Beteende: Alkohol och droger

Tjat om att få ta med sig en flaska, försök att normalisera och argument som ”alla andra får ju” – det är saker som du som tonårsförälder kan få erfara när alkoholen gör entré i ditt barns liv. Det kan vara svårt att värja sig mot alla argument, men försök att stå emot. Och upplever du att det är svårt finns det hjälp att få. Andra droger är mer tabubelagt men med en ökad tillgänglighet och en mer liberal syn hos många unga är även narkotika ett ämne som är bra att prata om där hemma.

 
Ofta sker alkoholdebuten någon gång under tonåren. Ju senare desto bättre om man ser till forskningen - unga tål alkohol sämre då hjärnan inte är färdigutvecklad förrän vid 25 års ålder. Därför är det viktigt att inte köpa ut eller bjuda din tonåring på alkohol. Enligt Systembolaget skulle varannan 16-åring avstå från att skaffa alkohol om de inte fick den av någon som de känner. De flesta föräldrar är med om att deras tonåring någon gång kommer hem full - oavsett hur mycket man pratat om det tidigare.
 

"Vi har alltid kunnat prata om alkohol och droger hemma – och det känns som att vi har en bra och öppen dialog med vår son. Vi litar på honom, men på senaste tiden har det känts som att han smusslar med saker. Det är dags för skolavslutning och det är många fester och sena kvällar med kompisarna. Han har inte kommit hem full, men man kan känna lukten av bakfylla på morgonen. Han säger att han bara smakat lite. Hur ska man egentligen hantera detta? Det är inte ok att han dricker, han är 15 år, men vi vill inte kontrollera honom för mycket. Känns som en svår balansgång."

Amalie, mamma till 15-åring.

"Vi kom på vår tonåring med att röka marijuana när han var 15 år. Det var ständiga konflikter och vår relation skavde i hela familjen. En dag ringde en kvinna från dolt nummer. Hon sa att hennes dotter visat henne ett inlägg på Instagram där vår son förmedlade kontakt till säljare av narkotika. Hon sa att hon tänkte polisanmäla. Vi blev väldigt upprörda på vår son såklart, men också på personen som ringt. Idag är vi tacksamma över att hon gjorde en polisanmälan – det var faktiskt att bry sig! Några vändor med polisen och socialen senare blev det här en vändpunkt för vår son."

Per, pappa till tidigare tonåring som idag är 23 år.


Till skillnad från alkohol väcker narkotika ofta riktigt hemska associationer hos vuxna och att sådana droger har blivit mer lättillgängliga skrämmer många. Dagens tonåringar har blivit mer öppna för att testa, och många uppfattar inte alla droger som så farliga. Vägen till missbruk är sällan kort och om du är observant finns det i de flesta fall möjlighet att agera i tid. Även om det skett en förändring över tid som resulterat i en mer liberal syn på vissa droger så är det allra flesta fortfarande restriktiva.

Tips på hur du kan prata med din tonåring om droger och alkohol

• Diskutera utifrån fakta med tillförlitliga källor som grund.

• Försök att få till ett samtal med öppna frågor snarare än en föreläsning.

• Var tydlig med gränssättning och vad du förväntar dig. Men tänk på att din oro kombinerat med perspektiv om att det är farligt och skadligt troligen väger tyngre än direkta förbud och hot.

• Bjud inte på alkohol och köp inte ut. Forskning visar att de tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer.

• Var ett föredöme och lev som du lär – ditt agerande och dina värderingar tas ofta efter

• Prata med andra föräldrar om du kan. Det är bra att känna till hur andra gör och kanske även ha gemensamma riktlinjer för en gruppering.

• Om du är orolig eller misstänker att din tonåring använder droger så är det första rådet att ta upp det och fråga.

• Sluta aldrig berätta att du finns där, oavsett vad som händer.

Känner du oro för en situation eller inte vet hur du ska agera? Ring Minds experter på Föräldralinjen för stöd och vägledning. Volontärerna som svarar har lång erfarenhet av arbete med barn, ungdomar och föräldrar och har utbildning som psykolog, socionom eller psykoterapeut.

Du når Föräldralinjen på telefon 020-85 20 00, vardagar 10-15 samt torsdagskvällar 19-21. Du är anonym och Mind står för samtalskostnaderna.

 


Taggar: beteenden under tonårstiden

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.