Smärta och njutning under och efter graviditeten – Ellas fysioterapeuter vägleder dig

Vill du veta mer om förstoppning, TENS som smärtlindring eller sex efter förlossningen? Elinor Åred och Elin Stattin Sköld är legitimerade fysioterapeuter inriktade på kvinnohälsa på vårdappen Ella. Här får du tips och råd om vanliga funderingar under graviditeten och efter förlossningen.


5 tips vid förstoppning under graviditet och efter förlossning

 

💡Du har säkert hört förut att det inte är bra att vara hård i magen, men varför är det så? Och varför är det extra viktigt att undvika förstoppning under graviditet och efter förlossning? 


Att vara hård i magen och behöva krysta vid tarmtömning kan nämligen ha en negativ inverkan på bäckenbotten. Krystandet bidrar till ökat tryck inne i buken, vilket medför att trycket även ökar ner mot bäckenbotten. Under och efter en graviditet kommer bäckenbotten vara mindre motståndskraftig för detta tryck.


Det finns flera sätt vi kan vara lite snällare mot bäckenbotten vid tarmtömning:

1. Lyssna på kroppens signaler

Man brukar säga att man har ett fönster på ungefär 15 minuter att gå på toaletten från det att man får en första signal om att man behöver tömma tarmen. Efter det kommer avföringen att dra sig tillbaka uppåt i ändtarmen och där kommer tarmen åter börja suga ut vätska från avföringen, vilket gör den hårdare. Därför kan det bli svårare att få ut avföringen om man håller sig länge. Lyssna på kroppens signaler!

2. Sitt med fötterna på en pall vid tarmtömning

Detta medför att vi får en större vinkel i höftleden och hamnar mer i huk-position, vilket underlättar för avföringens väg ner från tarmen. 

3. Rörelse gör gott

Tarmen mår bra att rörelse, det bidrar nämligen till att tarmens motorik håller igång. Detta är viktigt i alla stadier i livet, men kanske framför allt när du är gravid eftersom hormonet progesteron gör att tarmmotoriken blir långsammare. 

4. Vatten och fibrer

Glöm inte att fyll på med vätska, framför allt om du ammar. Det kan vara lätt att glömma! Ett tips här är därför att försöka ha en vattenflaska bredvid sig. En vänlig påminnelse som alltid är nära till hands. Fiberrik kost kan också hjälpa till att optimera tarmhälsan. Exempel på detta är torkad frukt, grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter.


5. Testa bulkmedel

Får du inte igång tarmen genom fiberrik mat kan det vara bra att använda sig av tarmreglerande medel. Det finns receptfria alternativ på dessa så kallade bulkmedel, som finns att köpa här på Apotek Hjärtat.


Värmekudde och TENS som smärtlindring – Ellas fysioterapeuter guidar dig


Det finns flera alternativ till smärtlindring utöver läkemedel. Värme och TENS är exempel på smärtlindrande metoder utan biverkningar. Du hittar både TENS-apparater i flera prisklasser samt vete- och värmekuddar hos Apoteket Hjärtat. Men hur funkar det?

  • Värme lindrar smärta av flera anledningar. På molekylär nivå sker en blockad av smärtreceptorer när värmereceptorer aktiveras då huden kommer i kontakt med värme. Värme frisätter också kroppens egna smärthämmande hormoner endorfin och oxytocin. Värme gör dessutom att blodkärlen vidgas, cirkulationen ökar och mer syre pumpas runt i området, vilket också har smärtlindrande effekt. Många upplever också att värme har en avslappnande effekt, berättar Elinor Åred, leg. fysioterapeut på Ella.

  • TENS står för Transkutan Elektrisk Nervstimulering och går till som så att elektroder, i en form av självhäftande plattor, fästs på kroppen via sladdar på det området som smärtar. Genom dessa skickas svagström vilket har en smärtlindrande effekt. Enkelt förklarat sker smärtlindringen på liknande sätt som när värme används. Impulserna som elektroderna skickar in i kroppen via huden aktiverar kroppens egna smärthämmande system och smärtsignalerna blockeras. Vare sig värme eller TENS påverkar orsaken till smärtan, men fungerar lindrande för stunden, säger Elin Stattin Sköld, leg. fysioterapeut på Ella.

