Taggar: ärr

Ärrbehandling: tips och råd för mindre ärr

Ärr kan vara stora eller små. De kan vara upphöjda eller insjunkna och de kan blekas med tiden. Alla har vi någon gång fått ett sår som lämnat ett ärr efter sig. Här berättar Loreto Ferrada, specialistläkare i dermatologi och venerologi, om hur du tar hand om såret för att ärret ska bli så fint som möjligt.


Ärr kan uppstå om du fått en skada som går djupt ner i huden efter till exempel ett medicinskt ingrepp, en sårskada eller efter akne som lämnat sår. Om du fått ett sår är kroppen så fantastisk att den bildar ny vävnad, så kallad ärrvävnad, för att täcka såret. Hur mycket ärret kommer synas beror på olika faktorer.

– Ärrvävnaden är mindre elastisk, saknar hår och svettkörtlar. Huden är också olika tjock på kroppens olika delar och det påverkar läkningen och därmed också storleken på ärret. Därför får man större ärr efter ett ingrepp på ryggen jämfört med ingrepp på ansiktet, säger Loreto Ferrada, specialistläkare i dermatologi och venereologi (huden och dess sjukdomar) på Min Doktor.

 

Ta hand om såret så blir ärret mindre

Det viktiga när du fått ett sår, oavsett hur du fått det, är att du håller det rent. Undvik också att pilla på eller stretcha huden kring såret. Detta för att undvika infektion och att såret blir större. Ju större såret är desto större blir ärret.

– Om man har ett sår efter ett medicinskt ingrepp är det viktigt att man följer de rekommendationer man får från sjukvården. Oftast handlar det om att hålla såret rent så att ingen infektion uppstår. Det kan också löna sig att använda hudvänlig tejp över såret en tid efter för att hålla ihop sårkanterna. Att smörja med en återfuktande olja eller kräm bidrar även det till finare läkning.
 

Två typer av felaktig ärrläkning

De allra flesta sår läker och lämnar ett platt ärr som med tiden bleks. Men ibland blir ärren mer synliga och då klassas de som hypertrofiska ärr eller keloider.

- Hypertrofiska ärr är begränsade till själva sårytan och är ofta upphöjda, tjocka och röda. De uppstår ofta efter kirurgi eller brännskada och beror på en överproduktion av kollagen under läkningsprocessen. 

- Keloider är upphöjda, knöliga, hårda, röda och kan ge klåda. De är större än det ursprungliga såret och uppstår oftast när det varit mycket spänning, t ex över ett operationssår.

 

Förebygg ärr med rätt eftervård

När såret slutit sig kan den nya vävnaden vara hård och ha en rodnad, men det brukar blekna och bli mjukare med tiden. Du kan också uppleva klåda eller att det är upphöjt. I detta skede finns det fortfarande saker du kan göra för att påverka ärrets framtida utseende.

 

– Under 6–12 månader efter du fått skadan kommer ärret förändras, beroende på sårets djup och storlek. Därför räcker det inte att du gör något i bara några veckor. Håll ärrvävnaden återfuktad med hjälp av krämer eller oljor. Det gynnar hudens elasticitet och bidrar till bättre läkning. Ärrvävnaden är också känsligare och ärret kan bli irriterat eller missfärgat av solen. Det är därför viktigt att du använder solskydd om du exponeras för solen.
 

Du kan även behandla äldre ärr, men var medveten om att du aldrig kan sudda bort ett ärr helt. Så ha realistiska förväntningar.

– När ärret är äldre är det inte aktuellt att förebygga för bästa läkning. Men störs man av ärret kan man försöka behandla med laser för att slipa eller mjuka upp ärrvävnaden. Ju tjockare ärr desto mer går det att göra, men det kommer alltid att finnas någon form av ärr kvar. Ibland används även injektion med kortison för att hindra klåda och för att minska storleken på tjock och upphöjd ärrvävnad.  

 

Hjärtat tipsar: Fyra produkter för ärrbehandling

 

  • Siltape Medicinsk Silikontejp: När såret helt har läkt eller 1–2 veckor efter borttagning av stygn kan du börja använda Siltape. Silikontejpen är följsam, låter huden andas och skyddar ärrvävnaden. Effektiv på både hypertrofiska ärr och keloider. Låt sitta dygnet runt och ta bort vid dusch eller bad. Går att använda på äldre ärr om de fortfarande är rosa och upphöjda, men behandlingstiden kan då vara längre.

 

  • Cicamed Scar: En silikongel som hjälper till att mjuka upp och släta ut huden. Kan användas på de allra flesta ärr. Börja behandla när såret är förslutet och ärret fortfarande är aktivt för bäst resultat.

  • Bio-Oil: Med en kombination av växtextrakt och vitaminer har hudvårdsmärket Bio-Oil tagit fram oljebaserade produkter mot ärr och bristningar. Deras hudvårdsolja återfuktar huden samtidigt som den gör ärr och ojämn hudton mindre framträdande.

  • Mepiform: Ett tunt och flexibelt självhäftande silikonförband som behandlar både gamla och nya hypertrofiska ärr och keloider. Det kan ta mellan 3–12 månader för att förbättra ett gammalt ärr och mellan 2–6 månader för nya ärr.

Se alla våra produkter för ärrbehandling här


Taggar: ärr
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.