God munhygien håller dig friskare

God munhälsa är inte bara bra för att undvika karies och tandköttsinflammation. Forskning visar även tydliga samband mellan munhälsan och flera folksjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Björn Klinge, övertandläkare och professor i parodontologi, har forskat i ämnet i över 30 år och berättar här mer om hur god munhälsa håller oss friskare.

 

Att god munhygien skulle kunna hålla oss borta från flera folksjukdomar är nytt för de allra flesta, men du Björn har forskat i ämnet i över 30 år. Vad vet du idag som du inte visste när du började?

– Vi vet mycket mer om hur kopplingen mellan infektioner och inflammationer i munnen och allmänsjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, reumatoid artrit (reumatism), vissa cancerformer och flera andra sjukdomar ser ut. Vi vet även mycket mer om hur bakteriefloran i munnen också samspelar med mikrofloran i mag-tarmkanalen (munnen är ju faktiskt början på mag-tarmkanalen).

 

Du är just nu aktuell med boken ”Din hälsa sitter i munnen” som du skrivit tillsammans med journalisten och hälsoprofilen Pamela Andersson. Vilket är ert viktigaste budskap?

– Att förmedla hur oändligt betydelsefull munnen är för vår allmänna hälsa och välbefinnande, och att skapa nyfikenhet på hur allt funkar och samspelar i munnen. Hur vi bäst förhindrar att sjukdomar uppkommer och hur vi livslångt själva kan bidra till god munhälsa.

 

Till vilka sjukdomar har du kunnat se denna koppling?

– Vad gäller kopplingen mellan munnen och tarmfloran har vi ännu bara gläntat på dörren till denna otroligt spännande värld. Det kommer nästan dagligen nya vetenskapliga rön om detaljerna i detta samspel. Vi vet mest om kopplingen mellan infektioner och inflammationer i munnen och hjärt-kärlsjukdomar – främst åderförfettning och åderförkalkning – och diabetes. Nya spännande studier visar också på samband mellan munhälsa, vissa cancerformer, reumatoid artrit (reumatism), hjärnblödning och demenssjukdomar. 

 

På vilket sätt hänger det ihop?

– När bakteriebeläggningar samlas längs tandköttskanten reagerar tandköttet med en inflammation. Om denna inflammation får pågå en tid svullnar tandköttet och stänger då in mer bakteriebeläggningar som orsakar infektion under tandköttskanten. Så småningom bildas små sår på tandköttsfickans insida som är osynliga för ögat. Genom dessa små sår läcker miljontals bakterier och inflammationsämnen ut i blodbanan. Dessa ämnen leder till att blodkärlen påverkas så att utvecklingen av åderförfettning och åderförkalkning kan påverkas.

En förhöjd inflammationsreaktion, som den vid tandlossningssjukdomar, påverkar också uppkomst och utveckling av diabetes. Vissa cancerformer tycks också påverkas dels direkt av vissa bakterier vid infektion och dels av inflammationsreaktionen. Nya forskningsresultat visar att individer med demenssjukdomar, som Alzheimers sjukdom, har en ökad mängd bakterier i hjärnan av samma sort som orsakar tandlossningssjukdomar. Dessa bakterier tycks ha unika egenskaper att lura kroppens försvarssystem och lyckas därför ta sig förbi naturliga hinder - som blod-hjärnbarriären - och kan dra igång en inflammationsreaktion i hjärnan som tycks påverka demensutveckling.

 

Du har också forskat kring sociala och psykologiska effekter av dålig tandhälsa. Hur viktigt tycker vi egentligen det är att ha bra och fina tänder?

– Individer med dålig munhälsa har en tendens att bli nedvärderade av omgivningen och att också nedvärdera sig själva. Skam och skuld är starkt kopplat till dålig munhälsa. Och omvänt: livskvaliteten ökar när man förbättrar sin munhälsa.

 

 Vad påverkar vår munhälsa mest, det genetiska arvet eller bra munvårdsrutiner?

– Arvet kan vi ju inte påverka, men om vi har dåliga genetiska förutsättningar blir egenvården med bra munvårdsrutiner desto viktigare. För oss alla – oavsett ärftlig belastning – är det viktigt med regelbundna tandvårdsvanor. Att sluta röka är mycket viktigt för bra munhälsa och förstås att sluta slurpa i sig stora mängder söta läskedrycker.

 

Björn Klinges 5 bästa tips till bra munhälsa:

1. Borsta tänderna två gånger dagligen under två minuter med två cm fluortandkräm (tänk: 2+2+2).

2. Håll koll på munnen. En tidig varningssignal är att det blöder från tandköttet när du borstar, eller om det luktar illa ur munnen.

3. Gör rent mellan tänderna dagligen på det sätt och med de hjälpmedel tandvården (eller kunnig apotekspersonal) rekommenderat (tandstickor, tandtråd, mellanrumsborstar etc).

4. Gå regelbundet till tandvården utifrån den individuella plan du har fått hos din tandläkare eller tandhygienist.

5.  Sluta röka.

 

På Apotek Hjärtat hittar du ett brett sortiment av munvård. Från tandborstar, mellanrumsrengöring, fluorskölj till tandkräm med mera.


Taggar: munvård , munhälsa , tandvård

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.