Födelsemärkeskontroll

I samarbete med ScreenCancer erbjuder vi födelsemärkeskontroll på utvalda apotek.

Välkommen, med reservation

Vänligen observera att lokala avvikelser förekommer med hänsyn till rådande smittläge. Vill du vara säker på att få en tid för födelsemärkeskontroll rekommenderar vi att du kontaktar ditt Apotek Hjärtat i förväg. 

Vi rekommenderar alla våra kunder att använda munskydd under tiden vi kontrollerar födelsemärken. Munskydd finns att få vid ditt besök.

Tack för din förståelse!

 

Har du ett födelsemärke som du oroar dig för men inte kommit dig för att gå till doktorn? Nu kan du enkelt få hjälp med en läkarbedömning utan tidsbokning. Hudcancer är den cancerform som ökar mest i Sverige, både godartade former som sällan sprider sig och den svårare formen malignt melanom. Oupptäckt kan den i värsta fall sprida sig och orsaka cancer även i andra vävnader och organ. Genom att undersöka dina födelsemärken regelbundet kan du upptäcka hudcancer i tid.

För att få initial hjälp med din bedömning av dina födelsemärken, gå in på länken nedan (via vår samarbetspartner Screencancer), svara på några frågor och få en initial vägledning kring dina märken:

Gör en födelsemärkescheck

 

Födelsemärkeskontroll på Apotek Hjärtat


Vi har drop-in och ingen tidsbokning behövs så du kan komma in när som helst under apotekets öppettider. Under vissa tider, speciellt vid öppning, stängning samt under helger, kan det vara svårt för vissa apotek att erbjuda födelsemärkeskontroll. Vill du vara säker på att få en tid för födelsemärkeskontroll när du besöker oss rekommenderar vi att du kontaktar ditt Apotek Hjärtat i förväg.

 

Kostnad

Kostnaden är 350 kr och inkluderar ett födelsemärke. Ytterligare märken (maximalt tre st) kostar 150 kr/st. 

Om du är medlem i Klubb Hjärtat får du bonuspoäng när du kontrollerar dina födelsemärken. 


Vid frågor

För generella frågor om födelsemärkeskontroll är du välkommen att kontakta vår Kundkontakt.

För frågor angående dina provresultat är du välkommen att kontakta ScreenCancer via e-post eller telefon +47 472 346 36

 

 

Så här fungerar födelsemärkeskontroll hos oss

Du får hjälp snabbt, undersökningen tar bara några minuter och är helt smärtfri. Den avancerade kameran med en speciell ljusteknik avbildar huden på djupet. Apotekspersonalen tar hand om dig under hela besöket och hudläkaren som analyserar bilderna har lång erfarenhet av hudsjukdomar.

Undersökningen utförs på en avskild plats på Apotek Hjärtat. Vi hjälper dig att ta bilder av de märken du vill kontrollera och skickar dem sedan elektroniskt till en erfaren hudläkare. Efter ca 1–2 veckor är analysen klar och ScreenCancer kontaktar dig angående dina provsvar.

 

Tidigare kunder berättar

Många av våra kunder har upptäckt vår tjänst födelsemärkeskontroll och gjort en screening. I de allra flesta fallen får kunden beskedet att födelsemärket inte behöver någon ytterligare kontroll. Detta innebär givetvis att kunden slipper en oro som kanske funnits där en längre tid. Men i vissa fall har faktiskt fall av cancer upptäckts som en följd av födelsemärkeskontrollen och då har screeningen oftast bidragit till att snabb diagnos kunnat ställas och behandling sättas in. Ta del av några av kundernas berättelser här.

 

ABCDE-modellen

Du bör vara uppmärksam på födelsemärken som stämmer in på något av följande:

A som i Assymetri – oregelbundenhet i ett eller två plan?
B som i Borders – hur ser kanten ut, jämn eller ojämn?
C som i Colour – hur ser färgen ut?
D som i Diameter – är märket 6 mm eller större?
E som i Evolution – har märket ändrat sig, ser det annorlunda ut jämfört med dina övriga födelsemärken?

 

Tre huvudtyper av hudcancer

  • Malignt melanom – den allvarliga typen av hudcancer som drabbade cirka 3 400 kvinnor och män i Sverige år 2012. Första symtom är ofta ett födelsesmärke  som förändrats.
  • Skivepitelcancer –  den typ som ökar mest och drabbade drygt 5 700 personer. I tidigt stadium växer den i hudens yttersta lager och visar sig ofta som en rodnad eller fjällande fläck.
  • Basalcellscancer , s k basaliom  – den vanligaste och minst farliga. Det är nästan 40 000 fall per år och sprider sig sällan.


Källa: Cancerfonden.se

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2021 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.