Beteende: Vänner och umgänge

Ni kanske har hängt ihop som ler och långhalm, du och ditt barn. Du har varit förstahandsvalet, och fått veta allt om höjdpunkter och lågvattenmärken i ditt barns liv. Och så en dag får du en känsla av att ni håller på att glida ifrån varandra – att du prioriterats ner. Eller så upplever du att ditt tidigare så sociala barn inte längre träffar sin vänner, och spenderar mer tid hemma. Och du oror dig. Det hör till rollen som tonårsförälder att ha funderingar om sitt barns sociala liv.


I tonåren bli kompisar allt viktigare för många, i takt med att barnet vill hitta nya sammanhang utanför familjen. Kompisar, och framförallt avsaknad av dem, kan också ligga till grund för oro, nedstämdhet och en social stress över att vilja vara populär och omtyckt. Under tonårstiden är det helt normalt att de gemensamma filmkvällarna i soffan blir färre, att utflykter eller semestrar med familjen prioriteras ner och att man hellre umgås med vänner än med familj. Det är också vanligt att tonåringen inte känner något behov av kompisar och gärna spenderar tid för sig själv eller att umgänget främst är digitalt. Det är den ofrivilliga ensamheten som blir skadlig. Det är också någonting som kan vara känsligt att prata om, vilket ställer höga krav på dig som förälder, personal på skolan eller andra vuxna i tonåringens närhet.

"Min tonåring kunde ibland ringa och fråga om hon fick göra det ena eller andra med sina kompisar, fast jag kände att hon egentligen ville att jag skulle säga nej. Vi kom på ett kodord som innebär att jag ska svara nej så att hon slipper vara den tråkiga i gänget. Då är hon bara den med en lite sträng mamma."

Sandra, mamma till en 17 åring.

"I takt med att kompisarna tog alltmer tid i vår sons liv, tyckte jag att han blev mer och mer som en främling. Jag saknade pappa-son-hänget och innerst inne kanske han också gjorde det. När jag själv återupptog mitt golfintresse, som pausats under småbarnsåren, insåg jag att det skulle vara den perfekta sporten även för vår son. Jag fick med honom till driving rangen ett par gånger och sen var han fast. Idag spenderar vi många timmar tillsammans på golfbanan och jag kan inte nog tacka mig själv för att jag kom på idéen med golfen."

Magnus, pappa till 18-åring med lågt golfhandikapp


Försök att prata om relationer och engagera dig i din tonårings vänner och umgänge. Även om du är tydlig med att du alltid finns där kan det kännas enklare att vända sig till någon annan, då många unga tycker att det är ett jobbigt ämne att prata om. Jourhavande kompis eller BRIS är två exempel där man kan få råd och stöd som tonåring.


Först och främst, ta reda på hur det förhåller sig. Vissa ungdomar är nöjda med att vara själva så man ska inte göra ett problem av något som kanske inte är det. Alla behöver inte vara supersociala hela tiden. Tillskriv inte din tonåring ensamhet. Fråga utan att skuldbelägga eller vara bekymrad, och lyssna in. Tonåringar som ägnar sig mycket år dataspel upplever kanske att det är där de har sitt sociala liv och att de inte är ensamma. Men är ensamheten ett reellt problem, så försök prata om det. Varför är det så? Finns det något din tonåring kan exponeras för, för att hitta nya sammanhang? Någon ny hobby, träning eller annat? Ju äldre ungdom, desto svårare kan det vara men du kan försöka uppmuntra till nya initiativ. Om du misstänker att din tonåring är i dåligt sällskap handlar det återigen om att bygga förtroende för att samtala om det. Vädra din oro utan att skuldbelägga eller förbjuda, visa att du bryr dig och att du vill lyssna utan att döma. 

Känner du oro för en situation eller inte vet hur du ska agera? Ring Minds experter på Föräldralinjen för stöd och vägledning. Volontärerna som svarar har lång erfarenhet av arbete med barn, ungdomar och föräldrar och har utbildning som psykolog, socionom eller psykoterapeut.

Du når Föräldralinjen på telefon 020-85 20 00, vardagar 10-15 samt torsdagskvällar 19-21. Du är anonym och Mind står för samtalskostnaderna.

 

 


Taggar: beteenden under tonårstiden

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.