eksem. De vanligaste eksemtyperna behandlas med kortisonkrämer som är inflammationsdämpande. Efter att du har använt kortison är det även viktigt att smörja med en kräm som är mjukgörande.

- Kom ihåg att mjukgörande krämer är en viktig del av behandlingen och fortsätt smörja även när eksemet är läkt. För svårare eksem som inte blir hjälpta av denna behandling så finns receptbelagda läkemedel, påminner Anna.

 

Förebygg med mjukgörande kräm

Smörj, smörj och återigen smörj med mjukgörande kräm. En hud med eksem har nämligen brist på fukt och fett som krämerna innehåller. De hjälper till att förebygga, lindra och läka.

 

- Förebygg genom att använda mjukgörande kräm regelbundet så att huden hålls mjuk och intakt och inte riskerar att skadas. Tänk på att alltid fråga om råd på ditt apotek så att du får en bra mjukgörare som är anpassad för just din hudtyp, säger Anna.

 

- Välj gärna en kräm som inte är parfymerad och innehåller antingen karbamid, propylenglykol eller glycerol, fortsätter Anna.

 

Mildra med skonsamma produkter

Det är svårt, men försök att undvika kontakt med vatten eftersom det torkar ut huden så att eksemet förvärras. När du väl tvättar händerna eller kroppen är det bra att använda milda produkter.

 

– Kontakt med vatten kan ju vara svårt att undvika om man har handeksem. Då kan du tänka på att använda en duscholja när du tvättar händerna, den torkar inte ut huden på samma sätt som tvål gör. Smörj gärna med mjukgörande produkt varje gång du har varit i kontakt med vatten, råder Anna.

 

Lindra och motverka sveda

Ibland kan man uppleva att det svider vid insmörjning. Det är nämligen så att ju torrare din hud är desto större är risken att det svider. Så fortsätt att smörja, med en mjukgörande kräm som passar dig, även när eksemet har blivit bättre.


– Barn kan vara extra känsliga mot att det svider. Ett tips är att köpa mindre förpackningar så att barnet kan testa sig fram. Det viktiga är att hitta en kräm som barnet gillar och som inte svider, säger Anna.

 

Ingredienser för extra känslig hud

Olika mjukgörande krämer innehåller olika ingredienser, och här kan du behöva testa dig fram för att hitta en kräm som funkar.

– Om man är känslig så rekommenderar vi mjukgörare som innehåller glycerol. Det räknas som en ”snällare” mjukgörare och ofta upplever folk att de svider mindre än om man väljer en kräm som innehåller karbamid. Kräm med karbamid är en bra mjukgörare men den svider en del så den rekommenderar vi inte till de som är känsliga, säger Anna.

 

När ska jag söka vård?

Det är klokt att söka vård om du har eksem på underbenen eller eksemen sprider sig.

– Det gäller även om du har eksem runt ögonen eller om eksemen blir värre, om det uppstår sårbildning eller om de blir infekterade. Om du har testat receptfri behandling mot eksem i en vecka och inte fått någon effekt av behandlingen är det bra att söka vård, säger Anna.

Tips! Via Apotek Hjärtats samarbetspartner Min Doktor kan du söka vård för eksem.

Eksem på vintern

På vintern blir huden extra torr och fuktfattig och därför kan eksem blossa upp eller bli värre. Förebygg genom att vara noga med att använda milda, vårdande produkter.

Träffa läkare online

Om du har problem med eksem som inte blir bättre med receptfri behandling kan du höra av dig till vår partner Min Doktor för bedömning och vid behov behandling. Sök vård för eksem hos Min Doktor.


Taggar: eksem , atopiskt eksem , behandla eksem , mjukgörande kräm

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.