Torr och känslig hud hos barn - så tar du hand om den

Barns hud är något alldeles speciellt – mjuk, len och oförstörd. Men barns hud är också känsligare än hos vuxna och kräver därför extra omsorg. Vi berättar hur du bäst vårdar ditt barns känsliga hud och behandlar vanliga hudproblem som kan uppstå.

 

Bebisars hud är betydligt tunnare och mer känslig än vuxnas. Det gör att huden lättare absorberar ämnen som kommer i kontakt med den. Det är först vid ungefär 6 års ålder som barnets hud börjar likna en vuxens i struktur och funktion. Eftersom barns hud är extra känslig kan olika hudproblem uppstå.

Utslag på barn är vanligt

Atopiskt eksem och torr hud är bland de vanligaste hudproblemen hos barn. Många vanliga barnsjukdomar kan också orsaka hudbesvär som utslag, blåsor, prickar eller klåda. Svinkoppor, höstblåsor, mollusker och nässelutslag är exempel på sjukdomar som ger utslag på kroppen.

–  Virusinfektioner som vattkoppor och tredagarsfeber kan också orsaka hudproblem, säger Anna Georgiadi, legitimerad apotekare på Apotek Hjärtat.

Atopiskt eksem hos barn

Atopiskt eksem ger torr hud och kliande utslag. Barn får ofta besvär i vecken där lederna böjs, exempelvis i knävecken eller armvecken och därför kallas atopiskt eksem också för böjveckseksem. Eksemen kan inte botas men besvären kan lindras bra med rätt behandling, där är det viktigt att smörja ofta och förhindra huden från att torka ut. Besvärliga torra eksem kan behandlas med kortisonsalva och mjukgörande krämer.

Röd och irriterad rumpa hos bebis

Det är inte ovanligt att små bebisar får besvär med röda och irriterade rumpor. Lyckligtvis finns många bra produkter som kan lindra. Bepanthen skyddar den känsliga bebisrumpan och kan användas efter varje blöjbyte. Även Inotyol kan smörjas på det röda området för bebisar som har mycket besvär.

– Tänk på att rengöra med ljummet vatten och mjuka tvättservetter och låt rumpan lufttorka innan krämen smörjs på, säger Anna Georgiadi.

Små bebisar kan också få skorv i hårbotten. Skorv kan försvinna av sig själv med tiden, men kan även behandlas med en mild barnolja.

 

 

Behandling för barns torra hud

Mjukgörande krämer med glycerol är idealiska för att behandla och vårda den torra hud som både bebisar och lite större barn kan råka ut för.

– Dessa svider mindre än andra mjukgörande medel och är rekommenderade från nyfödd ålder, säger Anna Georgiadi.

För äldre barn kan krämer med propylenglykol eller karbamid vara värt att prova. När du badar din bebis kan du droppa lite babyolja i badet för att mjuka upp huden. För lite större barn som duschar passar en oparfymerad duscholja bra.

Det bästa för att förebygga torr hud är att använda mjukgörare regelbundet. Och att undvika att bada bebisar och barn för ofta, eftersom vatten torkar ut. Om ditt barn har torr hud är det bra att inte göra huden irriterad genom att klia på den.

– Sätt på bomullsvantar på små bebisar, alternativt täck huden med kläder, så att bebisen inte kommer åt att klia, säger Anna Georgiadi.

Välj rätt hudkräm på vintern

Det är extra viktigt att använda en bra hudkräm och arbeta förebyggande under de kalla vintermånaderna, för att slippa torr hud och eksem. Undvik att tvätta eller smörja in barnet precis innan det går ut. Fukten kyler ner barnets hud och tar bort hudens skyddande fettlager. Smörjer man in huden kan det ge köldskador och göra så att huden andas sämre. Om man ändå behöver smörja barnet när det är minusgrader ska man välja en vattenfri kräm.

Sök hjälp vid behov

Det räcker oftast med receptfria mjukgörande krämer för att behandla torr hud hos barn och bebisar. Om symtomen kvarstår trots regelbunden behandling, och byte till mildare duscholja eller babyolja, bör man söka vård. Om din bebis har blöjutslag som sprider sig utanför blöjområdet, eller om det fortsätter att vara irriterat trots behandling under några dagar, kan du också söka vård.


Taggar: torr hud , torr hud barn , behandla torr hud
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.