Taggar: sår , manukahonung , manuka

Behandla sår med manukahonung - Manuka Fill

Att använda honung som sårbehandlling är en mångtusenårig tradition. Idag är medicinsk honung ett etablerat behandlingsalternativ för svårläkta sår. Läs mer om manukahonungen.

Redan på stenåldern förstod man värdet av honung, som var ett viktigt läkemedel i många gamla kulturer – Egypten, Assyrien, Kina, Grekland och i Romarriket. Det användes för behandling av infekterade sår minst 4000 år innan bakterierna upptäcktes. Honung kom att bli huvudingrediens i de salvor och förband som Hippokrates förespråkade. 

Senare har vissa forskningsstudier visat att honung kan hämma tillväxten av bakterier och olika svamparter som vi idag vet kan försvåra sårläkning. Forskning visar även att bins honungsmagar innehåller mjölksyrebakterier med bakteriedödande effekt. Om dessa egenskaper verkligen ger effekt på sårläkningstiden är inte helt klarlagt. Mest undersökt är manukahonung  från Nya Zeeland, producerad av bin som samlar nektar från manukaträdets blommor. 

Vad kan man använda Manuka Fill till?

Manuka Fill hjälper till att upprätthålla en fuktig sårläkningsmiljö, vilket bidrar till att påskynda sårläkningsprocessen. Medicinsk behandlingshonung som appliceras i sår absorberas inte, och honung kan användas även hos personer med diabetes.  Det är dock rekommenderat att övervaka blocksockernivåerna hos personer med diabetes vid användning av Manuka Fill. Tänk på att ”vanlig honung” från butikshyllan eller odlaren inte bör användas i sår eftersom det finns risk för att den kan innehålla sporer och pollen.

Manukahonung i maten

Det finns även andra produkter som innehåller manukahonung som kan ätas. Den kan användas i en kopp te, kopp kaffe eller choklad. Den ger en fin sötma som värmer gott och har en lenande effekt om du har ont i halsen. Du kan också använda den som sötningsmedel vid matlagning – en krydda i alla former av matlagning eller bakning.

Tips på produkter med manukahonung


Taggar: sår , manukahonung , manuka

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.