En lugnare december för magen.

Adventstid betyder tända ljus, lucia och lussebullar. Men det kan också vara en stressig period, både privat och på jobbet, vilket kan påverka magen. Så här håller du magen i balans under hela december.

Julklappar och mat ska inhandlas, pepparkakor bakas, julafton med hela släkten planeras och glöggminglen avlöser varandra. Mysigt, men december kan ibland kännas övermäktig och vara en källa till magproblem. Atyaf, legitimerad receptarie på Apotek Hjärtat, berättar att magen är känslig och påverkas lätt.

– Stress kan leda till att du får ont i magen och känner dig uppblåst. Du kan även få förstoppning eller diarré, bli illamående eller uppleva tidig mättnadskänsla. Då känner man ofta obehag och smärta i övre delen av magen.

Symtomen på stressmage kan vara påfrestande, men är inte farligt.
 – Det skadar inte magen på något sätt. Upplever du stora besvär finns det receptfria läkemedel som kan lindra.

Ta hjälp av varandra

Försök också att sänka kraven på dig själv. Måste pepparkakorna bakas eller kan de lika gärna köpas? Påminn dig själv om vad julen egentligen handlar om – umgänge med nära och kära, vila och mysiga stunder. Våga ta hjälp av varandra, både när det kommer till glöggmingel med kollegorna och maten till julafton.

– Knytkalas passar exempelvis ypperligt under julen – och ger ett mer varierat julbord, säger Atyaf.

 Så undviker du stressmage

Ät i lugn och ro.
Njut av maten och upplev smakerna. Ät gärna mindre portioner på regelbundna tider och tugga ordentligt. Frukt, grönt och fiberrika livsmedel tar hand om magen.  

Ta en promenad.
Rör på dig varje dag. Motion är bra för magen och tarmarnas funktion. Varför inte unna dig en lunchpromenad? Att ge sig ut och gå i dagsljus ger dessutom extra energi!

Låt toalettbesöken ta tid.
Du ska självklart inte sitta på toaletten längre än vad du behöver. Men stressa inte, utan gör dina behov i lugn och ro tills du känner dig klar.

Tänk lite extra på vad du äter.
Många får även magbesvär av fet mat, lök, citrusfrukter och kaffe. Rökning, alkohol och vissa läkemedel kan också ge mer besvär.

Vanliga magproblem och hur de kan lindras

Magen kan hamna i obalans på flera olika sätt när vi känner oss stressade. Ibland får du ett symtom, och ibland en kombination av flera. Här har vi listat fyra vanliga symtom på stressmage, och hur du kan lindra besvären.


Sura uppstötningar & halsbränna
Sura uppstötningar, eller magsaftreflux som det också kallas, beror på att den övre magmunnen inte håller riktigt tätt. Då kan den frätande magsaften komma upp från magsäcken och läcka ut i matstrupen – vilket ofta också ger halsbränna. Det kan kännas som en brännande känsla i bröstet och halsen och göra ont i övre delen av magen. Vanligtvis är besvären lindriga och går över av sig själv, men ibland kan receptfria läkemedel lindra.

-        Novalucol och Abecol  är tuggtabletter med mintsmak som ger lindring inom några minuter.

-        Gaviscon lägger sig som ett lock på maginnehållet och hindrar det från att komma upp i matstrupen.

-        Om du har svåra besvär med halsbränna och sura uppstötningar finns även Omeprazol som är en korttidsbehandling mot halsbränna och sura uppstötningar. Omeprazol minskar mängden syra som produceras i magen.

 

Diarré
Vid diarré blir avföringen lös och vattnig, och det är vanligt att ha magknip och känna sig uppblåst. Ofta går besvären över inom ett par dagar. Men om diarrén kommer som en ovälkommen gäst på julafton, när du kanske inte ens är hemma, kan det vara skönt att lindra besvären med receptfria läkemedel.

-        Loperamid används vid akut, tillfällig diarré. Motverkar tarmrörelserna och minskar vätskeförlust.

-        Vi-Siblin är ett granulat som rörs ut i vatten eller strös över maten. Det används vid både diarré och trög mage och normaliserar tarmfunktionen. Det behöver dock några dagar på sig innan det verkar fullt ut.

-        Vid diarré förlorar kroppen mer vätska än vanligt. Det är därför klokt att ta vätskeersättning under tiden.

 

Förstoppning
Förstoppning kan både vara smärtsamt och kännas obehagligt. Det är svårt att bajsa och avföringen är väldigt hård. Försök att lindra genom att äta lite mer fibrer, dricka mer vatten, dricka katrinplommondryck eller äta ett övermoget päron – då kan nämligen magen sättas i gång. Även promenader och rörelse kan hjälpa. Det finns också frukt- och fiber-tabletter som kan hjälpa magen på traven.

-        Om du behöver omedelbar lindring kan Microlax hjälpa. Mikrolavemanget mjukar upp hård avföring i ändtarmen och verkar inom 5–15 minuter.  

-        Laktulos normaliserar tarmens rörelser och motverkar förstoppning.

-        Hjärtats Psylliumhusk med mjölksyrabakterier kan också hjälpa vid förstoppning och trög mage. Det innehåller psylliumfröskal och 500 miljoner goda bakterier.

 

Gaser & uppblåst mage
En mage i obalans kan bli gasig och uppblåst. Under december ändrar de flesta av oss även matvanorna en aning, vilket kan vara ytterligare en orsak till gaser. Gaser kan bland annat ge magont, magknip och bullrig mage. Ibland blir magen stor och du kan känna att du måste knäppa upp åtsittande kläder.

-        Om du har stora besvär kan Redugas lindra. Det är tuggtabletter som motverkar uppblåst mage.

-        Det finns även ett läkemedel som heter Dimetikon, som underlättar gasens passage genom tarmen.

-         Här hittar du alla receptfria läkemedel som kan hjälpa vid uppblåsthet och gaser.

Tips 💡Se fler magprodukter här

Källor:
1177.se
kry.se
https://octean.se/senaste-nytt/7-enkla-tips-att-lindra-din-stressmage/

Produkter Mage & Tarm


Taggar: julmage , december , mage , magbesvär

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.