Taggar: sol , solskydd , solskador , solkräm

Råd till dig som har bränt dig i solen

När solen äntligen är här vill man inget hellre än att njuta i värmen. Då kan man råka bränna sig av solens strålar. Har du bränt dig i solen är det viktigt att ta hand om din hud. Vi listar de vanligaste besvären och hur du lindrar dem.


När solen skiner vill man passa på att ta vara på det härliga vädret och det är lätt hänt att man glömmer att smörja in sig tillräckligt med solkräm. Om du har råkat vara i solen lite för mycket och har bränt dig, med röd och ömmande hud som följd, behöver huden en chans att vila och återhämta sig.

 

Lindra solbränd hud

Om huden är röd, öm och kliar är det viktigt att hålla skydda huden mot solexponering. Håll dig helst borta från solen och använda hatt och täckande kläder när du är utomhus. Lindra med kylbalsam och använd återfuktande krämer.

Solens starka strålar kan också leda till flera andra besvär:

Soleksem

Solens UVA-strålar kan orsaka eksem - kliande små röda prickar, blåsor eller knottror på huden. Alla kan utveckla soleksem, både barn och vuxna, och allra vanligast är det under vår och försommar när huden ännu inte har vant sig vid solens strålar. Vanligtvis läker eksemen bort på egen hand inom en vecka. En återfuktande och vårdande hudkräm kan hjälpa till att lindra eksemen och en aloe vera gel har en lugnande effekt på huden. Svider och kliar huden kan en hydrokortisonkräm lindra.

Pigmentfläckar

Pigmentfläckar, eller hyperpigmentering som det också heter, kan bero på flera saker som hormonförändringar och graviditet. Men de små fläckarna kan även komma när vi bränner oss i solen. Fläckarna orsakas av ökat pigment i huden och är ett tecken på att huden försöker förbättra försvaret mot solen. Man kan säga att de mörka fläckarna som uppkommer finns där för att skydda huden mot ytterligare skada. Pigmentfläckar, som ofta dyker upp i ansiktet, är ofarliga men med hjälp av solskyddsfaktor minskar du risken att de uppkommer. Det finns även krämer som kan hjälpa till att reducera fläckarna.

Rynkor

Att vi får rynkor när vi åldras är ingen nyhet, men visste du att solen faktiskt är den främsta orsaken till hudens åldrande? Solens starka UV-strålar utsätter nämligen huden för oxidativ stress, vilket gör att vi får rynkor i förtid. En stor del av de rynkor som uppstår kan med andra ord förebyggas. Vill du undvika synliga ålderstecken i ung ålder bör du därför se till att skydda huden med en solkräm. Välj gärna en dagkräm till ansiktet med inbyggd SPF. För känsliga områden som näsa och öron, kan det vara lämpligt med ett solskydd med extra starkt skydd.

💡 Tips! Läs mer om rynkor och pigmentfläckar här.

Solsting

När det är väldigt varmt svettas vi mycket, upp till två liter i timmen. Om man glömmer bort att dricka ordentligt under riktigt varma dagar kan saltbalansen i kroppen rubbas. Kroppen tappar då sin förmåga att reglera temperaturen, vilket kan leda till solsting. Vid solsting mår man illa, känner sig yr och förvirrad. Har du drabbats av solsting ska du genast hitta en sval plats och kyla ner kroppen. Eftersom tillståndet kan vara livshotande är det viktigt att söka vård snabbt.

💡 Tips! Läs mer om solsting här.

Malignt melanom

Hudcancer beror oftast på för mycket UV-strålning och är den allvarligaste risken med solskador. Det viktigaste du kan göra för att skydda dig är att förebygga solskador genom att akta dig från solens strålar, speciellt när solen är som starkast mitt på dagen. Smörj in huden med SPF och håll koll på födelsemärken. Aktiniska keratoser, som visar sig som små röda fläckar på huden, kan uppstå på vissa hudtyper och beror på att huden har utsatts för mycket sol i livet. Dessa kan ibland utvecklas till en form av hudcancer. Aktiniska keratoser behandlas med högt solskydd och receptbelagda läkemedel.

💡 Läs mer om Malignt melanom här.


💡 Tips! Har du ett födelsemärke som oroar dig?
Gör en födelsemärkeskontroll på Apotek Hjärtat eller i mobilen via Min Doktor.


Taggar: sol , solskydd , solskador , solkräm

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.