 

Ellas fysioterapeuter Elin och Elinor listar tre tillfällen när värme och TENS passar bra att använda som smärtlindring:

1. Spända och värkande muskler

En trött gravidrygg eller ömmande amningsnacke kan få lindring av en värmekudde eller TENS-elektroder.

2. Smärta i bäckenbotten

Upplever du smärtor i bäckenbotten kan värmekudde ge en skön smärtlindring. Till exempel om du har ont i urinröret i samband med urinvägsinfektion eller ihållande smärta från en överspänd bäckenbotten. Vi fysioterapeuter på Ella brukar tipsa om att hitta en avlastad viloposition, exempelvis ryggliggande med benen upp mot väggen eller yogapositionerna “happy baby” eller “barnets position”, och i denna position ligga en stund med värmekudden mot underlivet och ta djupa andetag vilket också kan hjälpa kroppen att aktivera kroppens egna smärtlindrande system.

3. Under förlossningen

Både värme och TENS kan användas under förlossningen. TENS används oftast under latensfasen, elektroderna placeras där kvinnan känner värken (dock inte tvärs över magen, ett elektrodpar på ena sidan magen går bra) och stimuleringen sätts igång när en värk är på gång. Vetekudde kan placeras på det smärtlindrande området, eller så använder du värme i form av vatten genom att antingen ligga i bandet eller med hjälp av duschen rikta varma strålar mot det smärtande området.


När kan jag ha sex igen efter förlossningen?

Upplever du osäkerhet när det kommer till sex efter förlossningen? I så fall är du långt ifrån ensam. Att genomgå graviditet och förlossning är en stor fysisk och psykisk omställning för kroppen. Därför kan det ibland ta tid att känna sig som sig själv igen efter förlossningen – både kroppsligt och mentalt.

 

Ge dina slemhinnor extra mycket fukt

Att känna sig öm, svullen och skör i underlivet efter förlossningen är mer regel än undantag, oavsett om du fött vaginalt eller kejsarfödsel. För många är slemhinnorna mer sköra än vanligt så länge man ammar. Här finns flera produkter vi kan använda för att underlätta. Lokal östrogenkräm hjälper slemhinnorna att hålla sig fylliga och fuktiga, vilket är en förutsättning för att sex ska vara skönt och njutningsfullt. Även glidmedel kan underlätta. Nedan listar vi fler varianter av både östrogenkräm och glidmedel som finns att köpa på Apotek Hjärtat! 


Minskad sexlust är inte ovanligt

Det finns flera faktorer som kan bidra till att sexlusten uteblir. Stress, sömnbrist och att det tar tid att ställa om till föräldrarollen är några av dem. Det finns inga specifika riktlinjer för när du kan ha sex igen efter förlossning, när du är redo är nämligen helt upp till dig. En bra grundregel är att om det gör ont så ska du självklart alltid avstå. Sex ska vara roligt och skönt. Studier visar att den genomsnittliga tiden att vänta med samlag igen är mellan sex veckor till sex månader efter förlossning. Om du trots lustkänsla, glidmedel och lokalt östrogen upplever smärta eller andra besvär i underlivet vid omslutande samlag är det viktigt att ta hjälp. Till exempel hos en fysioterapeut nischad på bäckenbotten hos Ella eller en gynekolog för utredning.

 

Kondom skyddar både mot infektion och graviditet

Kondom rekommenderas av flera anledningar. Har du sex innan ditt avslag slutat bör kondom användas för att minska risken för infektion. Avslag är en blödning från såret som blir när moderkakan lossnar från livmoderväggen. Det varierar hur länge avslaget varar men vanligt är sex till åtta veckor. Även i preventivt syfte kommer kondom till användning. Det är individuellt när menscykeln återkommer och amning kan inte ses som en preventivmetod. Kom ihåg att ägglossning sker före menstruation och du kan alltså inte vänta in första mensen för att veta att du åter är fertil då menstruation föregås av fertila dagar under ägglossning. Ladda upp med kondomer från Apotek Hjärtat så kan du slappna av och ha säkert, njutningsfullt sex!

 

Tips på produkter!

💚Är du gravid eller nybliven mamma och har frågor eller funderingar om vanliga besvär, träning eller fysisk aktivitet? 💚

Ladda ner den digitala vårdappen Ella och få hjälp av en fysioterapeut inriktad på kvinnohälsa!


Taggar: graviditet , smärta , fysioterapeuter
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.