Taggar: vitaminer , tillskott , kost

Magnesium – har jag magnesiumbrist?

Intresset för magnesium har ökat stort de senaste åren. Men vad är mineralet egentligen bra för? Nutritionisten Anna Luzynska reder ut vad magnesium gör i kroppen och vem som behöver äta extra tillskott.

 

Hej Anna! Varför är det viktigt att få i sig magnesium?

Magnesium är ett mineral som styr flera livsnödvändiga processer i kroppen. Det reglerar bland annat de metabola processer som möjliggör att vi kan tillgodogöra oss näringsämnen från kosten. Mineralet behövs också för att behålla ett starkt skelett och för immunförsvarets skull. Det är också viktigt för att nervsignalerna som går till hjärtat och musklerna ska fungera normalt.  

Hur får jag i mig magnesium?

Sträva alltid efter att i första hand få i dig ditt magnesium via kosten. Då får du även i dig andra bra vitaminer, mineraler och antioxidanter. Multivitaminer innehåller många olika vitaminer och mineraler som interagerar med varandra. Magnesium påverkas negativt av det kalcium som finns i multivitaminer.

Om du ska ta ett magnesiumtillskott rekommenderar jag därför att ta ett rent magnesiumtillskott och att inte äta det i samband med multivitaminer. Även mejeriprodukter och mat med mycket kostfibrer kan hämma upptaget av magnesium – undvik därför även dessa livsmedel när du tar ditt tillskott.

Är magnesiumbrist vanligt och vilka symptom kan det ge?

Nej, magnesiumbrist är inte alls vanligt hos friska personer. Magnesiumbrist uppkommer oftast som en sekundär brist om man har någon sjukdom.

Får du brist på magnesium kan det leda till benskörhet eller muskelsvaghet vilket kan ge ofrivilliga darrningar och påverka kroppens reflexer. Brist på mineralet kan också ge neurologiska besvär – man har bland annat sett ett samband mellan magnesiumbrist och migrän. Du kan också få psykiska besvär som depression eller mental trötthet. 

artikeln fortsätter nedan

 

Hitta ett magnesiumtillskott som passar dig!

 

Vem behöver äta extra magnesium? 

Det är viktigt att få i sig rekommenderad mängd magnesium genom hela livet. Skelettet lagrar magnesium ända fram till 20–30-årsåldern. Under uppbyggnaden av skelettet är det därför extra viktigt att komma upp i den dagliga rekommenderade magnesiumdosen. Det är också viktigt att få i sig rätt mängd magnesium tidigt i livet eftersom det krävs för nervernas utveckling. När du blir äldre är det bra att tänka lite extra på att få i sig magnesium så att inte skelettet urlakas.

Grupper som är extra sårbara för näringsbrist i allmänhet är nyfödda och barn, ungdomar, gravida och äldre.

Kan du få i dig för mycket magnesium?

Det finns ingen risk att du får i dig för mycket genom det du äter. Det skulle vara om du överdoserar kosttillskott. Ett första tecken på att kroppen har fått i sig för mycket magnesium är diarré. Andra symptom uppkommer först vid väldigt höga intag.

Kan magnesiumnivåerna i kroppen påverkas av stress?

Det tycks finnas ett samband mellan lägre magnesiumnivåer i kroppen och kronisk, psykisk stress. Stress kan alltså möjligen påverka kroppens upptag av magnesium. Jag tycker att personer med depressiva symptom och personer som upplever utmattning eller trötthet till följd av stress bör kontrollera sina magnesiumnivåer.

Vad ska man tänka på när man köper magnesiumtillskott?

Om du behöver ett magnesiumtillskott kan jag rekommendera att köpa tillskottet på ett apotek där utbildade farmaceuter kan hjälpa dig med ditt första inköp. Var alltid uppmärksam på hur hög dosen är i tillskottet, en del tillskott kan nämligen ha väldigt höga doser. Vid vissa sjukdomstillstånd är det extra viktigt att vara försiktig med kosttillskott, till exempel hjärtsjukdom eller vid försämrad njurfunktion.  

Om experten

Anna Luzynska är utbildad nutritionist och arbetar som nutritionskonsult på NutritionCenter där hon bland annat ger personliga kostråd. Hon är även expert på frågor som är kopplade till det metabola syndromet. 

Mat som är rik på magnesium

  • Mörkgröna bladgrönsaker
  • Baljväxter
  • Potatis
  • Färska örter
  • Fullkornsprodukter, till exempel grovt bröd och fullkornspasta 

Bra att veta!

Den mängd du äter av ett livsmedel påverkar hur mycket magnesium du får i dig. Färsk spenat och färsk basilika är exempel livsmedel som är väldigt rika på magnesium. Men genom att äta potatis och bönor kan du få i dig en större mängd magnesium eftersom det är lättare att äta stora mängder – trots att potatis och bönor innehåller mindre magnesium per 100 gram än basilika.


Taggar: vitaminer , tillskott , kost

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.