Så tar du hand om solskadad hud

Visst är det härligt att vända ansiktet mot solen och bara njuta? Men se upp, det är lätt att bränna sig och få solskador om man inte är försiktig och skyddar sig mot solens starka strålar.

 
När solen skiner är det lätt att omfamna den med hull och hår utan en tanke på risken att råka ut för eventuella solskador. En Sifo-undersökning*, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat, visar att varannan man och var fjärde kvinna aldrig använder solskydd. Men det finns all anledning till att vara försiktig i solen.

Hudcancer beror nästan alltid på att huden utsatts för överdriven UV-strålning, därför är det viktigt att du både håller koll på födelsemärken och skyddar dig från stark solstrålning för att minska risken att cancer uppstår.

 Läs mer om malignt melanom

Undvik solen mellan klockan 11–15 då solen är som starkast, bär hatt och skyddande kläder och smörj in dig regelbundet med solkräm. Det bästa är såklart att förebygga och undvika solskador, men om du ändå råkat vara i solen lite för mycket kommer här några bra tips och råd för hur du tar hand om en solskadad hud.

 

Solbränd hud

Om du bränt dig, låt huden vila från solen så att den får chans att läka. Håll dig i skuggan och klä dig i täckande plagg om du måste ut. Kyl ner huden med kylbalsam eller kallt vatten och se till att återfukta huden med mild hudkräm eller after sun-lotion. Om huden ömmar kan det hjälpa att ta smärtstillande läkemedel och/eller smörja in huden med hydrokortisonkräm. Har du bränt dig väldigt mycket och har fått blåsor är det viktigt att uppsöka läkare.

 

Soleksem

Soleksem är vanligast i början av sommaren när huden ännu inte vant sig vid solstrålningen. Precis som att ljushyade personer har lättare att bränna sig drabbas de även oftare av soleksem än personer med mörkare hud. Eksem orsakade av solen kliar ofta mycket och dyker upp som små röda prickar, knottror eller blåsor på huden. Hydrokortisonkräm kan hjälpa eller svalkande aloe vera-kräm. Oftast läker de av sig själv inom en vecka. Undvik solen och använd alltid hög solskyddsfaktor, gärna 50+, om du är extra känslig för solen.

 

Pigmentfläckar

Pigmentfläckar visar sig oftast först i medelåldern och kan uppstå som en följd av att huden har utsatts för sol under många år. Personer som lätt bränner sig i solen får oftare än andra pigmentfläckar. Det är vanligt att få pigmentfläckar i ansiktet och på händerna, som ofta är extra utsatta för solen. Fläckarna är släta och kan se ut som större fräknar. De varierar i storlek och är lättast att se på ljus hud eftersom färgen är beige till mellanbrun. Pigmentfläckar är oftast helt ofarliga och kan förebyggas med hjälp av solkräm med hög solskyddsfaktor. Förändras de eller börjar blöda ska du dock uppsöka läkare för vidare undersökning.

 

3 solsäkra tips

  • Undvik solen när den är som starkast.
    Att undvika solen när den är som starkast är det bästa sättet att undvika solskador. Det finns flera smarta solappar du kan använda för att ta reda på när solen skiner som starkast just där du bor.

  • Applicera rätt mängd solskydd

    Visste du att det behövs ungefär 1 dl solkräm till hela kroppen och cirka 1 tsk till ansiktet? Smörj in dig då och då vid behov, och alltid efter bad. Smörj varannan timme om du badar ofta.

  • Undersök dina födelsemärken

    Vi på Apotek Hjärtat erbjuder födelsemärkeskontroll på utvalda apotek. På grund av coronapandemin kan det vara bra att ringa först för att kolla om det finns tider. Vår samarbetspartner Min Doktor erbjuder också födelsemärkeskontroll och kommer i sommar ha tillfälliga sommarkliniker på ett flertal ställen runt om i Sverige. Där kommer du bland annat kolla upp dina födelsemärken om du är osäker.


 

Läkemedel kan göra dig mer känslig

Vissa mediciner kan göra din hud mer känslig för solen. Om du använder läkemedel är det därför viktigt att kolla upp vad som gäller i bipacksedeln.


*Sifo-undersökning: Undersökningen har genomförts av Sifo på uppdrag av Apotek Hjärtat. Den bygger på 2414 intervjuer bland svenska allmänheten och är riksrepresentativ. Datainsamlingen gjordes mellan 11 och 19 januari 2021.

 

Läs mer:

Så fungerar födelsemärkeskontroll hos oss på Apotek Hjärtat

Så väljer du rätt SPF för din hudtyp

 


Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2021 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.