Är du i riskzonen för B-vitaminbrist? Så känner du igen symptomen

Trötthet, dålig aptit och problem med huden kan vara tecken på att du har B-vitaminbrist. Läs om varför B-vitaminer är så viktiga och hur du får i dig de du behöver.

 

Så får du i dig tillräckligt med B-vitaminer

Kroppen kan inte själv producera vitaminer, därför är det viktigt att du ser till att du får i dig de via en allsidig kost eller från kosttillskott. Det finns totalt åtta olika B-vitaminer, några av de viktigaste är Vitamin B12, B6 och B9 (folsyra). Vi kan börja med att reda ut varför de är så viktiga för oss, och dess naturliga källor.

Vitamin B12

  • Behövs för att cellernas ämnesomsättning ska fungera bra och för bildningen av blodkroppar.
  • Du får i dig den via fisk, kött, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost.

Vitamin B6

  • Kroppen behöver den för proteinomsättningen.
  • Vitaminet finns naturligt i kött, fågel och ägg, samt i mjölkprodukter, potatis, spannmål och matbröd.

Vitamin B9 (Folsyra)

  • Ser till att nya celler och röda blodkroppar bildas som i sin tur minskar risken för anemi (blodbrist). Den är kanske mest omtalad som tillskott för gravida eftersom den kan förebygga missbildningar hos barn.
  • De naturliga källorna till folsyra är exempelvis lever, kål, bönor, kikärter, linser, frukt och bär.

 

Brist på Vitamin B kan märkas i kroppen på olika sätt

– Det kan ge problem med huden och slemhinnorna, trötthet, dålig aptit, blodbrist och vissa neurologiska symtom, berättar Maria Calles, apotekare och farmacispecialist.

Brist på vitaminet B12 förekommer hos exempelvis veganer, eftersom den vitaminen finns främst i kött, fisk, skaldjur och mjölkprodukter.

– Även som vegan går det att få i sig tillräckligt med B-vitaminer via kosten, men det krävs mera kunskap och planering. Ett enklare sätt kan vara att ta ett kosttillskott för veganer.

Äldre personer och personer som gjort en magsäcksoperation kan också ofta få brist på B12.

– Äldre kan få B-vitaminbrist eftersom de har ett försämrat upptag av B12 och folsyra.

De som har gjort en magsäcksoperation för att gå ner i vikt och personer med vissa tarmsjukdomar har också lättare att drabbas av brist på B12 och folsyra (och även en del andra vitaminer och mineraler).

En annan anledning till B12-brist kan vara långvarig användning av vissa läkemedel mot halsbränna, magsår och diabetes. 

Hur pass farligt är det då med B-vitaminbrist?

Symtom som trötthet och dålig aptit är självklart något du bör ta på allvar, så du inte riskerar att bli sämre eller utveckla andra åkommor.

– Svår brist på Vitamin B kan ge allvarliga symtom som blodbrist och neurologiska symtom som till exempel kan yttra sig som minnesproblem och domningar under fötterna, säger Maria Calles och fortsätter:

Om du äter allsidigt och inte tillhör någon riskgrupp bör du inte drabbas av B-vitaminbrist. Ifall du däremot äter väldigt lite eller ensidigt kan du säkra upp med en multivitamintablett för att undvika att riskera att drabbas av vitaminbrist. Är du gravid rekommenderas att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till vecka 12, för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret.

Tillhör du en riskgrupp och misstänker B-vitaminbrist bör du vända dig till vården och ta ett blodprov. På så sätt kan du reda ut ifall du behöver tillsätta extra vitaminer i din vardag. Det tåls också att nämnas en gång till att allsidig och varierad kost minskar risken för brist på Vitamin B och andra viktiga vitaminer.

 

Kosttillskott med B-vitamin


Taggar: vitaminer , vitaminbrist

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.