Hitta rätt rutin för torr och känslig hud

Torr hud är ett av de vanligast förekommande hudtillstånden. Graden av torrhet kan påverka huden på olika sätt – den kan kännas stram, knottrig eller till och med grov med en benägenhet till kliande, fjällande och rodnad.

Torr hud uppstår på grund av en försvagad hudbarriär som kan bero på ett underskott av lipider (naturliga fettsyror) som hjälper till att skydda huden från uttorkning eller brist på andra naturligt återfuktande ämnen i huden.

Att använda mjukgörare och återfuktande produkter är det bästa du kan göra som ett första steg mot en mer välmående hud. Men hudens olika behov ställer krav på anpassade produkter, så våga testa dig fram för att se vad som passar just dig.

Här nedan följer tips och råd kring en god hudvårdsrutin beroende på vad just din hud behöver.

Aktiva ingredienser som gör skillnad

Genom att välja produkter som innehåller särskilt utvalda ingredienser kan du hjälpa din hud att motverka uttorkning, irritation och andra kännetecken för en torr och känslig hud.

Urea, även känt som karbamid, är superingrediensen som hjälper till att ge intensiv återfuktning genom att dra till sig och binda fukt i huden. Vid tillräckligt hög halt har urea även en exfolierande effekt vilket gör den särskilt effektiv även vid knottrig, flagnande och grov hud.

Dexpanthenol, ett B-vitaminkomplex, förbättrar hudens egen förmåga till förnyelse och reparation. Att smörja sig regelbundet motverkar bland annat torrhet och narighet.

Ceramider är ett naturligt förekommande ämne i huden och genom att tillsätta detta i din hudvård stärker du hudens skyddsbarriär och bidrar till att förebygga fuktförlust.

Nyheten Eucerin UreaRepair – för dig med extremt torr hud

Eucerin UreaRepair Lotion är en kroppslotion som innehåller en unik sammansättning av aktiva ingredienser: 10% Urea, Ceramider, NMF (naturligt återfuktande ämnen) och Gluko-Glycerol som tillsammans verkar för en slätare och smidig hud.

 • Mjukgör mycket torr och stram hud
 • Återfuktar upp till 48 timmar
 • Stärker hudens egen skyddsbarriär
 • Utan parfym

Klassikern Eucerin pH5 – för dig med torr och känslig hud

Eucerin pH5 Lotion innehåller unika pH5 Balance System som återställer hudens optimala pH-värde och stärker dess naturliga försvar, vilket gör den mer motståndskraftig mot yttre påverkan och mindre känslig. Innehåller även Dexpantenol som är känt för sina återbildande egenskaper.

 • Återfuktar torr och känslig hud
 • Återställer hudens optimala pH5-värde
 • Förbättrar hudens egen skyddsbarriär
 • Finns med och utan parfym

Favoriten Eucerin AtoControl – för dig med irriterad och kliande hud

Eucerin AtoControl Lotion innehåller en hög andel Omega-oljor som tillför näring till huden, Ceramider som stärker hurbarriären och Licochalcone (från lakritsrot) som lugnar irriterad och kliande hud. Kan även användas för den allra känsligaste huden hos spädbarn från 1 månads ålder.

 • Lugnar torr, irriterad och kliande hud
 • Intensiv återfuktning och mjukgörande
 • Stärker hudens naturliga skyddsbarriär
 • Utan parfym

Multiprodukten Eucerin Aquaphor – för dig med torr och sprucken hud

Eucerin Aquaphor är en transparent gelsalva som hjälper till att reparera, lugna och vårda huden.  Aquaphor bildar en semiocklusiv skyddsbarriär som gör att huden kan andas. Innehåller Glycerin som är en effektiv fuktgivande ingrediens samt Pantenol som hjälper till att påskynda hudens egen förnyelseprocess.

 • Mjukgör och återställer torr, sprucken hud
 • Skyddar mot friktion och yttre påfrestningar
 • Icke-komedogen (täpper inte till porer)
 • Utan parfym, vatten och konserveringsämnen

Hudvårdsrutin för en välmående hud

Det behöver inte vara komplicerat att slippa torr hud, du kommer långt med goda vanor.

Steg 1: Återfukta redan i duschen

Använd en duscholja som är rik på naturligt återfuktande oljor och som rengör huden skonsamt utan att torka ut. Eucerin pH5 Shower Oil finns med och utan parfym och är framtagen för att inte störa hudens naturliga skydd. Den går lika bra att använda till handtvätt! Förslagsvis använder du en refill för att fylla på din tvålpump hemma.

2. Mjukgör, mjukgör, mjukgör

Du kan inte skämma bort huden eller ”vänja den” vid för mycket mjukgörande hudvårdsprodukter. Om du har torr hud, ta för vana att smörja in dig minst en gång varje dag och alltid direkt efter dusch och handtvätt – då tillgodoser sig huden återfuktningen på bästa sätt.

3. Universalprodukten för torra partier

Har du testat Aquaphor Skin Soothing Balm ännu? Denna hudvårdshjälte med otaliga användningsområden. Smörj dina torra nagelband, armbågar, nariga kinder eller varför inte använda den transparenta och oparfymerade gelsalvan till att ge dina hälar en välgörande nattkur? Detta är produkten för i stort sett allt och alla.


Taggar: eucerin , torr hud , hudvårdsrutin

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.