Så blir du av med ilningar i tänderna

Det isar, bultar och hugger i tänderna – känner du igen dig? Du är långt ifrån ensam om att uppleva ilningar i tänderna. Här kan du lära dig mer om vad som orsakar ilningar och hur du kan behandla det.

 
Uppkomsten av ilningar i tänderna kan bero på många olika saker, men är i sig inte farligt. Det är dock en indikation på att något inte står rätt till. Vissa upplever ilningar ofta, medan andra upplever det sällan eller aldrig. Detta beror på att tjockleken på emaljen och tandbenet (dentin) varierar från person till person. Ju tunnare emalj du har desto större är risken för ilningar.

 

Varför uppstår ilningar?

Ofta beror ilningen på att emaljen eller dentinet fått en skada vilket gör att nerverna i tänderna inte är tillräckligt skyddade. Detta kan uppstå om du borstar för hårt eller använder en tandborste med hårda strån. Då kan nämligen delar av ditt tandkött borstas bort och lämna tandhalsen blottad. Även trauma, långvarig tandpressning/tandgnissling och frätskador som orsakas av regelbundet intag av sura drycker kan ge skador på emaljen. Men det kan också bero på att du har fått ett hål, en spricka i tanden eller att en lagning gått sönder.

– Eftersom kroppen inte återbildar emalj eller dentin kan ilningar bli permanenta. Vid allvarliga skador på tanden kan tandhalsen/tandroten förbli utan skydd. Det är viktigt att ta reda på vad anledningen är till att man har ilande tänder, säger Leyla Soltani, tandhygienist och apotekare på GUM

 

"

De nya generationerna av tandkräm mot ilningar i tänder kan ge både smärtlindring och blockera skadan

Leyla Soltani, tandhygienist

 

Så kan du förebygga

Regelbundna besök hos tandvården

Det finns flera saker som du kan göra för att förebygga att ilningar uppstår. Regelbundna kontroller hos tandläkare eller tandhygienist är viktigt för att tidigt upptäcka karies eller andra skador på tänderna.

– I samråd och med hjälp av tandläkare kan man använda sig av en fluorskena samt fluorlacka tänderna. Hos tandläkaren kan man även blockera det skadade området genom att göra en tandfyllning.

 

Var noga med tandborstningen

Håll en god munhygien och borsta tänderna två gånger varje dag. Då undviker du att få beläggningar som kan orsaka karies och inflammation i tandköttet.

– Använd en extra mjuk tandborste som byts ut var tredje månad. Även valet av tandkräm är jätteviktigt. Det finns speciella tandkrämer som innehåller mycket mer fluor än vanliga tandkrämer, 5 000 ppm istället för 1 500 ppm. Fråga din tandhygienist eller tandläkare om du behöver använda en tandkräm med högre fluorhalt. 

 

Använd fluor

Fluor hjälper tänderna att både reparera ytliga kariesskador och förhindra att nya uppstår. Det är därför viktigt att borsta tänderna regelbundet med fluortandkräm. Men det finns också tabletter, munskölj och tuggummi med fluor som du kan ta vid behov.

Det finns också tandkrämer som är speciellt framtagna för känsliga tandhalsar. Dessa innehåller ofta kaliumsalter som kan dämpa smärtan.  

 – De nya generationerna av tandkräm mot ilningar i tänder kan ge både smärtlindring och blockera skadan, säger Leyla Soltani.

 

Behöver du bettskena?

 Genom att använda en bettskena under natten kan du minimera slitaget på tänderna som uppstår vid tandpressning och tandgnissel. Prata med din tandläkare om du behöver en bettskena.

 

Hur kan jag behandla ilningar hemma?

  • Använda en mjuk tandborste och borsta mjukt. Hos tandvården kan du få tips på hur du ska borsta rätt.
  • Undvik frekvent intag av mat och dryck med mycket syra, t ex frukt, juice och läskedryck. Syran mjukar upp tändernas yta vilket kan ge skador på emaljen. Vänta minst en timme efter innan du borstar tänderna.
  • Använd en speciell tandkräm som är framtagna för känsliga tandhalsar och som innehåller fluor. 
  • Regelbunden fluorsköljning, fluortabletter och tuggummi med fluor kan minska besvären. Rådfråga din tandhygienist eller tandläkare. Om du har problem med tandgnissling ska du t ex undvika tuggummi.
  • Undvik tandkräm som har en slipande och blekande effekt eftersom dessa kan orsaka onödigt slitage på tänderna.

 

När ska jag söka vård?

Du bör kontakta en tandläkare om du misstänker att ilningen orsakas av ett hål eller annan skada på tanden. Det samma gäller om smärtan är så pass kraftig att det påverkar din vardag eller om du besvärats av ilningar under en längre tid.

 


Taggar: tandvård , munvård , ilningar

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.